20. 11. 2015

Tahle píseň ti změní život

Název: Tahle píseň ti změní život
Původní název: This Song Will Save Your Life
Spisovatel: Leila Sales
Žánr: Dívčí román
Počet stran: 248
Nakladatelství: CooBoo







Jestli si dobře pamatuji, hlavní hrdinka neměla brýle, ale na obálce je má. Též se mi zdá, že je po grafické stránce obálka udělaná úplně špatně. Nemám nic proti názvu roztaženému po celé knize, ale když je pod tím fotka, působí to divně. Dále se mi zdá zbytečné mít některá písmenka v růžové barvě. Ano, když si to přeskládáte, dá to dohromady Love, ale v tomhle uspořádání to je nesmysl. Další věc, je hřbet knihy. Hřbet je v takové barbie růžové a vzhledem k tomu, že obálka i zadní strana je hodně v černé, působí to nepatřičně.

Na knihu byly všude pozitivní recenze s velmi vysokým hodnocení a k tomu je ještě kniha od CooBoo, což je jedno z mých nejoblíbenějších nakladatelství. Nemohla jsem tedy jinak, než si knihu přečíst.

I přes recenze a nakladatelství jsem však od knihy mnoho neočekávala. Od románů, zvláště pak od dívčích, většinou moc neočekávám, abych nebyla zklamaná. Navíc tohle nemá ani tři sta stran a v krátkých knihách se příběh většinou nedokáže pořádně probrat.

V rámci možností se kniha četla docela dobře. Co se týká slovní zásoby a takhle, není napsaná špatně. Hodně se mi líbí, že je před každou kapitolou úryvek z písně od nějaké kapely. Samozřejmě jsem z toho neznala nic kromě Beatles, ale je to zajímavý detail a úryvky se opravdu shodují s dějem, který se v kapitole odehrává.

Elisa je ve své škole neoblíbená. Nemá žádné kamarády, a proto se sama sobě hnusí. Snaží se to změnit, ale nedaří se jí. Při jedné půlnoční procházce se však všechno změní. Dostane se do jednoho klubu, který jí nabízí nové možnosti.


Elisu jsem nechápala. Ta holka je prostě na hlavu. Neříkám, že nikoho z nás občas nezajímá, co si o něm myslí ostatní nebo tak, ale ona je tím posedlá. Chce jen tohle, záleží jí jen na tomhle a je jí jedno, proč by je měla zajímat, prostě chce jen být oblíbená a právě kvůli jejímu chování jsem ji neměla v lásce. Hlavní hrdinky jsou občas naivní, ale ona je podle mého názoru opravdu pitomá. Na konci si sice uvědomila, jak pitomě se chovala, ale i tak.

Vicky je pro Elisu něco jako spása. Když to tak vezmu, je to její první opravdová kamarádka. Takže jí vlastně dala to, co jiní ne, šanci. Také měla pár problémů, ale nedělala si s nimi hlavu tolik jako Elisa. Jedná mnohem rozumněji.

Pippa… myslím, že to jméno k ní sedí. Je to hysterická slepice, alespoň podle mě. A ještě ke všemu naivní. Neměla jsem ji ráda ještě víc než hlavní hrdinku.

Char mi ze začátku připadal jako fajn kluk, ale hodně rychle jsem poznala, že to je zmetek. Jsem si jistá, že si také zažil své věci, ale to jak se chová, se mi hnusí. A nejhorší je, že on ani neví, že dělá něco špatně. Char musí mít věci pod kontrolou, být nejlepší, a pokud někdo bude lepší než on, je zle.

Po přečtení prvních dvou kapitol jsem si řekla: Co je tohle proboha za blbost? Ale opravdu, protože to bylo vážně na hlavu. Pak jsem to nějak dočetla do páté kapitoly, kdy jsem si řekla, že jestli se to v další nezlepší, tak si k tomu vezmu jinou knihu. Nakonec se to pak trochu zlepšilo, ale nebylo to nic extra. Celé mi to přišlo jako jedno velké klišé, i když musím uznat, že dídžejování bylo originální. Jenže jinak to bylo opravdu něco, co je v každé knize a konec byl od začátku jasný. Zklamalo mě to.

Co jsem se dívala na různé hodnocení recenzí, většina lidí tomu dává pět nebo čtyři hvězdy. Popravdě nechápu proč, ale je to jejich názor stejně tak, jako je tohle můj názor. Podle mě kniha nebyla nic než slabší průměr.

Nemám v plánu se ke knize vrátit. Ne kvůli tomu, že je to průměrné čtení. Kdyby mě to bavilo, tak by mi ta neoriginalita nevadila. Jenže mě to nebavilo. Navíc mi přišlo, že by se to v životě nemohlo stát, aspoň v tomhle měřítku. Je mi líto, ale tentokrát, CooBoo udělalo přehmat. I když se to asi nelíbí jen mně.

7 komentářů:

  1. Nerecenzovala jsi už tuhle knihu na svém starém blogu? Mám dojem, že ano... mýlím se snad? :) Každopádně, knihu bych si přečetla ráda. Nevím, jak mě bude bavit, ale vypadá to na slušnou oddechovku. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu jsem párkrát koukala ale nevím, zda bych si ji vzala do ruku. Obálku nemá špatnou ale přijde mi taková přeplácaná a i přes kladné recenze, co jsem všude četla mě kniha moc neupoutala a tvá recenze to moc nevylepšila, tak že kniha u mě zatím neuspěla...=)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně ani nechápu, jak na tuto knihu mohl někdo napsat kladnou recenzi, takže tvé rozhodnutí jedině schvaluji :D

      Vymazat
  3. Vím, že tobě se kniha moc nelíbila, já jsem na ni celkem zvědavá, mám ji doma už asi rok a pořád se k ní nemůžu dostat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)