25. 10. 2015

Rozděleni časem – V pasti

Název: Rozděleni časem – V pasti
Původní název: Vortex
Spisovatel: Julie Cross
Žánr: Fantasy
Počet stran: 336
Nakladatelství: Fragment






Musím uznat, že obálka druhého dílu je trochu lepší než prvního, ale opravdu jen o trochu. Líbí se mi střepy v pozadí, ale bohužel to kazí vír. Přijde mi až moc umělý, a tak v konečném důsledku i celé pozadí vypadá podivně.

Pořád si stojím za tím, že lidé na obálce se vůbec nepodobají hlavním hrdinům. Musím však uznat, že fotka Jacksona na této obálce vypadá mnohem lépe než na první. O Holly to samé říct bohužel nemůžu. Nevím, kdo to fotil, ale připadá mi, jako by na obálce byla panenka barbie, která má bez důvodu zavřené oči.¨

První díl, Bouře, končil docela zajímavě. I když musím uznat, že jsem se v konci trochu ztrácela. Právě proto jsem si nebyla jistá, jak se vyznám v této knize. Avšak jsem opravdu zvědavý člověk, a tak jsem nemohla odolat tomu, abych si co nejdříve přečetla pokračování.

Jackson Meyer má zvláštní schopnost, umí cestovat v čase. Tato schopnost mu to v minulosti dost zavařila, ale zároveň díky ní zachránil svoji životní lásku Holly. Jenže také zařídil, aby ho Holly nikdy neznala a nikdy kvůli němu nebyl ohrožen její život. Jackson trpí, že jí nemůže být na blízku, ale pomáhá mu tvrdý výcvik CIA. Jenže někteří lidé se potkat jednoduše mají a je naprosto jedno, kolikrát se tomu jeden cestovatel v čase pokusí předejít.

V pasti je podobná kniha jako Bouře. Chytlavý styl psaní, krátké kapitoly a vždycky je v nich napsáno kde a v jakém čase se příběh odehrává. Je však pravdou, že v Bouři, jsem až na posledních pár stránek, chápala, jak cestování v čase funguje. Tady jsem se do toho však zamotala. Jednak hned na začátku, ale to jsem nakonec pochopila v průběhu děje. Nejvíc mě však zmátl konec. V něm jsem se ztratila úplně a do teď si nejsem jistá, jestli je to tím, jak byl napsaný nebo můj mozek pozdě v noci už nepochopí tolik věcí jako přes den.

Jacksonovi se od základů změnil život, ale to je přesně to, co chtěl. Trénuje teď na agenta CIA a je v podstatě spokojený. Jediné co mu brání ke štěstí je Holly. Není s ním, nezná ho a vlastně vůbec neví, co s ní je. Navíc si také láme hlavu s cestováním časem, i když jím sám cestuje je ještě plno věcí, které musí pochopi.

Holly se překvapivě v knize objevuje docela často, i když až později. To, že nikdy nepoznala Jacksona, ji změnilo. Ne povahově, avšak její život se vydal úplně jiným směrem. Bohužel ne dobrým, ale špatným. A to jak pro samotnou Holly, tak pro Jacksona.

Díky výcviku na agenta CIA se děj knihy přesouvá z jednoho místa na druhé. Ale v žádné zemi nezůstanou příliš dlouho, což je nejspíš důvod, proč žádná z nich není pořádně popsaná. No a nakonec se děj vrátí opět do New Yorku, který je zcela zbytečné popisovat. A co se týká času, tak se většina knihy odehrává v roce 2009, ale je pravdou, že si Jackson odskočí i do jiných let, ale jsou to jen krátké návštěvy.

Podle mě jsou obě knihy ze série Rozděleni časem úplně stejné, aspoň co se týká kvality. Je tedy pravda, že mi tahle kniha přijde trochu zmatenější, co se týče cestování časem. Ale to může přijít jenom mně, je možné, že ostatní to chápou naprosto bez problému.

Druhý díl je zajímavý a překvapivý. Po tom, jak skončil, si nejsem jistá, jestli se mám na třetí díl těšit nebo se ho bát. Konec je opravdu napínavý, ale docela se bojím, že se třetí díl odchýlí od myšlenky cestování časem a nebude tak dobrý jako Bouře nebo V pasti. Každopádně to nezjistím, dokud si nepřečtu závěrečný díl této trilogie a já doufám, že to bude co nejdříve.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment :)

12 komentářů:

  1. Nějak nedokážu odhadnout, jestli má cenu si ho přečíst nebo ne. :D Ale asi se na první díl podívám a pak uvidím. Knihy o cestování časem mě zajímají. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neporadím ti. Jak vidíš, já jsem první díl přečetla, jelikož se mi líbil, přečetla jsem si i druhý a jsem zvědavá na třetí. Ale nevím, jak kniha zaujala tebe.

      Vymazat
  2. Téma cestovania časom je fajn, ale neviem... Jednotku som nečítala, tým pádom ani dvojku a nejako extra ma knihy nelákajú :D Každopádne pekná recenzia :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka mě moc neláká. Už jsem ji několikrát viděla v knihovně a ne a ne se do ní pustit, přestože cestování časem je jedno z mých oblíbených témat. Skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono také záleží na tom, jak se cestování časem podá, takže to plně chápu. Děkuju :)

      Vymazat
  4. I když mám mnoho knih na seznamu, k některým se pravděpodobně ani nedostanu, cestování časem je lákavá tématika, takže snad se k nim jednou dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď jsem se do tvého komentáře zamotala :D

      Vymazat
    2. No, že bych si oba díly ráda přečetla, ale mám mnoho knih před nimi.

      Vymazat
    3. Už chápu :D Tak snad někdy, tenhle pořadník také znám :D

      Vymazat
  5. No, já se v druhé knize taky ztratila. Úpřímně se bojím toho až vyjde třetí díl, protože asi vůbec nebudu vědět o co go. Hodně se mi toho za tu dobu i z hlavy vypařilo, ale znova se mi to číst asi chtít nebude. No uvidíme. Jsou to zajímavé knihy, jen by to chtělo, aby to pro čtenáře bylo lépe pochopitelné a jasnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi to nechce číst znova... snad bude třetí díl pochopitelný, i když o tom trochu pochybuji.

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)