22. 12. 2021

Jediná naděje

Sophie toho za poslední roky prožila mnohem víc než někteří za celý svůj život. A vypadá to, že to ještě není ani zdaleka všechno. Nová nebezpečí a dobrodružství na ni čekají za každým rohem a tak se rozhodne svěřit svůj život Černé labuti. Ale i tak na Sophii čeká mnoho věcí, které musí udělat. Po světe pořád běhají nespatření a aby toho nebylo málo, šíří se po neutrálních územích neznámá choroba. Sophie může být jedinou nadějí na záchranu.

Čtvrtý díl série Strážce ztracených měst je i tentokrát napsán v er-formě. Opět vypráví především o událostech, kterých se účastní hlavní hrdinka Sophie a věnuje se tak hlavně jejím emocím a myšlenkovým pochodům.

I tentokrát jsem se do knihy okamžitě začetla. Shannon Messenger to zkrátka umí se slovy a ví, jak nejen skrz svůj příběh, ale i pomocí svého stylu, zaujmout různorodé čtenáře. Její styl psaní je na jednu stranu „jednoduchý“, aby se kniha dobře četla malým čtenářům, kterým je určená, ale zároveň se nebojí popisů, detailů a emocí, díky kterým je tato kniha víc než jen příběh pro děti.

S každým dalším dílem jen žasnu nad tím, jak spletitý příběh autorka vymyslela, protože pokaždé odhalím nějakou novou vrstvu, které jsem si před tím nevšimla. I když v některých případech v knize vzhledem k vývoji příběhu náznaky byly. A ještě víc mě udivuje, a zároveň za to autorku obdivuji, že má o celém svém příběhu přehled, takže i přes jeho složitost jsem v něm nenarazila na žádné nesrovnalosti. A i když je jeho struktura složitá, tak se to v žádném případě neodráží na tom, jak je příběh vyprávěn.

Je skvěle promyšlený, neustále se v něm něco děje a každou vyřešenou otázku nahradí hned několik dalších. Příběh je napínavý a to nejen pro děti, kterým je určen, ale i pro mě jako dospělého člověka. Autorka zkrátka ví, jak vytvořit originální příběh, který dokáže svou spletitostí zaujmout všechny věkové kategorie, a zároveň neprozradit ani střípek příběhu dřív, než skutečně chce.

V knize se opět objeví staré známé postavy, jejichž popisu se autorka nevěnuje tolik jako v minulých knihách, ale zároveň krásně zachycuje změny v jejich povaze a myšlení, které naprosto odpovídají tomu, co musely prožít v předchozích třech knihách.

Zároveň se v knize detailněji věnuje postavám, které jsou už sice známy z dřívějška, ale nebyl jim dán vzhledem k příběhu skoro žádný prostor a nechybí ani úplně nové postavy. Všechny jsou skvěle popsané, takže je čtenář bez problému odliší od ostatních a hned od začátku si na ně může vytvořit názor.

Před pár lety jsem se do prvního dílu série Strážce ztracených měst pustila především proto, že byla přirovnávána k Harrymu Potterovi. Pravdou je, že se série tomuto populárnímu příběhu podobá hodně málo a každá další kniha představuje další a další střípky jednoho opravdu originálního příběhu, který mě nutí po dočtení nedočkavě vyhlížet další a další díly.

Tohle je zkrátka příběh, který rozhodně stojí za přečtení, o čemž mě každá kniha z téhle série přesvědčuje. Kvalita příběhu rozhodně neklesá, dalo by se říct, že je to spíše naopak. Nebo to tak alespoň vypadá, protože každá kniha přináší komplexnější příběh než ta předchozí.

Ať už jste ve věkové skupině, které je tahle série primárně určena nebo jste starší a máte rádi dobrodružné knihy plné neuvěřitelných věcí a nebezpečí, tohle je ta pravá volba pro vás. Čtvrtý díl série Strážci ztracených měst je skvělý, stejně jako všechny předchozí díly. Rozhodně doporučuji se do této série pustit, a pokud jste to už udělali, tak se co nejrychleji dostat ke čtvrtému dílu, protože rozhodně stojí za to.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji e-shopu Megaknihy.
Celou sérii Strážce ztracených měst můžete zakoupit ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)