18. 8. 2016

Léto na druhý pokus

Název: Léto na druhý pokus
Původní název: Second chance summer
Spisovatel: Morgan Matson
Žánr: Romantika
Počet stran: 406
Nakladatelství: CooBoo




Jsem doopravdy ráda, že se CooBoo rozhodlo pro vlastní obálku. Ta původní vypadá oproti této naprosto tragicky. Naše obálka je nádherná a působí letním dojmem. Navíc dívka, která představuje hlavní hrdinku Taylor, sedí na molu, což má v knize svůj význam. Hodně se mi také líbí, že fotografie na obálce pokračuje přes hřbet až na zadní stranu, kde už je vlastně jen pozadí a tak to vypadá opravdu krásně. A jako třešinka na dortu je název knihy napsán nádherným fontem.

Když opomenu fakt, že je kniha od CooBoo, což je nakladatelství od kterého čtu skoro všechno, blížilo se léto. A tahle kniha má léto přímo v názvu, což je důvod proč jsem po ní sáhla. Ale mám dojem, že i kdybych neměla její četbu v plánu už dávno, nejspíš by mě o tom přesvědčily videa a články, kde hodně blogerů představovalo tuhle knihu jako jednu z těch, které chtějí přečíst v létě.

Někteří blogeři už je ale měly přečtené a podle jejich recenzí jsem si vyvodila, že Léto na druhý pokus není jen bezduchý dívčí románek, ale román, který má v sobě všechno. Lásku, drama, smutek, smích. Pro změnu jsem tedy čekala kvalitní dívčí román.

Naposledy byla Taylor se svou rodinou na společné dovolené v domku u jezera, když jí bylo dvanáct. Tehdy se jí podařilo všechno zkazit včetně vztahů s lidmi, kteří ji byly nejblíže – Amy a Henrym. Teď o pět let později se vrací, aby ona, její sourozenci a maminka mohly prožít poslední léto s jejím tatínkem, který má rakovinu a zbývají mu tři měsíce života. Taylor se tedy musí poprat jak se zmatkem, který po sobě zanechala tak i s tím, že brzy ztratí otce.


Kromě kapitol je kniha rozdělená také na části. Moc nechápu, proč to tak bylo, ale nevidím v tom zásadní problém, právě naopak. Stejně jako krátké kapitoly, kterých tu také pár bylo, to opticky zkracuje knihu, takže se čte rychleji. Nebo aspoň já to takhle vnímám.

Kniha byla čtivá, ale musím uznat, že občas se to docela táhlo. Na čemž má možná trochu podíl i děj. Ale bylo tam opravdu krásně popsáno prostředí a skvěle byly do knihy zařazeny flashbacky do minulosti. Vždycky toho prozradily hodně, ale stejně člověk hodně dlouho nevěděl, co se před pěti lety vlastně stalo.

Taylor je opět jedna z hlavních hrdinek, kterou mám chuť majznout pánví přes hlavu. Ona je chytrá, ale chová se docela dost dětinsky. Pořád před něčím utíká, i když je to naprostá blbost, která by se dala vyřešit a mrhá šancemi na lásku. Ve dvanácti letech by se to možná dalo pochopit, ale v sedmnácti? Na druhou stranu, kdy už nemá kam utéct, snaží se věci napravit, neignoruje to, co způsobila. A také se snaží pomoct uspořádat si život jiným, což jí jde mnohem lépe, než uspořádání svého života.

O Amy jsem si ze začátku myslela, že je to vypatlaná slepice, ale hodně rychle jsem změnila názor. Je to chytrá a přátelská holka. I když to tak ze začátku vypadalo, že jí hrozně záleží na tom, co se kdysi stalo, tak pravdou je opak. Ale problémem je, že každý týden chodí s jiným klukem a toho, kdo jí miluje, úplně přehlíží.

Henry je šarmantní, milý, pracovitý a trpělivý. Je však trochu zmatený a právě proto, že neví, co se děje nasazuje neústupné a chladné chování, které je podle mě jen maskou.

Atmosféra domku u jezera působí vážně úžasně. Jezero, molo, pláž… je to nádherně popsáno. Člověk má skoro pocit, jako kdyby tam byl. Což u mě ještě umocňoval fakt, že jsem knihu četla v létě a venku bylo asi čtyřicet stupňů. Ale kdybych to četla v zimě, nejspíš by to na mě působilo také, jako kdybych tam skutečně byla.

Není sporu o tom, že je Léto na druhý pokus je dívčí román. Většina dívčích románů je naivní bez pořádného děje. Ale najdou se výjimky. Takovou výjimkou je právě Léto na druhý pokus. Rozhodně je to lepší, než většina dívčích románů, co jsem četla a kvalitou bych to přirovnala nejspíš ke knihám od Stefanie Perkinsové.

Mé očekávání kniha však tak docela nenaplnila. Část s jejím umírajícím tatínkem byla opravdu dojemná a silná. Díky tomu ta kniha stála opravdu za to. Ale co se týká Taylořiny minulosti, kterou se snaží napravit, to už byl o trochu slabší. Přišlo mi to jako prkotina a Taylor také nebyl vzor skvělé postavy. Ale přeci jen na tom bylo pár věcí, které se mi líbilo a tak špatné to nebylo. Když se tyhle dvě hlavní témata knihy propojí, působí kniha opravdu dobře. Místy možná trochu naivně, ale podle mě za přečtení opravdu stojí.


4 komentáře:

  1. Léto na druhý pokus bych si určitě chtěla přečíst - snad to vyjde příští léto. :) Mimochodem, kdy byly letos na teploměru čtyřicítky? :D Já si pamatuji jen na červen, začátek sezóny na koupáku, kdy jsme měli jednou jedinkrát za léto plnou kapacitu... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad :) Četla jsem to v loni v létě, ale tohle léto také nebylo zrovna chladné...

      Vymazat
  2. To už je docela dávno, co jsem tuto knihu četla, ale stále ve mě vyvolává živé vzpomínky. Hlavně na tu poslední scénu s tatínkem. To jsem se rozbrečela jako hysterka. Normálně u knih nebrečím, ale jsou tu jisté výjimky a Léto na druhý pokus patří mezi ně. Souhlasím s tebou. Léto na druhý pokus je lepší než většina dívčích románů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas. Ta scéna byla hrozně moc emotivní a prostě nádherná... teda hrozná, ale skvěle napsaná :D

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)