11. 6. 2016

Malý princ

Název: Malý princ
Původní název: La Petit Prince
Spisovatel: Antoine de Saint-Exupéry
Žánr: Filozofická dětská kniha
Počet stran: 93
Nakladatelství: Albatros






Na obálce je vyobrazen malý princ stojící na své planetě. Normálně bych asi měla výhradu k tomu, jak je to namalované, ale k Malému princi to perfektně sedí. Kdyby tam byla jiná ilustrace, než ta od samotného autora, byla bych pravděpodobně zklamaná.

Podobné ilustrace jsou i uvnitř knihy. Je to doopravdy krásné doplnění k příběhu a jak už jsem řekla, skvěle se ke knize hodí. Ale samozřejmě, že nejlepší obrázek je slon v hroznýšovi. Na něj nikdo a nic nemá.

Myslím, že není člověka, minimálně v České republice, který by v životě neslyšel o Malém princi. Určitě je tu plno lidí, kteří ho dosud nečetli, což byl donedávna i můj případ. Ale určitě o něm všichni slyšeli. Kdyby ne, bylo by to doopravdy divné.

Malého prince jsem si chtěla přečíst už dlouho. Vlastně hlavním důvodem bylo to, že všichni tvrdili, jak těžké je ho pochopit. Já si nemyslela, že by na knize, i když je brána jako filozofická, mohlo být něco tak složitého. Vždyť je to vlastně obyčejná dětská knížka.

Příběh vypráví pilot, který havaroval s letadlem na Sahaře. Tam také poznal Malého prince, který cestoval ze své planety až na zem, která byla jeho sedmou planetou. Na své cestě se potkává s věcmi, kterým nerozumí, ale zároveň získává životní moudra a zkušenosti.

Opravdu netuším, proč někomu přijde Malý princ jako složitá kniha. Podle mě je psaná lehce a bez zádrhelů, prostě jako všechny knihy pro děti. Je však pravda, že záleží, jak se na to člověk dívá. Buď se může číst jako obyčejný příběh pro děti nebo hledat mezi řádky. Ať tak či tak, pořád mi nepřijde ani na stylu psaní ani na příběhu nic složitého.

Malý princ je chlapec ze vzdálené planety, jejíž jméno zajímá pouze dospělé. Je to zvláštní kluk. Když má otázku, ptá se na ni tak dlouho, dokud mu někdo neodpoví. Nedá se v žádném případě odbít. Ale sám o sobě moc nemluví. Je také chytrý a snaží se najít nějaký smysl.

Jak už jsem zmínila výše, příběh se odehrává na sedmi planetách včetně té naší. Nemyslím si, že by byla potřeba říkat víc než to, že každá z planet je unikátní a svým způsobem matoucí.

Malý princ je podle mě jedna z knih, která bude žít věčně. Je to kniha, na kterou se musíte dívat v tom správném úhlu. Kniha, která vám toho může dát hodně, ale zároveň vám nemusí dát vůbec nic. Malý princ je prostě jediný svého druhu a nemyslím si, že by někdo dokázal napsat něco podobného
.

Zatím jsem knihu četla jen jednou, ale mám pocit, že kdybych si knihu přečetla znovu, našla bych tam něco nového. Ale jen v případě, že bych to chtěla najít. A já tu budu chtít najít, jen ne teď. Pro tuhle chvíli bych řekla, že mi kniha poukázala na všechno, co měla.  


12 komentářů:

  1. Táto kniha je skutočne výborná, čítala som ju na jar tohto roku do školy a tiež sa mi veľmi zapáčila. Mne sa páči okrem samotného príbehu to čo je medzi riadkami, to ako ľudia strácajú ilúzie napríklad keď deti nenájdu porozumenie a vzdávajú sa svojich snov. Taktiež vzťah Malého princa a jeho ruže bol krásny príklad vzťahov vo všeobecnosti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vztah Malého prince a jeho růže je opravdu krásný, ale nejvíc se mi líbila pasáž s liškou :)

      Vymazat
  2. Hezká recenze :) Já četla Malého prince poprvé až letos, v pětadvaceti, a musím říct, že mě ta kniha uchvátila. Myslím, že se snadno může stát, že člověk v ní jako dítě neuvidí ty "velké pravdy" o světě a ta filozofická zamyšlení, ale že mu příběh přijde spíš nesmyslný (jak mohla být ta planeta tak malinká, atd. - to jsou věci, které ten zdravý dětský rozum podle mě strašně dráždí, protože to není tak, jak by to být mělo). Proto se kloním k tomu, že by knížku člověk měl přečíst právě i v dospělosti. Jsem moc ráda, že sis čtení užila a že se chystáš na re-reading :) Přeju, ať se Ti líbí i podruhé a potřetí a počtvrté, a ať v knize vždycky najdeš to, co potřebuješ :) Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)Souhlasím s tím, že na Malého prince není nikdy pozdě, ale přijde mi, že právě těm dětem by velikost planety motala hlavu ze všeho nejmíň. Ale je pravda, že určitě nedokážu porozumět tomu, co je skryto mezi řádky. Myslím, že v Melém princi to opravdu vždycky najdu :)

      Vymazat
  3. Ahoj, před časem jsem ti sem psala, jestli bych s tebou mohla spřátelit i tady, byla jsem s tebou spřátelená na tvém dřívějším blogu. Vím, že jsem zase měla pauzu, ale bylo toho dost ve škole a když byl čas, psala jsem kapitolovou povídku, kterou bohužel nevydám, než bude úplně hotová. Naštěstí už mám více času a pokud mi vše vyje, povede se mi už na blogu zůstat bez velkých pauz. :) Byla bych moc ráda za znovu spřátelení. :)
    Tuto knížku mám doma a četla jsem jí i ve francouzštině, mám jí moc ráda. Vždy mi jí někdo čítával, když jsem byla nemocná. :)
    -autorka blogu Potterworld.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám dojem, že jsem ti odpovídala, i když už mám teď ve všem zmatek :D Každopádně už oficiálně nemám spřátelené blogy, protože občas vůbec nemám čas na obíhání. Každopádně se na tvůj blog zase ráda opakovaně mrknu a něco si přečtu :)
      Ve francouzštině? Tak to tě dost obdivuju :)

      Vymazat
  4. Malého prince jsem četla před hodně dlouhou dobou a líbil se mi. Souhlasím, že to bude jedna z těch knih, co bude nesmrtelná :-) Já se jí určitě chystám přečíst časem ještě jednou.

    OdpovědětVymazat
  5. Já patřím do té málo početné skupiny, kterou Malý princ nikdy neokouzlil. Musela jsem ho přečíst k maturitě a tím to skončilo :)

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto s tebou souhlasím :) Jsem moc ráda, že se ti Malý princ líbil. Já ho četla zatím jednou a už mám chuť si ho přečíst znovu :D Jsem si jistá, že za život si ho přečtu ještě spoustukrát.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)