23. 11. 2017

Temní muži

Název: Temní muži
Původní název: De mørke mænd
Autor: Jens Henrik Jensen
Žánr: Thriller
Počet stran: 448
Nakladatelství: Omega






Už dlouhou dobu jsem si chtěla přečíst nějakou detektivku nebo thriller od severského autora. Přesto, že jich vyšlo už mnoho, nějak jsem pořád neměla čas nebo příležitost. Když jsem viděla konkurz na knihu Temní muži od Jense Henrika Jensena, řekla jsem si, že to nechám na osudu a zúčastnila se. A jak je vidět, osud řekl, že si mám Temné muže přečíst.

Temní muži jsou druhým dílem ze série Niels Oxen. Když jsem se do konkurzu přihlašovala, věděla jsem to, ale nějak mi to nepřijde důležité. U thrillerů a detektivek je většinou ta návaznost tak nepatrná, že jsem neměla nejmenší obavy, že bych příběh nepochopila a směle se pustila do čtení.

Niels Oxen je bývalým příslušníkem dánské armády. Pod rumunskou identitou žije a pracuje na Jutském poloostrově, kde bojuje se svými vnitřními démony. Jinak se však může zdát, že Niels žije klidným životem. I tak je ale neustále v pozoru. Co kdyby ho někdo z jeho nepřátel vysledoval?

Jenže to, co ze začátku vypadá, jako paranoia jsou nakonec docela opodstatněné obavy. Když je na hradě zavražděn kurátor, začne se o celou věc zajímat dánský ministr spravedlnosti. Kvůli tomu se Niels Oxen stává objektem pátrání. Nejhorší ale je, že nemá nejmenší tušení, komu může věřit. Kdo je jeho přítel a kdo se ho chce nadobro zbavit.

Musím přiznat, že jsem se kompletně zmýlila. Většina thrillerů na sebe možná nenavazuje, ale to není případ série o Nielsovi Oxenovi. Tady jsem už od začátku pociťovala, že mi vědomí toho, co se dělo v prvním dílu chybí.

Právě kvůli absenci děje prvního dílu jsem ze začátku knihu nechápala, ale i když se to s každou další kapitolou lepšilo, pořád mi chyběly důležité informace, které se odehrály v prvním dílu. Takže i když mi přišla kniha zmatená, nemyslím si, že skutečně je. Pouze já jsem dost zmatený čtenář.

Hodně za to může i to, že je příběh psaný v er-formě a každou kapitolu vypráví někdo jiný. Vyznat se v tom byl skutečně oříšek. Možná by měl takovou potíž i někdo, kdo četl první díl, ale určitě ne v takové míře, jako já. Ale trošinku matoucí kniha opravdu je.

Když to shrnu, tak po dějové stránce nebyla kniha vůbec špatná. Nebyla špatná ani stylisticky, i když musím přiznat, že mi na stylu psaní přišlo něco zvláštního, neobvyklého. Nedokážu vysvětlit co přesně, je to jen takový pocit. Ale pokud něco, dodalo to knize spíš na zajímavosti.

Pokud jste nečetli první díl série, Oběšení psi, nedělejte tu samou chybu jako já. Než se pustíte do Temných mužů, přečtete si nejdřív první díl. Vážně je to hodně důležité. Bez toho, bude příběh knihy neúplný.

To je právě důvod, proč si knihu určitě přečtu znovu. Příběh byl fajn, ale jak už jsem řekla, díky neznalosti prvního dílu zůstali jisté mezery, které bych ráda zaplnila. Právě proto udělám asi to nejlepší, co můžu. Přečtu si první díl a pak znovu i Temné muže. Chci si příběh užít naplno.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Temné muže můžete zakoupit na jejich stránkách nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

1 komentář:

  1. Knížka neznám, ale vypadá zajímavě! :) Já naposled četla thiller Do vody a tam právě taky každou kapitolu vypráví někdo jiný :)

    http://shardofdreams.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)