10. 12. 2021

Návod na to, jak žít a nezbláznit se z toho

Život není procházka růžovou zahradou a tak se nám neustále staví do cesty překážky. Existenci některých z nich ovlivnit můžeme a existenci jiných musíme zkrátka přijmout. Nehledě na to, co vše je v našem životě determinováno se vždycky můžeme rozhodnout, jak k tomu budeme přistupovat. A tak buď můžeme být v zajetí neustálého stresu, panických záchvatů a frustrace nebo se můžeme rozhodnout jít jiným směrem.

Existuje spousta motivační literatury, která se snaží dát návod, jak se přenést přes nástrahy každodenního života, dosáhnout svého cíle a tak i štěstí. Pravdou ale je, že většina těch knih nefunguje. Některé rady z nich ano, ale jinak jsou v reálném životě buď úplně nepoužitelné, nebo ve skutečnosti radí jak získat něco, co možná ani nechceme.

Kniha o Kousek šťastnější je jiná. Dalo by se říct, že je to motivační literatura, která zpochybňuje ostatní motivační literaturu. Ne proto, aby sama vynikla, ale protože autor skutečně ví, že většina z ní je pomýlená.

Předně se tato kniha nesnaží člověka přesvědčit, aby se stůj co stůj hnal za svým cílem ani k tomu, že je možné dosáhnout neustále šťastného života. Vlastně říká v podstatě opak. V životě jsou dobré a špatné chvíle, některé z nich jsou nevyhnutelné a jiné ovlivnitelné. Důležité ale je, jak se k tomu člověk postaví.

Derren Brown v knize odkazuje na filozofy a psychology, především pak na antický filozofický směr stoicismus. Využívá je na podporu svých poznatků, ale zároveň některé jejich přesvědčení i vyvrací. Dává ale i příklady vypozorované z reálného života.

Je teorie je v celku jednoduchá, tak jednoduchá, že by si ji spousta lidí měla uvědomit sama, ale v tomhle světě je to skoro nemožné. Zároveň se jedná o teorii, se kterou až na pár detailů souhlasím. Člověk se může řídit tím, co autor v knize vykládá. Nebo by alespoň mohl, kdyby se přestal zabývat malichernostmi a viděl život z většího úhlu pohledu.

Občas si motivační literaturu přečtu a většinou jsem z ní zklamaná. Někdy ale narazím na skvost mezi motivační literaturou, který nedává nesmyslné rady jen pro to, aby autor vydělal hromadu peněz, ale která je skutečně užitečná. A tohle je podle mě rozhodně jedna z nich.

Osobně si myslím, že by si tuhle knížku měl přečíst každý. Je mi jasné, že je hodně lidí, kterým nesedne, protože se kvůli své povaze nedokážou ztotožnit s tím, co sděluje, ale zároveň si myslím, že mnoha lidem pomůže vidět nejen jejich svět, ale i život v úplně jiném světě. A jenom možná jim pomůže přehodnotit některé aspekty jich samých.

Za poskytnutí neobyčejné motivační literatury moc děkuji e-shopu Megaknihy.
Knihu si můžete zakoupit ZDE. Pokud byste chtěli nějakou další autorovu knihu a nevadí vám čtení v angličtině, podívejte se SEM.

1 komentář:

Děkuji za krásný komentář :)