31. 1. 2017

Deník fejsbukové matky pokračuje...

Název: Deník fejsbukové matky pokračuje...
Původní název: Deník fejsbukové matky pokračuje...
Spisovatel: Lucie Nachtigallová
Žánr: ---
Počet stran: 208
Nakladatelství: Omega





Obálka je skutečně velmi povedená. V horní polovině je klasické Facebookové záhlaví s profilovou fotkou, autorčiným jménem a částí názvu knihy. Spodní část pak tvoří fotografie samotné autorky, která je skutečně velmi povedená a skvěle k modrému záhlaví ladí. A pak je tam taky dokončen název knihy, ale vůbec na fotografii nijak nepřekáží. Každá část do sebe skvěle zapadá.

Celá kniha je dělaná jako facebooková okénka se statusy a občas jsou doplněny o fotky. Je to hezké, ale osobně mi přijde, že je to na sebe všechno moc naplácané, zvláště fotky. Ty by podle mě potřebovaly mnohem víc prostoru a kdyby ho dostaly, tak by podle mě i kniha vypadala vzdušnější.

Tahle kniha mě opravdu zaujala, protože vznikla z facebookových statusů, což je opravdu neobvyklé a já chtěla vědět, jak taková kniha vypadá, jestli vůbec může člověku něco dát. Navíc byly na první díl opravdu skvělé ohlasy, takže když Omega vyhlásila konkurz, prostě jsem to zkusila a ono to vyšlo

Deník fejsbukové matky pokračuje… je o životě Lucie Nachtigallová, její rodiny a přátel v letech 2012 – 2014. Ten přibližuje čtenářům pomocí facebookových statusů, kde sdílí své zážitky, plány, radosti, názory a vtipné situace, které se jí dějí.


Upřímně téhle knize absolutně nevěřím. Skoro všechny ty příhody mi přijdou takové vyumělkované a nereálné. Možná to tak není, možná autorka skutečně všechno z toho zažila, možná si to trochu upravila a nebo je něco pravdivé a něco ne. Nevím a pravděpodobně to nezjistím, ale některé příhody si neumím představit.

Když opominu to, že si nejsem jistá, jestli se jedná o skutečnost nebo o fikci, tak z knihy moc nadšená nejsem. V té záplavě statusů jsem skutečně našla pár, kterým jsem se od srdce zasmála, ale bohužel jich nebylo tolik, kolik jsem čekala. Většinou se jednalo o nudné věci, u kterých se autorka snažila, aby vyzněly vtipně, ale moc se jí to nepovedlo.

I přesto, že mě kniha ani z poloviny nebavila tak, jak jsem čekala, nebyl problém ji za pár hodin přečíst. Za to samozřejmě může forma statusů, kterou je kniha napsána. I když je pravdou, že jich tam bylo tolik, že mi to ke konci už začalo splývat.

Po tom, jaké bylo nadšení některých mých kolegyň blogerek po přečtení prvního dílu, jsem vážně zklamaná. Možná byl první díl skutečně lepší, vtipnější, než tento, ale nechce se mi tomu věřit a zjišťovat už to nehodlám. Ani k téhle knize se už vracet nehodlám. Přestože tu skutečně byly statusy, které mě pobavily, nebylo jich tolik, aby mi to stálo za další přečtení.

Ale já nejsem matka a možná v tom je ten problém. Možná mi většina z těch statusů nepřipadala vtipná, protože tomu jednoduše nerozumím. Je to jedna z možností a po pravdě docela pravděpodobná. Rozhodně nechci nikoho od této knihy odradit, jen říkám svůj názor.

Já jsem první díl nečetla, ale pokud vy ano a líbil se vám, tak asi stojí za to aspoň zkusit pokračování. Pokud se vám nelíbil, tak asi nemá ani cenu zkoušet tuto knihu. Ale všechno je to jen na vás. Jsou různé generace a já rozhodně nejsem ta, pro kterou je tato kniha určena a tak v ní možná nedokážu vidět to, co ostatní.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Deník fejsbukové matky pokračuje můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství Omega nebo na e-shopu knihkupectví knihy Dobrovský.

7 komentářů:

  1. Pěkná recenze. Knížku jsem zaregistrovala ale...zkrátka mě nijak neoslovila a nezaujala. Pravděpodobně jsem ani o nic nepřišla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ji chtěla zkusit hlavně proto, jak byla kamarádka nadšená z prvního dílu. Popravdě ale nechápu, z čeho byla nadšená...

      Vymazat
  2. Počula som o prvom diele, netušila som, že to má aj pokračovanie :D Osobne ma neláka ani jedna z kníh, hoci nápad s FB statusmi je pomerne pútavý, ale asi by to nebola kniha pre mňa.

    OdpovědětVymazat
  3. Já od Omegy neustále čekám na první díl, který mi sami nabídli k recenzi :D ... Asi jde přes celý svět (je mi jasné, že jej nikdy neposlali), no každopádně námět je zajímavý, určitě to bude skvělá oddechovka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě jim napiš, jinak se ho skutečně nedočkáš :D

      Vymazat
  4. Zní to zajímavě, hlavně ta forma facebookových statusů. Ale osobně bych se do ní nepustila. Stačí mi, když to omílají v rádiu. Taky mi občas přijde, že to se jen tak stát nikomu nemůže ale tak nikdo netvrdí že se kniha píše podle skutečnosti. Hlavně aby se prodávala. =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)