9. 1. 2018

Ty vyber, kdo přežije

Název: Ty vyber, kdo přežije
Původní název: NOW Du bestimmt, wer überlebt
Autor: Stephan R. Meier
Žánr: Thriller
Počet stran: 448
Nakladatelství: Omega





Ty vyber, kdo přežiješ je kniha o dokonalém světě. Jak podle názvu, tak podle anotace je poznat, že to nakonec nebude tak perfektní, jak se zdá, a právě proto mě kniha zaujala. Připadalo mi, že se bude jednat o knihu plnou napětí a akce, která mě chytne a nepustí. Nebo jsem v to aspoň doufala.

Každý by si přál žít v dokonalém světě, kde se nemusí o nic starat. Nemá existenční potíže, za nic nemusí platit a není třeba, aby dělal práci, která se mu protiví. Prostě dělá to, co ho baví, jako všichni, jež žijí v Edenu. To všechno je možné díky chytrému algoritmu s názvem VÝBĚR, jež Eden řídí.

Přesně takový život žil Spark. Ale teď prchá hustými lesy před nebezpečím, jež pro něj znamenají drony vznášející se na obloze. Jenže přišel na to, že ten dokonalý svět nebyl zas až tak dokonalý. Zjistil že mnoho věcí, které považoval za samozřejmost, které myslel, že zná, není tak jak se zdá.

Příběh je vyprávěn v er-formě z pohledů různých osob v různých časech před, během a po výběru. Je tedy trošinku složitější se v příběhu orientovat, ale zase to není nemožné, jelikož je na začátku každé kapitoly přesně napsáno kde a kdy se odehrává. Ale i tak je to docela nároční ocitnout se skoro každou kapitolu v úplně jiném časovém období.

Musím však uznat, že se dá příběh docela dobře pochopit a díky mnoha vypravěčům v různých časových období je kompletnější, než kdyby byl pouze ze Sparkova pohledu. Na druhou stranu by asi neuškodilo, kdyby se autor trošku víc soustředil na hlavní dějovou linku, ve které figuruje Spark.

Ale i takhle se kniha četla dobře. Je pravda, že občas se mi některé části zdály trochu zdlouhavé nebo přímo zbytečné, ale zase to nebylo moc často. A skvěle promyšlený a napsaný příběh mi to bohatě vynahradil.

Spark je stejně jako všichni obyvatelé Edenu se svým životem naprosto spokojený. Ostatně kdo by nebyl, když může dělat jen to co baví bez toho, aby se staral a všelijaké problémy. Ale jedna věc jeho ráj narušuje. Mívá zlé noční můry. Tyhle můry ho dokážou zaručeně rozhodit, ale i tak se snaží jejich existenci popírat. Vždyť, co by ho mělo v tak dokonalém světě děsit?

Ty vyber, kdo přežije, i přes svůj příšerný název, není vůbec špatná knížka. Je hodně propracovaná, zakládá si na detailech a představuje lidstvu dost realistický scénář. Technika je skvělá, ale v jistém bodu může být dost nebezpečná. Právě tohle varování je hlavním tématem knihy. A přesto, že je to zajímavé, už to začíná být docela ohrané.

Už i Jules Verne a Karel Čapek se v některých svých dílech zabývali tím, jak by mohla být technika pro lidstvo nebezpečná. A určitě bylo a je těch autorů ještě mnohem víc. Musím sice uznat, že každý to bere úplně jinak, ale ta hlavní myšlenka je vždycky stejná.

A právě proto bylo od začátku jasné, jak Ty vyber, kdo přežije dopadne. Jistě, jedná se o skvělou knížku, která přišla s originálním pojetím tohoto problému, ten prožitek nebyl úplný. Zneužití techniky je prostě až moc časté téma. Na jednu stranu je důležité, aby si lidé toto nebezpečí uvědomovali, ale v poslední době mi přijde, že je trh docela přesycený.


Ale to je jen takový detail. Ostatně je těžké přijít na námět, který ještě nikdy nikoho nenapadl. A tahle kniha to opravdu vynahradila svou spletitostí a zajímavým pojetím příběhu. Takže pokud vám nevadí trochu složitější zápletky, kdy se čtenář musí rychlostí blesku přemisťovat z jednoho místa a času do úplně jiného a tohle téma se vám líbí, můžu vám knihu doporučit.

Za poskytnutí knihy Ty vyber, kdo přežije děkuji nakladatelství Omega. Knihu můžete zakoupit na jejich stránkách nebo na e-shopu Knihy Dobrovský.

3 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Kniha vypadá dost zajímavě, chystám se na ni a jsem zvědavá na ten námět :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kristý, suprová recenze :) Po knížce jsem pokukovala, láká mě, ale zatím to není úplná nutnost :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ideálny utopistický svet je síce pomerne častá téma ako sama spomínaš aj spolu so zneužitím techniky, každopádne ak je to dobre napísané, tak to stojí za to. A táto kniha, aspoň podľa tvojej recenzie, na mňa pôsobí naozaj dobre, takže ďakujem za tip a info o nobej dobre knihe :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)