13. 1. 2016

Arkádie - Vzpoura

Název: Arkádie - Vzpoura
Původní název: Arcadia - Burns
Spisovatel: Kai Meyer
Žánr: Fantasy
Počet stran: 344
Nakladatelství: Fragment






Když tak koukám na druhý díl Arkádie, vážně nevím, která z těch obálek je krásnější. Tahle je, stejně jako předchozí, jednoduchá, což se mi na těchto obálkách opravdu líbí. Jsou jednoduché, ale přesto toho říkají opravdu hodně. A navíc vypadají nádherně. Opět je zde hlavně černá barva, ale tentokrát tu má i svůj protiklad, tedy jasnou oranžovou. Tyhle dvě barvy se k sobě opravdu hodí, a proto to působí vážně skvěle. Abych se už dostala k tomu, co je na obálce vyobrazeno. Je tu skupinka šelem, které sedí na skále a dívají se na město v dáli. A když o tom tak přemýšlím, tak tohle je asi doopravdy hezčí než minulá obálka, jejíž scenérie byla zasažena do lesa.

Po přečtení Procitnutí jsem se nemohla dočkat, až se pustím do druhého dílu Arkádie. Sice byl první díl skoro ukončený, ale i tak tam byly nevyjasněné maličkosti, které mi jednoduše nedali spát. Jsem zvědavý člověk a čekání na další díly mé oblíbené série je pro mě mučení.

Vzhledem k tomu, že jsem četla první díl, jsem tentokrát věděla co přesně čekat. Mafiánskou četbu s prvky fantasy. Jednoduše to pravé pro mě. Přesto, že jsem věděla, co čekat, žánrově jsem neměla nejmenší tušení, jak se bude příběh vyvíjet dál. Ale jedním jsem si byla jistá a to tím, že se mi bude kniha skvěle číst.

Rosa Alcantarová ještě před pár měsíci nevěděla, kdo je, ale teď se po smrti své tety a sestry stává hlavou klanu. Přestože na to nebyla vůbec připravená, se Rosa angažuje ve všech záležitostech klanu, i když jí to dost unavuje. Její největší problém však je, že chodí s Alessandrem, který je hlavou klanu Carneverů. Tyhle dva rody se totiž na smrt nenávidí a jediné, co jim vadí ve vzájemném vyvraždění je úmluva. Ale tohle není jediná Rosina starost. Snaží se zjistit něco o tajemné organizaci TABULA a vlastně se snaží zjistit i něco sama o sobě. Ale její nejhorší problém je, že neví, co před ní Alessandro skrývá.

Stejně jako v minulém dílu je kniha rozdělena do mnoha kapitol po málo stránkách. Já takové rozdělení přímo zbožňuji, protože se mi to opravdu dobře čte. Nechci říct, že by se mi kniha nečetla dobře, kdyby to bylo rozděleno jen na pět kapitol, jelikož sama o sobě je hodně čtivá, ale díky tomuhle je ještě čtivější. Jestli jsem řekla, že v prvním dílu bylo hodně akce, tak v téhle knize jí je mnohem více. Skoro všude se nachází nějaké zajímavé zvraty. Nejlepší, ale je, že v téhle knize je i hodně odpovědí, což je skvělé, protože bych na ně asi nevydržela čekat do třetího dílu.  

Alessandro se v tomto díle chová dost záhadně až podezřele. Ale je poznat, že na Rose mu záleží a nikdy v životě by jí neublížil. Jen se Rosu snaží ochránit. Navíc pořád musí obhajovat svoji pozici capa.

Rosa je v tomto díle už trochu otevřenější. Pomalu, ale jistě dokáže důvěřovat lidem. Ale zase je hodně opatrná ohledně obchodních záležitostí. Bohužel má problém se vypořádat s obtížnějšími situacemi, ale je silná a odvážná a tak nakonec všechno zvládne.

První díl měl mezi čtenáři z Česka a Slovenska dost rozporuplné ohlasy. Někomu se líbil, někdo ho nesnášel a pro většinu to byl takový průměr. Co jsem se tak koukala na Vzpouru, tak převládá kladné hodnocení. Nejspíš kvůli tomu, že těm, kterým se nelíbil první díl, už nečetli druhý.

I když mi přijde, že jsem ve většině odstavců zněla, jako kdyby se mi druhý díl líbil více než první, tak to není pravda. Jak Procitnutí, tak Vzpoura mají něco do sebe. Procitnutí je začátek, takže se člověk se vším seznamoval a proto tam je té akce víc. Ve Vzpouře je příběh už plně rozběhnut, takže se tu odpovídá na otázky, tvoří se další otázky, jsou tu pochybnosti a akce. Ale i když to takhle zní lépe než první díl, řekla bych, že kvalitně je to vyrovnané.

Musím říct to samé, co u prvního dílu. Tuhle knihu nečtu naposledy. Vzpoura je stejně jako Procitnutí něco, co stojí za to číst několikrát. Ale teď se ze všeho nejvíc těším na závěrečný díl Pád. Doufám, že se k němu dostanu co nejdříve. Jak jsem říkala na začátku, čekání na vydání dalšího dílu oblíbené série, zvlášť když je poslední, je jako mučení.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment :)


4 komentáře:

  1. Obálka je skutočne vydarená pri oboch dieloch :-) Jednotku som ešte nečítala, takže k dvojke sa určite tak skoro nedostanem, teší ma však, že sa ti kniha páčila a odporúčaš ju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle ani nejde nedoporučit :) Jen je mi líto, že má u mnohých dost negativní reakce... tedy ne tento díl, ale celá série.

      Vymazat
  2. Já mohu říct, že se mi tento díl líbil ještě o ždibet víc než ten první. Ne o moc, jen o ten kousek, to úplně stačí. :) Posledních zhruba 150 stran jsem četla prakticky jedním dechem a vážně moc mě to bavilo. :) Teď jen napsat recenzi... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psaní recenze je vždycky nejhorší. Jak má člověk dát takovou škálu pocitů na papír, když je ani neumí pojmenovat?

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)