12. 8. 2021

Hacknutá láska

Jessie se někdo naboural do počítače. Nejspíš by to měla nahlásit, jenže s tajemným hackerem se skvěle povídá. Rozumí si s ním tak, jak s nikým jiným. Navíc hodně rychle dojde k závěru, že se nejedná o žádného mistra zločinu, ale o jejího spolužáka, který se zkrátka cítí lépe, když s ní komunikuje tímto způsobem. Ale vykládá si Jessie vodítka skutečně dobře nebo je celou dobu naprosto mimo?

Kniha je psaná v ich-formě z pohledu hlavní hrdinky Jessie. M. K. Hardy má skvělý styl psaní, do kterého není problém se začíst. Na začátku knihy se sice trochu motala v kruhu a několikrát vysvětlovala zbytečně jednu a tu samou věc, ale to bylo pouze pár počátečních stránek.

Hacker je oddechová romantická kniha, jejíž zápletka není příliš originální, ale to nevadí, jelikož autorka do knihy přidala mnoho promyšlených scén, které jsou zpracované originálně. Navíc kromě hlavní zápletky je v knize ještě vedlejší, která příběhu dodává na zajímavosti.

Největším problémem příběhu je však předvídatelnost. Už od začátku je v podstatě jasné, kdo je tajemný hacker. Je to do očí bijící pro každého, kromě hlavní hrdinky. Předvídatelnost sama o sobě by ani příliš nevadila, ale to, že má Jessie řešení přímo před očima a je vůči němu absolutně slepá bohužel působí trochu nereálně.

Musím ale vyzdvihnout dvě věci. Jednak je to vtipnost celé knihy. M. K. Hardy píše opravdu humorně a není těžké narazit na části, u kterých se člověk od srdce zasměje. Zároveň se jí nějak povedlo do knihy dát i vtipy, které by ve většině jiných kontextů mohly znít nevhodně, ale sem přesně zapadly a zněly mnohem jemněji.

Skvěle funguje také chemie mezi hlavními postavami. Je v knize už od začátku jasně hmatatelná a především díky ní dostává celá kniha takový feel-good nádech, který vás zkrátka nutí k úsměvu.

Většina postav je skvěle popsaná. Autorce se skrz papír skutečně podařilo vystihnout jejich postavu. Když chtěla vytvořit nesnesitelnou postavu, tak ji skutečně vytvořila tak skvěle, že jsem neměla problém hned v několika prvních okamžicích cítit k postavě odpor. Fungovalo to samozřejmě i naopak, všechny postavy dokázaly vzbudit silné emoce.

Akorát hlavní hrdinka se autorce příliš nepovedla. Její chování bylo nekonzistentní. Většinu knihy byla hloupě naivní a nedokázala se za sebe postavit, ale jindy zase byla odvážná a dokázala si poskládat maličkosti dohromady. Nepůsobí jako reálná postava a zároveň je neskutečně iritující.

Hacker je milá oddechová kniha, kterou jsem si moc ráda přečetla. Je škoda, že v tomto případě předvídatelnost a naivita hlavní postavy zhoršují výslední dojem z příběhu. Určitě se kniha dala dotáhnout mnohem lépe, ale zároveň není vůbec špatná. Pokud hledáte něco oddechového, u čeho můžete vypnout a zároveň vám to vyloudí úsměv na tváři, Hacker je ta pravá volba.

Veškeré informace o M. K. Hardy a jejích knihách naleznete na její webové stránce a Instagramu.
E-knihu Hacker můžete zakoupit ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)