13. 1. 2018

Maskované město

Název: Maskované město
Původní název: The Masked City
Autor: Genevieve Cogman
Žánr: Fantasy
Počet stran: 416
Nakladatelství: Omega






Samostatné knížky jsou dost často málo rozvedené. V tomto ohledu tedy mají na vrch série. Samozřejmě když to autor nepřežene a neudělá ze skvělého příběhu slátaninu. Ale série mají jednu velkou nevýhodu. Musíte čekat na vydání dalšího dílu a to je jeden z nejúčinnějších způsobů, jak mučit knihomola.

Omega byla naštěstí minulý rok milosrdná a kromě první dílu série Neviditelná knihovna, což je mimochodem název i prvního dílu, vydala i druhý Neviditelné město. A tím tedy trochu aspoň trochu ulevila všem knihomilům, včetně mě, jež si tuhle sérii oblíbili.

Život knihovnice a agentky Irene je docela poklidný. Sbírá pro knihovnu vzácná díla a zapadá do společnosti. Tedy až do doby, než je unesen její učedník Kai. A Irene je ochotná udělat cokoli, aby ho zachránila. Například se spojit s vůdcem fae a vydat se do nebezpečného světa chaosu.


Stejně jako první díl je i Maskované město napsáno v er-formě, což je rozhodně výhoda. Sice se většina příběhu točí kolem událostí, jež se dějí v okolí Irene, ale jsou i chvíle, kdy se děj přesouvá k jiným postavám knihy a čtenář má tak větší přehled. Ale zase ne až tak moc, aby si domyslel zbytek příběhu.

Nejvíc však záleží na tom, jak dobře se kniha čte. Protože sebelepší příběh je k ničemu, pokud se nedá číst. Naštěstí to není a nikdy nebyl případ Genevieve Cogman. Její příběh hladce plyne a není tedy problém se do něj začít, spíše naopak. Stačí pár stránek a příběh vás pohltí. Najednou vám nepřijde, že se jedná jen o knihu. Je to, jako kdybyste tím příběhem žili a přesně tak má správná kniha vypadat.

Samozřejmě že splynutí s knihou nemá na svědomí jen způsob psaní, jímž autorka píše, ale také příběh, kterému dává život prostřednictvím tisíci slov. A autorce se podařilo předat čtenářům skutečně skvělý a promyšlený příběh bez mezer a nesrovnalostí v ději. Ostatně to samé se jí podařilo už v prvním díle.

Genevieve Cogman tedy rozhodně nezklamala, alespoň ne mě. Spíše dokázala, že její série Neviditelná knihovna má skutečně hlavu a patu. Možná, že námět může někomu připomínat Flynna Carsona, ale ujištuji vás, že autorčina agentka a knihovnice nemá s tímto knihovníkem nic společného.

Jelikož jsem z prvního i druhého dílu nadšená, nemůžu se dočkat závěrečného dílu, který se jmenuje Hořící stránka, což už zní samo o sobě dost zajímavě. Závěr série by měl vyjít na konci dubna 2018. Sice to bude dlouhé čekání, ale kratší než u jiných knih. A já si jsem jistá, že to čekání bude stát za to.

Za poskytnutí Maskovaného města k recenzi děkuji nakladatelství Omega. Knihu můžete zakoupit na jejich stránkách nebo na e-shopu Knihy Dobrovský.


1 komentář:

  1. O jednotke som veľa počula a samú chválu, takže ma veľmi teší, že aj táto dvojka si drží úroveň a je tiež dobrá. Ostáva mi len dúfať, že aj trojka bude super a že sa ku knihám dostanem :D Veľmi sa mi páči námet knižnice a knihovníčky :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)