14. 9. 2021

Povstání Spasitelky

Alex spolu se svým snoubencem prožívala život plný štěstí a pak najednou bylo po všem. Jedna přestřelka a všechno skončilo. O tři roky později se ale ukazuje, že smrt byla pro Alex pouze přestupní stanicí. Z vůle bohů se probouzí do nového života, ve kterém se před ní otevírá svět plný magie a nadpřirozených bytostí. Musí svůj starý život nechat za sebou a zvyknout si na to, že se stala Spasitelkou, mocnou zbraní v rukou bohů, která má ukonči válku mezi dobrem a zlem. Ale přizpůsobování a poslouchání nikdy nebyla Alexina silná stránka

Kniha je napsaná v ich-formě z pohledu hlavní hrdinky Alex a velkou zásluhu na její čtivosti má autorčin styl psaní. Je lehký, nenároční a působí přirozeně. Především se Lusy Adams podařilo skvěle popsat prostředí, postavy a svět tak, že to perfektně zapadlo do příběhu a vůbec to nepůsobilo, jako by se autorka snažila něco vysvětlovat. Díky tomu jsem měla celou dobu pocit, jako kdyby se mi před očima odehrával skutečný příběh a nikde v dohledu nebyla žádná písmenka.

Podle anotace by se mohlo zdát, že autorka nabízí jen variaci na příběh, který byl v knihách zpracován už mockrát, opak je pravdou. Vždycky se najdou nějaké podobnosti, ale skrytý svět magie, který Lusy Adams vytvořila, je jedinečný. A především dobře promyšlený. Základní fungování světa bylo skvěle vysvětleno a každý jeho aspekt do sebe zapadal perfektně jako puzzle.

To samé můžu říct i o samotném příběhu a zápletce. Mísí se tam oblíbená témata, které ale mají úplně novou zápletku. Nikde nejsou žádné mezery či nesrovnalosti a rozhodně se nedá říct, že by byla kniha předvídatelná. Samozřejmě, že některé menší věci si člověk odvodí a u něčeho má několik teorií, ale autorka si vždycky najde způsob jak překvapit.

Hodně se mi na příběhu líbí, jak je vyvážený. Kniha se nesoustředí pouze na Alexinu roli jako spasitelky, ale zajímá se i o ostatní věci v jejím životě. Jak se vyrovnává se svou minulostí a budoucností, jaký je její milostný život a „mezilidské“ vztahy. Částečně i díky tomu, že se autorka zabývá příběhem ze všech stran a ne jen jednou její malou částí, působí reálně.

Skvěle promyšlený skrytý magický svět a příběh se neobejde bez dobře popsaných postav. I když postavy, které se v Odstínech života představují, jsou rozhodně něco více, než jen dobře popsané. Autorce se povedlo v písmenkách zachytit jejich životní esenci. Takže nejen že hned při prvním setkání si je naprosto přesně dokážete představit, ale čím dál kniha postupuje, tím víc jde autorka do hloubky a na konci knihy postavu znáte lépe než svého nejlepšího přítele. Působí totiž neskutečně reálně, je to jako kdybyste celou knihu nečetli o nich, ale kráčeli po jejich boku.

Kniha Odstíny života je první česká urban fantasy, kterou jsem kdy četla. A musím říct, že jsem naprosto nadšená. Tenhle příběh byl zkrátka jízda, ze které jsem si užila každou minutu, a naprosto jasně mi dokázal, že není radno podceňovat české autory. Lusy Adams se těm zahraničním bez problému vyrovná.

Pokud máte rádi dobré fantasy plné nadpřirozených bytostí okořeněné romantikou, přátelstvím a možná i kapkou nenávisti, tak tohle je rozhodně ta pravá volba.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)