29. 10. 2023

Jsi šťastný?

Christian je makléř, který věří, že velikost jeho bohatství je úměrná jeho štěstí. Tedy až do chvíle než uzavře výnosný obchod s mužem, který říká dost podivné věci. A to je jen začátek. Najednou se ze všech kolem stávají filozofové a on začíná vidět svět jinak. Navíc mu někdo nechává tajemné vzkazy, díky kterým se spolu s nalezeným kocourem vydává na zajímavou cestu…

Styl psaní je hodně hutný. Je to opravdu spíše filozofická kniha než příběh, takže musí mít čtenář na jeho čtení tu pravou náladu. A zároveň to není kniha, kterou by bylo dobré přečíst v kuse. Jednak proto, že při delším čtení může hutný styl psaní nudit a pak kvůli tomu, že můžete přijít o spoustu důležitých a zajímavých myšlenek.

Příběh je krásný, plný filozofického učení a to jak západu, tak východu. Někteří známí filozofové a jejich myšlenky jsou v něm dokonce zmíněni i jmenovitě. Jiné myšlenky a nauky spíše jen vychází z různého filozofického učení a není tam na nikoho odkazováno. Zároveň kniha svým způsobem vybízí k meditaci a mindfulness, což souvisí nejen s filozofií, ale především s psychologií.

Řekla bych, že příběh samotný ani postavy ve skutečnosti nejsou důležité. Jsou to jen průvodci, kteří mají za úkol předat čtenářům spoustu užitečných rad a moudrostí k zamyšlení.

Tahle kniha je nezvyklá a rozhodně není pro každého. Ale pokud se alespoň trochu zajímáte o filozofii, psychologii nebo o motivační literaturu, tak by se mohlo jednat o knihu pro vás. Já jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla a doufám, že jí aspoň někdo z vás dá také šanci.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)