8. 10. 2015

Panika

Název: Panika
Původní název: Panic
Spisovatel: Lauren Oliver
Žánr: Dobrodružné
Počet stran: 308
Nakladatelství: CooBoo







O obálce by se dalo diskutovat. Není ošklivá, ale zase to není nic extra, je to takový průměr. Ale
hodně se mi líbí font názvu knihy.

Lauren Oliver napsala známé knihy Delirium, Pandemonium a Rekviem, k jejichž přečtení jsem se zatím nedostala. Dále pak napsala Chvíle před koncem, která se mi moc nelíbila. Co se týká Paniky, tak byla velmi propagovaná a anotace nezněla špatně, tak jsem to zkusila.

Nešla jsem do toho s nějakým zvláštním očekáváním. Někomu se to líbilo, někomu ne a z toho jsem usoudila, že to bude asi průměrná kniha a nic víc jsem ani nečekala.

Jako každé léto začíná v Carpu hra Panika. Zúčastnit se může kdokoliv z maturantů a výherce získá spoustu peněz, které se od studentů vybírají po celý rok. Úkolů je osm a rozhodně to není žádná dětská zábava. Mezi soutěžícími je i Heather, která původně soutěžit nechtěla, ale díky náhlému popudu soutěží a chce vyhrát, aby mohla jednou provždy zmizet z Carpu. Ale má mnoho protivníků a hodně z nich se na Paniku připravovalo dlouho.


Nečetlo se mi to špatně, ale pravda je, že to nebylo ani zvlášť čtivé. Je to asi takové, že nudit se nebudete, ale asi se nestane, že byste se od toho nemohli odtrhnout. Navíc jsem tam narazila na pár scén, které se mi tam moc nehodily.

Heather byla na jednu stranu odvážná, ale na druhou dost naivní. Věřila lidem, kterým neměla věřit a viděla kolem sebe důvody. Stejně tak si nespojila některé jasné věci dohromady. Pro mě další hrdinka se špetkou odvahy, ale s metrákem naivity.

Dodge je na rozdíl od Heather chytřejší. Moc dobře ví, do čeho jde a na co si má dávat pozor. Nenechává se rozptylovat, soustředí se jen a jen na cíl. Nebo se o to aspoň snaží.

Prostředí mi nepřišlo nijak lákavé. Nebylo popisováno zrovna lichotivě a to, že chtěl každý
vypadnout, co nejdřív tomu také nepřidávalo na atraktivitě.

Nečekala jsem od knihy skoro nic, protože mé zkušenosti s autorkou nebyly zrovna dobré. Proto mě nějak výrazně nezklamala, ale zároveň ani nepřekvapila.

Ale v knize byla věc, která mě vyloženě znechutila. Bylo to zastřelení tygra. Ale i když už byl tygr mrtvý, pořád se do něj střílelo a já jsem na tohle háklivá. Není to tak, že bych kvůli jedné scéně celou knihu pošpinila, ale u mě osobně tím skončila.

Celkově vám knihu asi nedoporučuji. Námět je sice dost zajímavý, ale přijde mi, že to není tak čtivé jak by mělo a myslím, že to mohlo být i více promyšlené. Mělo tam být víc akce, víc paniky. Ale tohle vypadalo, jako kdyby to nebyla panika, ale trochu drsnější procházka růžovým sadem.

4 komentáře:

Děkuji za krásný komentář :)