23. 4. 2018

Replika

Název: Replika
Původní název: Replica
Autor: Lauren Oliver
Žánr: Young Adult
Počet stran: 456
Nakladatelství: CooBoo





Lyra
Poblíž Floridy je výzkumný institut Haven. Většina lidí o existenci tohoto místa neví a ty, kteří ano, mají nejrůznější konspirační teorie o tom, co se v institutu děje. Nikdo, ale netuší pravdu. V Instituci jsou pozorovány a testovány tisíce replik. Mezi nimi je i Lyra, číslo dvacet čtyři. Lyra se svým životem v institutu vlastně ani není nějak výrazně znepokojená. Je to to jediné. co zná a je s tím v podstatě smířená.

Jenže pak na Haven zaútočí a vypadá to, že Lyra a mužská replika číslo 72 jsou jediný dva přeživší. A vědí, že musí utéct. Opustit jediné místo, které znali a vrhnout se do neznáma s vědomím, že je jejich život v neustálém nebezpečí.

Gemma
Gemma si připadá jako mimozemšťan. Nikam nezapadá, je osamělá a terčem mnoha posměšků. Nebýt své kamarádky April, byla by sama úplně. Vlastně je její život v celku nudný až na hromadu nemocí, které od dětství prodělala. Ale dalo by se říct, že žije v celku normální život. 

Tohle se však změní, když jí rodiče kvůli neškodnému vandalismu zakážou cestu na Floridu a vedou uprostřed noci podivní rozhovor o Havenu, kterému Gemma vůbec nerozumí. Ještě podivnější je, když jí na benzínce zastaví podivný muž, který se jí ptá na Haven. Gemma začíná pátrat a celá situace je čím dál tím víc divnější. Nakonec se i přes zákaz rodičů přeci jen vydává na Floridu, aby zjistila odpovědi na své otázky.

Lauren Oliver už od svého debutu přichází s neotřelými nápady. Tentokrát však přišla i s neobvyklým uspořádáním knihy. Jelikož je Replika příběh dvou dívek, který se v určitém bodu střetává, pojala ho autorka jako dvě strany jedné mince. Nejdřív si přečtete Lyřin příběh a pak knihu otočíte vzhůru nohama a můžete si přečíst Gemmin. Nebo můžete kapitoly obou příběhů střídat, je to na vás.

Na jednu stranu se mi tohle provedení moc líbí, dává knize na zvláštnosti. Ale popravdě je to dost nepraktické. Když budete číst každý příběh zvlášť, budou vám v jednom chybět informace z toho druhého. A když se rozhodněte příběh střídat po kapitolách, budete muset knihu neustále otáčet sem a tam, což je docela otravné.

Asi by tedy bylo nejlepší, kdyby se v tomto ohledu autorka řídila obvyklým uspořádáním knih a prostě kapitoly střídala a vytvořila tak jeden souvislý příběh ze dvou pohledů. V podstatě by se nic nezměnilo, jen by bylo mnohem snazší s knihou manipulovat. Na druhou stranu ale chápu, že má události, které prožívají obě knihy společně napsané z obou pohledů a asi by bylo trochu podivné mít za sebou dvakrát stejnou pasáž. 

Jak už jsem řekla, příběh je originální. Přesto, že se o klonování docela mluví, nevzpomínám si na žádnou knihu, kde by bylo ústředním tématem. Ale to je u této autorky obvyklé. Vždycky si vybere buď úplně nové nebo málo zpracovávané téma a vdechne mu nový život v neskutečném světě. 

Lyřin a Gemmin příběh se mi moc líbil, ale bohužel má své mouchy. Asi tím největším mínusem, aspoň pro mě, je to, že se v knize na můj vkus vyskytuje nějak moc náhod. A díky velkému množství zní až příliš neuvěřitelně.

Další věcí jsou pak hlavní hrdinky. Gemma je ze začátku svého příběhu hrozně kritická sama k sobě, neustále se podceňuje. S Lyrou je to trochu lepší. U ní dává smysl, proč si myslí, že není člověk a nejradši by ze světa za zdmi Havenu utekla. Ale i tak je to docela otravné. Každopádně tahle jejich stránka s postupem příběhu, s tím, jak se museli potýkat s blížícími se nebezpečími mizela.

Ale i přes tohle můžu říct, že je Replika skvělá. Je to knížka plná napětí, tajemství, poznání sebe samotných a překvapivě i lásky. Zatím jsem sice četla asi jen polovinu autorčiných knih, které vyšly v Česku, ale Replika se mi zatím líbila nejvíc a už se nemůžu dočkat druhého dílu, který snad bude ještě lepší než tento.

Recenze byla napsána pro stránku Databáze knih.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia.

5 komentářů:

  1. Na tejto knihe ma úptala obálka a námet, že je príbeh písaný z dvoch pohľadov :-) Škoda tých niektorých chýb v obsahu príbehu, ale aj tak by som si knihu rada prečítala.

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka se mi líbí vzhledově, ale ta "originalita" těch dvou příběhů bude podle mě přesně jak píšeš, spíše nepraktická. Po Replice asi zatím sahat nebudu. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá zajímavě, možná si jí časem přečtu... Pěkná recenze

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze :) Na Repliku se určitě chystám :) Od autorky jsem četla Delirium a to se mi tenkrát líbilo :)

    OdpovědětVymazat
  5. na tuhle knihu jsem videla i docela velkou kritiku, je dobre, ze se ti libila :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)