5. 3. 2016

V divočině

Název: V divočině
Původní název: In Wilderness
Spisovatel: Diane Thomas
Žánr: Thriller
Počet stran: 312
Nakladatelství: Beta DObrovský



Na obálce se mi hodně líbí jednoduchost a tlumené barvy. Jednoduchá fotka s utíkající dívkou, která se ohlíží za sebe, ukazuje nějaké nebezpečí, napětí a akci. A tlumené barvy tento dojem jen podtrhují. Též se mi hodně líbí font písma. Na většině knize by takhle velké písmo v takovém stylu asi vypadalo dost nevkusně, ale k této to perfektně pasuje.

Dlouho jsem se rozmýšlela, co si přečíst a nevěděla jsem. Upřímně už jsem byla trochu přeslazená romantickými knížkami a trochu přefantazírovaná fantasy knížkami. Chtělo to detektivku nebo thriller. A tak jsem tak hledala a objevila jsem právě knihu V divočině. A přestože se podle anotace děj odehrával zhruba před padesáti lety, z čehož jsem nebyla zrovna nadšená, tak mě zaujal zajímavý a originální námět.

Kate Reidová je nemocná, ale někdo jí nedokáže říct, co je to za nemoc. Lékař jí nedává moc času a tak se Kate rozhodne, že opustí město. Přestěhuje se do chaty v horách, kde chce najít ticho a klid. Nikdo kromě Kate by v těch končinách neměl být, ale přesto tam není sama. Poblíž se potuluje Danny, jemuž Kate docela naruší život. Nejdřív Kate pozoruje ze zvědavosti, ale časem je jí posedlý. A posedlost nikdy nekončí dobře.

Kniha je označována za thriller. Právě proto bych očekávala, že v ní bude nějaká akce, napětí. Že při jejím čtení budu sotva dýchat, ale tohle se nestalo. Jistě nějaká ta akce, napětí i překvapivé události tam byly, ale nebylo toho moc. Autorčin styl psaní mi jednoduše nesedl. Až na výjimky jsem popravdě měla co dělat, abych u knihy neusnula. Kniha má možná zajímavý námět, ale je to napsáno hrozně nudně. Jako kdybych četla učebnici dějepisu a ne fiktivní napínavý příběh.

Kate jsem jednoduše nepochopila. Je to někdo, kdo se naprosto a totálně zhroutí, když nejde všechno podle jejího plánu. A dobře, za pár let se zvedne poháněna tím, že jí už moc života nezbývá, opustí všechno, a i když jí je naprosto zle, tak zmizí někam na samotu u lesa. Tohle chování mi vážně přijde dost nepochopitelné. A tohle se opakuje pořád dokola. Jakmile přijde nějaký problém, ona zmizí co nejdál a nekouká se na následky.

Danny je veterán a sžití s „normálním“ životem pro něj není zrovna složitý. To je asi ten důvod, proč se upnul na Kate poté, co zhatila jeho klid. Nebylo to zdravé. A určitě za to kromě války mohlo i distancování se od lidí. Ale i přes jeho doopravdy divné chování a jeho osud ho mám mnohem radši než Kate, protože aspoň tušil, co chce.

V divočině není kniha, která by byla v Česku zrovna dvakrát známá a vlastně ani o samotné autorce mnoho knihomolů neslyšelo. Ale mám takový dojem, že v Americe má skutečně nějaké ocenění a podle Goodreads je mírně nadprůměrná. Popravdě si ale nemyslím, že by takového úspěchu někdy dosáhla v Česku, i když kdo ví.


Po pravdě řečeno jsem od knihy čekala něco úplně, ale úplně jiného. V divočině měl být thriller, ale takhle si já thriller doopravdy nepředstavuji. Někdo knihu označuje za psychologické drama a to mi přijde mnohem přesnější.  Ale i když moje očekávání nesplnila, tak příběh nebyl špatný, vlastně byl docela zajímavý. Jen je škoda, že nebyl mnohem lépe napsaný. Když není dobrý nápad a dobře napsaný, tak je totiž celkový dojem dost podprůměrný. Abych byla upřímná, tak to, co se mi na této knize nejvíc líbilo, byl konec.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji obchodu Palmknihy.

4 komentáře:

  1. Taky se mi obálka velmi líbí, ale já už jsem taky od pár lidí slyšela, že teda nic moc a že to thriller rozhodně není. Já po románu Ty od Caroliny Kepnes už nemám vůbec náladu na tyhle knihy se stalkingem. Takže pro mně tato kniha určitě není. Ale velmi povedená recenze, děkuji za utvrzení, že se do knihy nemám pouštět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nikdy moc nebyla na knihy se stalkingem, ale chtěla jsem nějakou zkusit... no a takhle to dopadlo.
      Děkuju a nemáš zač :D

      Vymazat
  2. Obálka super, ale podle recenze by to asi taky nebylo to, co bych od toho čekala, stejně jako u tebe. Určitě si knížku nepřečtu, ale kdyby to bylo lepší, tak by mě obálka asi nalákala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéž by to bylo lepší... opět se potvrzuje nesuď knihu podle obalu... měla bych to přestat dělat.

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)