2. 7. 2016

Kniha, která byla publikovaná předtím, než jsem se narodila



Jsem si jistá, že je spousta knih, které byly publikované před mým narozením, ale nějak si nemůžu vybavit nic jiného než klasiku. Navíc hodně knih bylo publikováno před rokem 98, ale třeba v Česku vyšli až nedávno, takže si nejsem jistá, jak to brát. Proto vám dnes představím pár klasických titulů, které jsem si zamilovala.

Začneme mým milovaným Shakespearem. Jeho nejslavnější dílo Romeo a Julie zná snad každý. A přesto, že jsem hru četla a líbila se mi, dávám přednost jeho komedii Zkrocení zlé ženy. To je naprosto úžasná hra, kterou jednoduše zbožňuji. A evidentně nejsem jediná, jelikož je na její motiv natočen můj oblíbený film 10 důvodů, proč tě nenávidím. Prostě jedinečná hra, která bude mít vždycky místo v mém srdci.

A pak je tu pan Poe. Stejně jako Shakespeare psal pozeii, která mi moc neříká, ale psal také úžasné hororové povídky. Četla jsem jich víc a všechny byly úžasné, ale popravdě jsem ten děj už dost pozapomněla. Měla bych si je přečíst znovu. Ale je tu jedna jejíž děj nezapomenu. Jedná se o Černého kocoura. Tahle povídka je tak skvělá a ukazují se v ní některé s lidských vlastností. Prostě opět něco, co se mi zapsalo do srdce.


Jako posledního jsem si vybrala George Orwella. Z jeho dvou nejslavnějších novel (vážně doufám, že to jsou novely) jsem četla Farmu zvířat. V knize se řeší téma, které by mě pravděpodobně unudilo k smrti, kdyby se neřešilo přeneseně. Takhle se mi kniha opravdu líbila a bavila mě. Jsem opravdu ráda, že jsem si ji přečetla a určitě si z Orwellovi tvorby přečtu něco dalšího. Snad to bude stejně dobré.


Dneska to tedy byla trošku pánská jízda. Do budoucna mám v plánu přečíst si spoustu další klasiky. Rozhodně si chci dočíst Shakespeara a další Poeovi příběhy. Pak se chci určitě pustit do Jane Austenové (teď jsem si uvědomila, že jsem od ní vlastně četla Emmu) a chci si přečíst všechny knihy počínaje Pýchou a předsudkem. Dále Charlote Bronteovou a její Jane Eyrovou a určitě si chci přečíst Dickensovu Vánoční koledu. A tohle určitě není všechno. Spousty klasiky bych se nedotkla, ale mnohem větší spoustu si chci přečíst.


Sice jsem to dnes pojala asi trochu jinak než se čekalo, ale zadání jsem splnila. A snad nevadí, že jsem sem tentokrát nevložila anotace. Myslím, že všichni minimálně tušíte o čem uvedené tituly jsou.


2 komentáře:

  1. Od Shakespeara mám osobne veľmi rada Hamleta :D Poe je výborný, aj jeho poviedky, napríklad Jáma a kyvadlo a mnohé ďalšie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K Hampletovi jsem se ještě nedostala, ale určitě ho mám v plánu :) Jeho povídky jsou prostě nepřekonatelné :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)