28. 11. 2016

Knedlíček

Název: Knedlíček
Původní název: Dumplin
Spisovatel: Julie Murphy
Žánr: Young Adult
Počet stran: 384
Nakladatelství: Omega





Nemůžu říct, že jsem nějak extra nadšená z originální obálky, ale ta česká se mi prostě nelíbí. Uznávám, že fialová se k černé hodí a vypadá pěkně. Proti barvám tedy skutečně nic nemám. Ale motiv… říct že je vulgární, není přesné, ale svým způsobem to působí, jako kdyby se mělo jednat o erotický román, což rozhodně není dobře. Název i jméno spisovatelky jsou napsány bíle, trochu podivným písmem, ale přesto hezký. Akorát mi přijde, že je autorčino jméno trochu utlačované.

Popravdě jsem si původně Knedlíčka přečíst nechtěla a velkou zásluhu na tom měla právě obálka. Jenže pak mě na ní nalákala kamarádka. V jejím podání zněla kniha tak dobře, že když jsem narazila na recenzní konkurz od Omegy, riskla jsem to, přihlásila se a jak je vidět, štěstí se na mě usmálo.

Přesto, že jsem se díky básnění kamarádky Katky na knihu těšila, pořád mě hlodal malý červík pochybností. Co když ta kniha nebude dobrá? Co když jsem měla celou dobu pravdu? Nakonec jsem se tedy rozhodla tenhle otravný hlásek v mojí hlavě umlčet, pustit se do knihy a doufat, že se mýlím.

Willowdean má nadváhu, ale přesto je se svým tělem a životem naprosto spokojená. Ani touha její matky po tom, aby byla štíhlejší, jejím sebevědomím nijak neotřásá. Willowdean je šťastná taková, jaká je. Jenže jako obvykle se do příběhu vloží kluk, konkrétně Boe. Právě tehdy o sobě a o své postavě začíná pochybovat. Ale pořád se nechce měnit a chce ukázat světu, že není o nic horší, než štíhlé holky. A tak se přihlásí do soutěže Miss Blue Bonnet Pageant.

Skutečně jsem byla překvapena, jak dobře se kniha čte. Pamatuji si, že jsem se do ní pustila jeden večer s tím, že si přečtu jednu nebo dvě kapitoly, jenže jsem už nedokázala přestat. Kniha mě svým dějem vtáhla do sebe a čtivý styl psaní k tomu jen a jen přispěl. Všechny moje obavy, že by mohla být kniha špatná, byly skutečně zbytečné.

Willowdean je sebevědomá a sympatická dívka, která se nebojí ukázat kdo vlastně je a neustále mluví. Musím však říct, že mi svým chováním občas lezla i na nervy. Udělala několik blbostí, ale naštěstí netrvalo dlouho a dostala rozum.

Boe je tichý. Spíše poslouchá, než mluví a právě to se mi na něm líbí asi nejvíc. Jako každý má své problémy, ale bere je s rezervou. Přesto, že jeho postava není moc rozebrána, vypadá to, že je rozumný a skoro vždycky jedná s chladnou hlavou.

Ellen se mi vůbec nelíbila. Nebyla namyšlená, byla i celkem milá, ale neuměla si srovnat priority. Všechno moc přeháněla a doháněla do extrému. S každým se chtěla kamarádit, což není úplně špatná vlastnost, ale ani dobrá, pokud člověk zapomíná na staré přátele.

Od autorky jsem kromě Knedlíčka nic nečetla a stejně tak jsem
nečetla nic co by se Knedlíčkovi třeba jen vzdáleně podobalo. Sice je pravda, že jsem podobnou knihu nikdy nehledala, ale i tak si myslím, že Knedlíček je prostě jedinečný.

Přes počáteční nedůvěru jsem si knihu skutečně zamilovala a už teď se těším, až se k ní jednou vrátím. Také jsem slyšela něco o tom, že by měla autorka napsat pokračování a já doufám, že ho skutečně napíše a pak ho Omega vydá. Přesto, že konec nebyl špatný, něco tam chybělo. Právě proto by se mi druhý díl skutečně hodil.

Za poskytnutí knihy k recenzi mnohokrát děkuji nakladatelství Omega.
Knihu Knedlíček můžete zakoupit přímo na stránkáchc nakladatelství Omega nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

6 komentářů:

  1. Páči sa mi pomerne originálny námet knihy, hoci by som si ju skôr neprečítala, neviem. A čo sa týka obálok, nepáči sa mi ani jedna, ale čo sa dá robiť :D

    OdpovědětVymazat
  2. Z počátku jsem byla stejného názoru jako Ty, ale po přečtení této recenze jsi mě na ní trošku nalákala. Nejspíš to opravdu nebude nuda... Moc hezky napsáno. :)

    Anita
    http://gingerani.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze :) Po pravdě mě ta obálka taky trochu odrazuje, ale na tvoje doporučení se do knížky přece jen pustím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám dojem že jsem na knihu párkrát narazila ale nezjišťovala jsem si o čem je. Tak teď už to vím. Docela zajímavý námět a i když bych si knihu sama nepřečetla po tvé recenzi na to mám chuť. =)

    OdpovědětVymazat
  5. Povedená recenze! :) Knížka se mi také moc líbila a rozhodně si ji někdy znovu přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem vážně ráda, že se Ti líbila, protože kdyby ne.. bylo by to špatné doporučení :D A to jsem ji ani nečetla :D Věřím, že ta obálka odradí spousty českých čtenářů, ale jak jsem říkala, já si jí pořídím v té krásné původní a už se na knihu vážně těším, když se ti tak líbila :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)