28. 8. 2019

Byla jednou jedna mořská panna



Jedna zvědavá a osamělá mořská panna se jednoho dne chytne do sítě rybáře Jacka. Rybář jí pustí, ale mořskou pannu to kdo ví, proč táhne k němu a tak se vrátí. Vyjde na souš, vezme si jméno Amelie a začne s Jackem žít, ale nic netrvá na věky. Po letech Jack umře a Amelie zůstává sama.

Lidi tuší, co je Amelie zač a rozhodnou se ji chránit. To však nezabrání historkám o tom, že by mohla být mořskou pannou, které se dostanou až k P. T. Barnumovi, který provozuje show, kde ukazuje všemožné podivné bytosti. Vyšle svého asistenta Leviho, aby získal Amelii pro jeho show.

Po dlouhé době se Amelie rozhodně na tuto pracovní nabídku kývnout. Myslí si, že je to férový obchod a bude moc kdykoli odejít. Brzy však začíná zjišťovat, že ji P. T. Barnum přestává vidět jako člověka stejně jako většina lidí. Ale pořád má na své straně lidi, kteří moc dobře vědí, že Amelie není jen mořskou pannou a nebojí se za ní postavit.


Příběh je vyprávěn v er formě, což ke knize sedí, jelikož má svým způsobem podobu pohádky, akorát ne té pohádkové, která se čte malým dětem. Navíc se příběh nezaměřuje jenom na Amelii, ale i na ostatní postavy, jejich příběhy a pocity, díky čemuž poskytuje čtenářům náhled ze všech úhlů.

Ze začátku jsem měla trochu problém se do knihy začíst, jelikož se jedná vysloveně o vypravovací styl. V knize sice nechybí dialogy, ale i tak to hodně připomíná čisté vyprávění s detailními popisy. Ale i když mi chvilku trvalo, než jsem si na styl psaní zvykla, tak později jsem se tak ponořila do příběhu, že už jsem to v podstatě ani nevnímala.

Kniha vypráví příběh, který svým způsobem není novinkou, ale zároveň ho nikdo takhle ještě nezpracoval. Navíc je částečně vystavěný na skutečné postavě, což celému příběhu dodává na uvěřitelnosti, i když se samozřejmě jedná o fikci.

Moc se mi líbí celé zpracování knihy a to, v jakém úhlu ukazuje autorka čtenářům Ameliin život. Jediné, co mi na příběhu trochu nesedlo je to, že je pořád v jedné rovině. I v případě, že se v knize děje něco zajímavého, nějaký zvrat, tak je to popsáno jakoby nezúčastněně, což mě docela dost mrzí.
Příběh je sice skvělý, ale rozhodně by mohl být ještě lepší, kdyby do něj autorka přidala o kapku víc emocí a rozhodně by neuškodilo, kdyby byl o trochu delší. Přijde mi totiž, že jedna z nejzajímavějších věcí se stala na konci příběhu, ale autorka to zkrátka nechala vyznít do ztracena, což je podle mě vážně škoda.

I postavy mi přijdou tak trochu pohádkové. Jsou tedy popsané mnohem více než v pohádkách a mají o dost větší povahové spektrum, ale nepřišlo mi, že by se nějak vyvíjely. Měly takové povahové rysy, které se zkrátka nedaly změnit. Možná trochu poupravit, ale ne zcela změnit, jako kdyby měl každý z nich určenou roli, které se musí do puntíku držet.

Rozhodně mi to nepřijde špatné, spíš zajímavé. Postavy z Mořské panny jsou něco mezi postavami z běžných knížek a mezi pohádkovými postavami, což se mi vážně líbí. Je to nové, neokoukané a k tomuhle příběhu to zkrátka perfektně sedí.

Mořská panna je opravdu skvělý příběh a jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla. Sice mi tu pár věcí nesedlo, ale i tak se jedná o knihu, kterou si určitě moc ráda přečtu znovu. Pokud se zajímáte o Mořské panny nebo jen o nadpřirozené bytosti, tak tohle je rozhodně kniha, která by vám neměla uniknout.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota.
Knihu Mořská panna můžete zakoupit ZDE.


2 komentáře:

  1. V poslední době, celkem dost čtu. Myslím, víc než obvykle. Takže hledám inspiraci, a vzhledem k tomu, že mám mořské panny celkem v oblibě, tak jsi mě asi na tuto knihu nalákala ... mohlo by to být zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
  2. Táto kniha ma prvotne zaujala obálkou a je skvelé, že aj príbeh stojí za to a je dobrý :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)