5. 4. 2018

Filmová hodinka #16


Dneska vám povím můj názor na tři verze mého nejoblíbenějšího příběhu, který je starý jako sám čas. Jsem si jistá, že vám došlo, že mluvím o Krásce a zvířeti. Pro mě osobně lepší pohádka neexistuje. Proto koukám na všechna zpracování ať už více či méně podobná. A nejen koukám, ale i čtu, to však do tohoto článku nepatří. Každopádně pokud o nějakém dalším filmu na motiv Krásky a zvířete víte, určitě mi to napište do komentáře, budu vám vděčná.

Beauty and the Beast (Kráska a zvíře)


V dobách, kdy ještě pohádka byla skutečností, žil ve Francii krásný mladý princ, který ale byl pyšný a sobecký. Stará čarodějnice se ho rozhodla potrestat a proměnila ho v hrozné zvíře. Zželelo se jí však mladého života a dala princi ještě šanci na vysvobození: pokud se do něj zamiluje nějaká dívka, stane se opět člověkem. Uběhlo několik let. Ve vzdálené vesnici žil podivínský vynálezce Maurice, který měl překrásnou dceru - říkali jí Kráska. Myslel si na ni marnivý krasavec Gaston, ale Krásku zajímaly jen knihy. Jednou se vynálezce Maurice vydal na cesty a zabloudil do domu obludného zvířete. Aby se zachránil, musela za zvířetem přijít jeho dcera Kráska. Jak už to v pohádkách bývá, všechno dobře dopadne. Kráska se do zvířete zamiluje, princi se vrátí jeho původní podoba, napraví se a bude z něj dobrý a spravedlivý král.

Klasické animované pohádce od Disneyho se snad nedá nic vytknout. Je to pohádka na které většina z nás vyrůstala a kdykoli ji dávají v televizi, tak se dívám. Začátkem roku jí nova dávala v jednom týdnu dokonce třikrát a já prostě nemohla vynechat ani jednou (i když jsem při sledování zároveň dělala i věci na počítači). Tahle pohádka mě prostě nikdy neomrzí.


La belle et la bête (Kráska a zvíře)



Bylo nebylo....Žil kdysi jeden kupec, jehož nejmilejší dcera se jmenovala Kráska. Kupec přišel o vše během strašlivé bouře a jeho rodina byla zruinována. Jednoho dne ztracen uprostřed lesa objevil něco úžasného, hrad plný bohatství. Za utrženou růži pro Krásku, však obludné Zvíře požadovalo jeho smrt. Kráska se obviňuje za jejich strašlivé rodinné neštěstí a rozhodne se obětovat místo milovaného otce. Nicméně, to není smrt, která jí čeká v hradě Zvířete, ale spíše zvláštní magický život, radost a melancholie. Vyzbrojena jen svou odvahou a otevřeným srdcem, Belle triumfuje nad nebezpečím. Jak už to v pohádkách bývá, všechno dobře dopadne. Kráska se do zvířete zamiluje, princi se vrátí jeho původní podoba a budou žít šťastně a spokojeně.

Oproti tomu mě francouzská hraná verze vůbec neohromila. Jednou mi film úplně stačil. Nechci tvrdit, že byl film nějak extra špatný, ale prostě to není typická Kráska a zvíře. Je tam mnoho věcí jinak, což není špatné samo o sobě, ale prostě mi to jako celek nesedělo. Jedná se o dost vybledlou verzi krásky a zvířete, takže ji ráda vynechám.


Beauty and the Beast (Kráska a zvíře)



V hrané adaptaci animované klasiky Kráska a zvíře společnosti Disney, jež je ohromující filmovou oslavou jednoho z nejpopulárnějších příběhů vůbec, velkolepým způsobem ožívají příběh a postavy, které diváci znají a zbožňují. Kráska a zvíře popisuje pozoruhodný příběh Krásky, bystré, krásné a nezávislé mladé dívky, kterou ve svém zámku uvězní děsivé zvíře. Navzdory strachu se spřátelí se zakletým zámeckým služebnictvem a uvědomí si, že se pod obludným zvířecím zevnějškem ukrývá vlídná duše skutečného prince.

Nejnovější Kráska a zvíře je skvělá. Podle mě se bez problému vyrovná kreslené verzi. Jedná se o stejný příběh, ale zároveň je v příběhu pár věcí navíc, které ho nijak nenarušují, ale naopak ho podtrhují. Zároveň jsou oživeny typickými písničky pro Krásku a zvíře, které k příběhu jednoduše patří. A herecké výkony? Skvělé. A animace mluvícího nábytku a Zvířete? Perfektní. Hlavně Zvíře je dokonalé, hned bych se do něj zamilovala. Škoda, že princ už tak okouzlující není, ale stejně ve filmu moc času nestrávil.


                                                             Anotace pocházejí z csfd.cz

5 komentářů:

  1. Krásku a zvíře jsem viděla a moc se mi film líbil :) mám ráda ale i tu klasiku starší

    OdpovědětVymazat
  2. První krásku a zvíře naprosto zbožňuji, je to má nejoblíbenější pohádka, druhou už mám raději trochu méně, také mi ji stačilo vidět jednou a pak jsem jí už neviděla, ale filmové zpracování s Emmou Watson jsem si též zamilovala.

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám, že se strhla mánie :-D První animovanou verzi jsem taky viděla v TV. Na to jak je stará, tak se mi líbila :-) A viděla jsem i poslední film. Ale tam se mi popravdě víc líbilo zvíře. Jako prince měli najít lepšího představitele :-P

    OdpovědětVymazat
  4. Francouzská verze se mi moc nelíbila ale ta s Emmou byla krásná a samozřejmě klasika od Disneyho je dokonalá.

    OdpovědětVymazat
  5. Super tématicky zaměřený článek :) Já se chystám na tu třetí verzi :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)