8. 8. 2016

Prach a stín

Název: Prach a stín
Původní název: Dust and Shadow
Spisovatel: Lyndsay Faye
Žánr: Detektivka
Počet stran: 340
Nakladatelství: Paseka





Obálka je laděná do temných barev, což zcela vystihuje příběh. V pozadí lze vidět Londýn a v popředí není nikdo jiný než známý Sherlock Holmes se svou čepicí. Ale není tam sám. Také se tam choulí Jack Rozparovač a v neposlední řadě je tam i policista se svítilnou, kterého jsem původně úplně přehlédla. Celou obálku doplňuje název knihy, který není napsán v nějakém speciálním fontu, ale řekla bych, že k obálce krásně pasuje.

Když jsem se dozvěděla o existenci knihy, nemohla jsem ji nezkusit. Sherlock Holmes je jedna z mých srdcovek ať už se jedná o původního Sherlocka od Sira Artura Conana Doylea na jehož počest byl Prach a stín napsán nebo o nějaké jeho moderní zpracování. Všechno bez výjimky čtu. Navíc se v této knize vyskytoval i Jack Rozparovač. To je další můj oblíbenec. Tedy vím, že to co dělal je hrozné, ale zajímám se o něj. Možná to je tím, že vlastně nikdy nebylo zjištěno, kdo Jack Rozparovač je.

Právě v knize Prach a stín se na to snaží přijít nejlepší detektiv světa Sherlock Holmes, což jeho přítel Dr. Watson svědomitě zaznamenává. Bohužel se Sherlockovi ze začátku moc nedaří a vypadá to, že Rozparovači nejde jen o zabíjení žen, ale i o zničení pověsti Sherlocka Holmese. Ani veškerá Jackova snaha Sherlockovi nezabrání, aby přišel na to, kdo je za všemi vraždami, kdo je Jack Rozparovač.

Jak jsem již zmínila, je celá kniha vyprávěna z pohledu Dr. Watsona, takže když nebyl Sherlock s ním, neměla jsem nejmenší ponětí, co dělá. Překvapivě mi to vůbec nevadilo, jelikož i přes jeho nepřítomnost nebyla v knize žádná hluchá místa. Neustále se tam něco dělo, postupovalo se v řešení případu.

Musím uznat, že ze začátku mi kniha sice přišla trošku nudnější a bylo těžší se do ní začíst, ale když jsem se začetla, už jsem se neodtrhla. Prach a stín je plný akce, napětí a tajemství. Ani na chvilku nedá čtenáři vydechnout. Za celou dobu, co jsem knihu četla, jsem nenarazila na žádné pasáže, které by sloužily jen jako výplň, než se bude něco dít, za což jsem opravdu moc ráda. Takové pasáže vyloženě nesnáším.

Myslím, že není potřeba Sherlocka nějak detailně popisovat, jelikož je jen málo lidí, kteří by o něm nevěděli. Je to soukromý detektiv, který má neuvěřitelný postřeh. Všimne si maličkostí, které by všem ostatním unikli. Také by se o něm dalo říct, že je i tajnůstkářký, ale jen trošičku.

Dr. Watson stojí jako obvykle Sherlockovi po boku i v té nejhorší situaci. Je mu dobrým přítelem a pečlivě zapisuje každý pokrok v jeho případě. Také se od Sherlocka učí schopnosti dedukce, ale není ani zdaleka tak dobrý jako Sherlock.

Jack Rozparovač vraždí ženy po celém Londýně a nemá absolutně žádné výčitky. Naopak se Sherlockovi a celé policii vysmívá. Je to oprsklý psychopat, který trpí nevraživostí vůči Sherlockovi.

Příběh se neodehrává nikde jinde než v Londýně, domově proslulého Sherlocka Holmese a městě, které je proslulé řáděním Jacka Rozparovače. Kdyby se příběh odehrával někde jinde, nebylo by to ono.

Sice jsem původního Sherlocka Holmese od Sira Arthura Conana Doylea poslouchala pouze jako audioknihu, ale i tak bych řekla, že se Lyndsay Faye povedlo na pana Doylea skvěle navázat. Vystihla „skutečného“ Sherlocka Holmese i Dr. Watsona. A navíc vymyslela opravdu zajímavý příběh o střetnutí osudů Sherlocka a Rozparovače.


Jsem doopravdy ráda, že jsem si knihu přečetla a rozhodně se k ní v budoucnu někdy vrátím. Jediné co mě mrzí je, že autorka už nic o Sherlockovi nenapsala. Ale snad budou její další knihy aspoň z poloviny tak dobré jako Sherlock. A přiznejme si, že vyrovnat se Sherlocku Holmesovi není zrovna jednoduchý úkol.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji internetovému knihkupectví Palmknihy.

6 komentářů:

Děkuji za krásný komentář :)