14. 1. 2017

Shannarův meč

Název: Shannarův meč
Původní název: The sword of Shannara
Spisovatel: Terry Brooks
Žánr: Fantasy
Počet stran: 552
Nakladatelství: Omega






Obálka je hodně temná. Je celá v černé barvě a uprostřed je Shannarův meč v záblesku oranžové. Což může značit, že je meč jediná naděje, což by skvěle odpovídalo ději knihy. Název knihy a jméno autora je pak napsáno písmem, které podle mě přesně pasuje k příběhu v zlato-stříbrné barvě, která je skvělým doplněním obálky.

Shannarův meč kdysi dávno už vyšel, ale popravdě jsem o knize neslyšela do doby, než vznikl seriál Shannara Chronicles u nás známý jako Letopisy rodu Shannara. Ten se mi zalíbil, ale pořád jsem nevěděla, že je knižní předloha. To jsem zjistila až ve chvíli, když jsem procházela ediční plán Omegy a tam jsem objevila právě tohle druhé vydání, které jsem si jednoduše musela přečíst.

Chvíli po té, co jsem knihu objevila, vyhlásila Omega konkurz na recenzní výtisk a já neváhala. Usmálo se na mě štěstí a knihu jsem dostala ke zrecenzování. Jenže jakmile jsem viděla Shannara, tak se mi zatmělo a neobtěžovala jsem se s přečtením anotace. Proto jsem předpokládala, že první díl ze série bude odpovídat dění první sérii seriálu, což vůbec nebyla pravda.

Shea Ohmsford žije se svým nevlastním bratrem Flickem v Shady Vale vcelku bezstarostný život. To se však změní ve chvíli, kdy jejich vesnici navštíví tajemný cizinec Allanon. Ten vypráví Sheovi o Warlockovu spiknutí, které by mohlo zničit svět. Jediná možnost jak ho zastavit je Shannarův meč, který se už dávno stal legendou. Jediný, kdo ho může získat je Shea, protože je poslední z Shannarova rodu. A tak Shea a jeho bratra Flicka čeká dlouhá a obtížná cesta za Shannarovým mečem.


Brooksův styl psaní mi hodně připomíná Tolkienův. Je to takové pomalejší s hodně popisnými částmi, což je pro mě osobně docela uspávací. Právě proto mi přelouskání téhle knihy trvalo trochu déle. Je to napsané opravdu dobře, jen je to trochu náročnější na čtení, než většina knih.

Shea je půlelf a poslední žijící člen rodu Shannara. Je vidět, že má odvážného ducha, už jen proto, že se vydal na cestu za Shannarovým mečem. Ale celou dobu mi přišlo, že se chová neuváženě a naivně. A to ani nemluvím o nesmyslných šarvátkách s jeho bratrem.

Flick je hodně podobný Sheovi. I když mi přijde, že o některých věcech mnohem víc přemýšlel a spekuloval. Snažil se najít nejlepší řešení. Také mi přišel dost nedůvěřivý a hodně realistický, ale když šlo o něco důležitého, stál vždy po boku svého bratra.

Allanon je tajemný a popravdě z něj jde trochu hrůza. Ale ve skutečnosti je to dobrák, který se snaží, aby svět zůstal takový, jaký je. Možná právě to, že se zabývá věcmi, o kterých nemá většina ras nejmenší tušení, působí tak hrozivě.

Menion, princ z Leah, mi ze začátku přišel lehkovážný, což asi dává smysl vzhledem k tomu, že se jedná o bohatého prince, který nepoznal nástrahy života, ale přesto měl v sobě dávku odvahy. Jak příběh postupoval dál, tak se z něho díky dobrodružstvím, které zažil, stával odpovědným.
Jak jsem tedy zjistila, příběh z Shannarova meče se odehrává dávno předtím než příběh z první série seriálu. A od Terryho Brookse jsem zatím nic jiného nečetla. Ale celou dobu co jsem knihu četla mi tak trochu připomínala Pána prstenů.

Pán prstenů je klasika a mám dojem, že žádná série se nemůže této sérii rovnat. Ale Shannarův meč je hodně podobný. Jak už jsem zmínila výše, už samotný styl psaní Terryho Brookse je hodně podobný Tolkienovu. Ale i dějově mi to přijde hodně podobné. Shea stejně jako Frodo podniká dlouhou cestu, aby zachránil svět před vážným nebezpečím.

Samozřejmě jsou to dva rozdílné příběhy s jinými detaily, ale tahle hlavní linka je stejná, a když se to ještě zkombinuje se stylem psaní, tak to Tolkienův příběh připomíná docela dost. Přesto, že se autor inspiroval Tolkienem, bych řekla, že příběh v dalších dílech bude mnohem originálnější. Pokud tedy mohu soudit podle děje seriálů.

Shannarův meč se mi líbil, ale stejně jako mi kdysi trvalo dlouho přelouskat Tolkiena, mi trvalo přelouskat i Brookse. Brooks vytváří skvělý příběh, ale jeho styl psaní je tak trochu uspávací, alespoň pro mě. Je to prostě trochu náročnější na čtení, ale to vůbec nevadí.


Hodně často říkám, že se k nějaké knize vrátím a přesto, že to vždycky plánuji, málo kdy to uskutečním. Především proto, že neustále vycházejí nové a nové knihy, kterým nelze odolat. Ale vážně bych si Shannarův meč přečetla znovu, takže se pokusím to časem zrealizovat. Momentálně jsem však především zvědavá na další díl. Na stránkách Omegy jsou momentálně dva díly, které se teprve připravují, a já doufám, že vyjdou hodně brzy. Už proto, že jejich přelouskání mi pravděpodobně nějakou chvilku zabere. 

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Knihu Shannarův meč můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství Omega nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

6 komentářů:

  1. Kniha se mi taky líbí. A ta obálka...

    OdpovědětVymazat
  2. Terry Brooks sám přiznal, že se opravdu hodně nechal inspirovat Tolkienem. A jako Tolkienův fanoušek bych na toto dílo nejraději hodila bobek, nicméně prý jsou Brooksovi další knihy povedenější a originálnější, tak jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je seriál podle jeho dalších knih, tak to bude opravdu originálnější. Takže snad. Jako není to špatné, ale Tolkien je v tom vážně hodně vidět :(

      Vymazat
  3. Táto kniha ma pomerne zaujala tou podobnosťou s Tolkienom, rada by som to porovnala, hoci myslím, že Tolkien vyhrá na celej čiare :D Dej by však nemusel byť zlý, postavy vyzerajú tiež fajn, takže pridávam do wishlistu :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)