18. 6. 2016

Kniha, kterou bych měla prečíst do školy



Povinná četba je v podstatě můj nepřítel, což je ironie vzhledem k tomu, jak jsem si celou základku přála, abych nějakou měla. Jenže knihy, které v ní máme mě naprosto nezajímají, až na výjimky. A tak mám seznam 60 knih, které bych měla přečíst a z něhož jsem přečetla asi něco přes třetinu. Zbytek bych si sice také měla přečíst, ale v plánu to nemám.

Ale nemusíte se bát, nebudu vám tu jmenovat zhruba 40 knih, ale co třeba čtyři? Za každý ročník jeden. 

Knih, které jsme měli přečíst během prváku bylo docela málo. Přečetla jsem všechny až na dvě. Jednu si tedy chci ještě přečíst, ale zatím jsem se k ní nedostala a tu druhou fakt číst nehodlám. Ale mluvme o té, kterou si výhledově přečtu. Což bude asi jediná kniha v tomto článku, kterou mám doopravdy v plánu číst. Jedná se o Robinsona Crusoa.

Všichni určitě známe příběh o trosečníkovi a jeho společníkovi Pátkovi, který byl mnohokrát zfilmován. Viděla jsem několik adaptací knihy a pár jsem si jich opravdu oblíbila. Tohle je kniha, kterou si určitě přečtu, otázkou je jen kdy.

Z četby, kterou jsem měla číst ve druháku, tedy teď, jsem toho nepřečetla mnohem víc. Mezi těmi knihami je i Chrám matky boží v Paříži.

Na svou obranu musím říct, že jsem se tuhle knihu pokoušela číst. Jenže když člověk usne již u první věty, opravdu těžko by se dostával poslední stránce. Nemluvě o tom, že když jsem si pak četla děj, znělo mi to jako telenovela.

Z knih, které mám přečíst během příštího roku jsem jich četla hodně málo a další číst nehodlám. Jsou to knihy hlavně s tématikou války, což není nic pro mě. Mezi ty knihy patří třeba Komu zvoní hrana. 

Vlastně nemám pro její nepřečtení jiný důvod než ten, že mi nesedí téma. A možná mi nesedí ani Hemingway, jelikož jsem od něho četla novelu Stařec a moře a myslela jsme, že se ukoušu nudou. Což je dost škoda, protože Hemingway se mi jako člověk přijde skvělý...

A než odmaturuji měla bych si přečíst zase další kupu knih a mezi nimi je i kniha Ostře sledované vlaky. Opět je tu důvod nepřečtení jednoduchý, kniha mě absolutně nezaujala. 

Vlastně jsem se musela ještě na základce dívat na filmové zpracování Ostře sledovaných vlaků a opět to bylo několik hodin, které bych raději nezažila. Některé příběhy mi prostě nesedí.

Jak to tak vypadá jsem jedna z mála, která se těšila na povinnou četbu a jedna z mnoha, která plno knih ze seznamu nepřečte. Na druhou stranu jsem přečetla aspoň některé. Takhle to dopadá, když nikoho nenapadne dát na seznam povinné četby Austinovou, Bronteovou, Tolkiena nebo Rowlingovou. Vážně závidím těm školám, kteří tam některého z těchto spisovatelů mají. V mém seznamu povinné je bohužel jen pár spisovatelů, kteří mě zaujali. Shakespeare, Orwell, Poe...


14 komentářů:

  1. No školní seznamy povinné četby jsou na pytel, jen málo kdy si tam člověk najde něco, co mu sedí. Ale přečíst se musí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už to číst nehodlám. Stejně jsem toho přečetla víc, než kdokoliv jiný ze školy.

      Vymazat
  2. Robinsona jsem samozřejmě četla, stejně tak Hemingwaye a Ostře sledované vlaky, ale s povinnou četbou na tom nejsem zrovna nejlépe :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Robinsona se chystám už dva roky, ale knížek je prostě moc :D Mám dojem, že asi nikdo na tom s povinnou četbou není dobře :D

      Vymazat
  3. Stařec a moře jsem četla tak do půlky, taky mě to šíleně nebavilo, pak mě to chytlo, ale už mi vypršela lhůta, tak jsem to musela vrátit nedočtený a od tý doby jsem to nedočetla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to teda nebavilo vůbec. Chápu, že v té knize je hlavní podtext, ale prostě jsem u toho umírala nudou. Možná, že se k tomu někdy ještě vrátíš :)

      Vymazat
  4. Zaujímavé knižné tituly, nečítala som, takže neviem posúdiť, ale nevyzerajú zle :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ostře sledované vlaky jsem četla a mě se to četlo teda straně. Styl psaní mi vůbec nesedl a už nikdy v životě bych ji znova nečetla. =) Ale to žádnou povinnou četbu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že moje rozhodnutí tuto knihu vynechat je naprosto rozumné :)

      Vymazat
  6. Já se k těm povinným seznamům stavím trochu rozporuplně. Na jednu stranu si myslím, že je rozhodně potřeba mladé lidi vést k četbě klasické literatury, na druhé straně si moc dobře uvědomuji, že na střední škole člověk prostě nemá šanci všechna ta díla ocenit tak, jak si zaslouží. Já spoustu klasické literatury dočítám teď, v pětadvaceti, ve svém volném čase. A nacházím naprosté skvosty, které bych ale ve 14 či 17 asi nedokázala ocenit... Snad se k nim i Ty časem vrátíš, s chutí a nadšením :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proti klasické literatuře nic nemám. Hodně klasiky mám ráda například Shakespeara, především Zkrocení zlé ženy. Nebo Petr a Lucie, Antigona, Dekameron, Pygmalión atd. Ale některé tituly, především ty o válce, mi prostě nevyhovují a nemyslím si, že bych někdy našla chuť se do nich pustit. I když, kdo ví.

      Vymazat
  7. Některá povinná četba je vážně hrozná. Ale je pravda, že občas se tam něco dobrého taky najde. Řekla bych, že to znechucuje jen ten název "povinná četba" :D Taky bych se měla příští rok do spousty pustit, ale upřímně? Jsem na sebe dost zvědavá..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ten název nevadí, vadí mi témata knih v ní :D To já na tebe taky :D

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)