16. 5. 2016

Moje studentská kuchařka

Název: Moje studentská kuchařka
Původní název: Moje studentská kuchařka
Autor: Helena Rytířová
Počet stran: 64
Nakladatelství: Fragment







Ve většině případů jsem s obálkou kuchařek nespokojená. Když už se grafici namáhají na obálku něco dát, prostě tam vrazí nějaký pokrm a dál se nestarají.  Stejně tak je to i u  studentské kuchařky. Obrázek pokrmu přes celou stranu a nahoře název, který je napsán opravdu krásným fontem. I když musím uznat, že to na rozdíl od valné většiny působí dobře. Ale to co mě irituje nejvíc je fakt, že je na obálce na vlas stejný obrázek, který je v kuchařce. Byla bych mnohem radši, kdyby tu byl jiný. Tím nemyslím fotografie jídla, na které v kuchařce není recept, ale prostě jinou fotografii.


Ovšem samotný obsah je na tom po grafické stránce mnohem lépe. Všechno je psáno na kostičkovém papíře psacím písmem. Působí to doopravdy pěkně. Vlastně lépe, než bych si kdy uměla představit.


Kuchařka začíná obsahem, na čemž podle mě není nic překvapivého a hned následuje úvod. Úvod, ve kterém je v podstatě napsáno, že se jedná o jídla, které vaří studenti vysokých škol. Samozřejmě ne přesně takhle, ale obsah je stejný.


Pak následují recepty. Vlevo vždycky máte napsaný recept. Ingredience a pak krok po kroku, jak dané jídlo uvařit. Vpravo je pak fotografie již hotového jídla.

Po grafické stránce to tedy vypadá naprosto skvěle, ale recepty mě trochu zklamaly. Chápu, že když je to studentská kuchařka, jsou zde jednoduchá jídla. Vlastně jsem to spíš očekávala. Ale nečekala jsem, že to bude tak šíleně primitivní. Vajíčka s knedlíkem, palačinky se špenátem, bramboračka… Prostě samé jednoduché věci, které většina lidí zvládá bez receptu. Kdyby někdo vařil vajíčka s knedlíkem podle receptu, dost bych se divila.


Je pravdou, že recepty na základní jídla jsou důležité, ale podle mě patří spíše do kuchařky pro začátníky. Nevím, co to dělá ve studentské kuchařce. Spíše jsem čekala nějaké vychytávky a rychlá jídla. Nikoli klasickou českou domácí kuchyni.


Po grafické stránce je tedy kuchařka skvělá, ale obsahově je to obrovské zklamání. Podle mě by se ta kuchařka měla opravdu přejmenovat na Kuchařku pro začátečníky, to by mi k ní pasovalo mnohem, mnohem víc. Původně jsem chtěla i podotknout, že by to možná chtělo nějaké místo na poznámky, ale vzhledem k tomu, jak jednoduchá jídla jsou, by to bylo pravděpodobně k ničemu.


Abych byla upřímná, nemyslím si, že kuchařky vůbec někdy využiji. Většinu receptů buď znám, mám je napsané někde jinde a některá jídla bych do pusy asi v životě nevzala. Je mi to líto, ale tahle kuchařky zůstane asi hodně vzadu ve skříni.


Za poskytnutí kuchařky k recenzi děkuji nakladatelství Fragment.

5 komentářů:

  1. Ještě, že i když studuji Vyšší školu, mohu bydlet doma a pěkně jíst od maminky :D ... S takovými jídly by si člověk asi brzy odrovnal žaludek, ale když není zbytí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zkrátka asi opravdu bude pro ty co si v životě nic neuvařili. Knedlíky s vajíčkem ráda nemám, je mi po tomto jídle vždy zle.

    OdpovědětVymazat
  3. To mi přijde jako kuchařka pro děti ze základní školy :-D. A ten recept na knedlíky s vajíčkem je popsaný fakt vtipně... jako by byli čtenáři úplní idioti :-D.
    Nevím, tuhle kuchařku bych si asi nekoupila. Tyto rychlovky se hodí jednou za čas, ale jíst je pořád? To by mi asi hráblo :-D.

    OdpovědětVymazat
  4. Graficky je to sice skvělé, ale opravdu to vypadá jako docela zbytečná kuchařka, řekla bych, že většinu nejspíš dokáže uvařit každý.. Máš pravdu, opravdu by tam mělo být uvedeno, že je to jen pro začátečníky :D A tím myslím lidi, co nikdy v životě nevařili a nemají ponětí jak na to :D

    OdpovědětVymazat
  5. Kuchárky vo všeobecnosti veľmi neobľubujem, doma zopár máme ale to sú mamine, ja nemám žiadnu a nejako sa zatiaľ nechystám nejakú kúpiť :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)