15. 2. 2017

Černooké Zuzany

Název: Černooké Zuzany
Původní název: Black-Eyded Susans
Spisovatel: Julia Heaberlin
Žánr: Psychothriller
Počet stran: 384
Nakladatelství: Omega




Na obálce je vyobrazená černobílá dívka s rukou přes oči zakrytá hromadou černookých Zuzan ve tmě.  Uprostřed je pak bílým písmem napsán název knihy a dole je žlutě název autorky, což podle mě nebyla zrovna nejlepší volba, jelikož splývají se Zuzanami. Pod jménem autorky je ještě doporučení od slavné spisovatelky, které by se podle mě hodilo spíše na zadní stranu. Ale i přesto se mi obálka hrozně líbí. Nedokážu říct přesně co, ale něco na ní prostě vábí k přečtení.

Psychothrillery moc často nečtu, ale občas potřebuji změnu od svého obvyklého žánru a psychothriller rozhodně není špatná volba. Na Černookých Zuzanách mě zaujala právě již zmíněná obálka. Právě díky ní jsem se nakonec rozhodla zkusit konkurz u nakladatelství Omega.

Přesto, že mi anotace řekla všechno, co jsem potřebovala vědět, nebyla jsem si úplně jistá, co od knihy čekat. Podala totiž výčet informací, ale bez náznaku tajemna, takže jsem jen doufala, že bude příběh aspoň z poloviny tak dobrý, jako obálka.

Na první pohled je Tessa obyčejná žena, která se snaží žít spolu se svou dcerou normální život, ale pravda je jiná. Tessa je jednou z Černookých Zuzan. Tou, co přežila.

V šestnácti byla unesena a jen zázrakem přežila. Přesto, že má být její únosce a vrah několika dalších dívek ve vězení, Tessa tomu nevěří. Není jediná, kdo si myslí, že není vinen, jenže ona má své důvody. Třeba černooké Zuzany, jenž jí z čista jasna začínají kvést pod oknem. A tak se snaží dokázat jeho nevinu, ale především si chci vzpomenout na to, co se tenkrát vlastně stalo.


Kniha Černooké Zuzany je rozdělena do tří částí. Ve všech třech částech se střídají kapitoly z Tessiny minulosti po únosu a ze současnosti. V poslední části však přibývá ještě jedna osoba a s ní přichází i rozuzlení.

V momentě, kdy jsem začala číst, jsem se ponořila do děje. Kniha je skutečně čtivá, na čemž mají menší podíl i krátké kapitoly, ale hlavním důvodem je tajemno. Celou knihou mě provázely nezodpovězené otázky, na které jsem chtěla znát odpověď a tak jsem četla a absolutně se vžila do Tessina příběhu, jako kdyby byl můj vlastní. Jako kdybych to byla já, kdo si nutně musí vzpomenout.

V knize tedy vystupuje Tessa v současnosti, ale i její mladší já Tessie. Právě Tessie je nejistá a snaží se to maskovat ironií a nezájmem. Moc dobře ví, že její život už nebude nikdy stejný a přesto, že by měla být co nejvíc nápomocná, mi přijde, že všechno bojkotuje.

Pak je tu dospělá Tessa. Ta už je rozumnější, ale užírá jí pocit viny a paranoia. Přijde mi, jako kdyby nevěděla co se svým životem, jako kdyby byla od svých šestnácti ztracená a jediný způsob, jak to napravit je zjistit, co se jí tenkrát stalo.

V Tessině dceři Charlie jsem se moc nevyznala. Chvílemi se chovala jako puberťačka, kterou nezajímá nic než ona, ale jindy na ní bylo vidět, že je nápomocná, milá a silná. Bez ohledu na to, co se dělo, stála na straně své matky.

Kniha mě překvapila ve všech ohledech. Je čtivá, má zajímavý a tajemný příběh, který se pomaličku rozplétá, a neměla jsem nejmenší tušení, kdo by mohl být vrah, což se mi moc často nestává. Minimálně mám nějaký tip, ale tady jsem stejně jako hlavní hrdinka tápala ve tmě.

Přestože je příběh uzavřený, mi přijde, jako kdyby si tam autorka nechala mini uzoučká zadní vrátka pro další pokračovaní. Právě to, že do sebe na konci nezapadly úplně všechny detaily, se mi moc líbilo. Sice nemám v lásce nedokončené závěry, ale tady mi přišlo, že je malá nejistota vzhledem k žánru knihy na místě.

Přesto, že se mi Černooké Zuzany opravdu moc líbily, nemyslím, že bych si knihu přečetla znovu. Její kouzlo je totiž v tom, že nechává své čtenáře až do poslední chvíle napnuté a kdybych ji četla podruhé, nebyl by to bohužel už tak skvělý zážitek. Ale možná se mi časem rozuzlení vypaří z hlavy a já si budu moc užít Tessin příběh znovu.

Černooké Zuzany vám jen a jen doporučuji. Je to skutečně výjimečná kniha, která podle mě stojí za přečtení. Pokud milujete thrillery, rozhodně jděte do toho a pokud chcete zkusit nějaký nový žánr nebo chcete změnu od své obvyklé četby, tak Černooké Zuzany jsou rozhodně dobrou volbou.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Černooké Zuzany můžete zakoupit přímo na stránce nakladatelství Omega nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

9 komentářů:

  1. Už jsem to někde, psala a ted nevím přesně kde, ale dle všeho Černooké Zuzany nejsou vůbec thrillerem, ale naopak spíše jen detektivka. :) Já to přečtu asi až v létě. ale zajímá mě tvůj názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych byla upřímná, tak detektivky a thrillery spíše sleduji než čtu, takže asi nejsem ten pravý člověk na posouzení, ale podle mě to není ani detektivka, ani thriller... spíš něco mezi.

      Vymazat
  2. O knihe som už čo-to počula a táto recenzia ma utvrdila v názore, že ide zrejme o naozaj vydarenú knihu, ktorú by som si rada prečítala :D Teší ma, že sa ti kniha páčila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha pro mě byla příjemným překvapením. Určitě ji zkus :)

      Vymazat
  3. Černooké Zuzany jsem také četla a mám na ně hodně podobný názor. A kdo ví, jestli autorka nepřijde s pokračováním. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem odesílala odkaz na recenzi, posílal mi pán z nakladatelství odkaz na další knihu od autorky. Sice to asi nebude pokračování Černookých Zuzan, ale pokud to bude tak dobré jako Zuzany, rozhodně si to nenechám uniknout. A kdo ví, možná se nakonec ukáže, že to nějak navazuje, vzhledem k tomu, že má dost podobnou obálku jako Zuzany.

      Vymazat
  4. Černooké Zuzany se mi také líbily a byla jsem z nich příjemně překvapená :)

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda, že o ní podle mého názoru není zatím moc slyšet. Já četla jen tvoji a ještě jednu recenzi, obě ale velmi pozitivní :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)