15. 11. 2018

Virtuální nebezpečí

Sledují vás a vy víte, že nemáte šanci jejich pohledům uniknout... Stačí drobná maličkost, která může změnit životy mnoha lidí ve světě. Pro Cynthii byla tahle "maličkost" zastřelení chlapce, které jí přivedlo k Freemee - sociální síti, která shromažďuje data o lidech a analyzuje je. To, co se může zdát zdánlivě nevinné, je ale přesným opakem. A Cynthie už brzy pozná pravdu toho, co Freemee ve skutečnosti je zač.

Marc Elsberg se v Česku proslavil už svým bestsellerem Blackout, který u nakladatelství Omega vyšel již minulý rok a já z něj byla opravdu nadšená. Tentokrát se pustil do trochu jiného tématu, ale pořád aktuálního, obzvlášť v této době. Od úplného výpadku totiž přešel k jedné konkrétní věci, která už teď vlastně ovládá celý svět. K sociálním sítím.

Kniha je psána v er-formě, což je jedna z věcí, kterou bych na Zero rozhodně neměnila. Ke knize to zkrátka sedí, velmi dobře se tak čte a navíc máte šanci pochytit mnohem více věcí, než kdyby použil autor ich-formu. Takovou třešničkou na dortu jsou potom chaty, které autor před kapitoly. Jsou dobře napsané a skvěle knihu doplňují. A dalo by se říct, že i přes jejich vážné téma ji tak trochu odlehčují.

Pokud jste četli Blackout a líbil se vám způsob, jakým je kniha napsaná, jsem si jistá, že podobný názor budete mít i na Zero. Autorovi se podařilo psát stylem, který není zbytečně strohý ani rozepsaný, zkrátka něco mezi. Důležité ale je, že dokáže čtenáře upoutat a naladit napínavou atmosféru od začátku až do konce.

Zápletka je složitější, ale nijak přehnaně komplikovaná, což je ideální, vzhledem k tomu, jaké obtížnější téma si autor vybral. Jedinou drobností, která se mi na knize příliš nelíbila byl začátek, který se prvních pár stran táhne a budete mít problémy se začíst. Naštěstí to autor rychle napravil a brzy budete do knihy tak ponoření, že se ani nebudete chtít odtrhnout.

Hlavní hrdinkou knihy Zero je novinářka Cynthie, která je typickým příkladem někoho, koho zvědavost přivede do velkých nesnází. Ačkoliv je tahle žena obdivuhodně ambiciózní, chytrá a vytrvalá, ne vždycky jsou to dobré věci. Obzvlášť, když vám hrozí skutečné nebezpečí, které máte přímo před očima a ani si to neuvědomujete. 

Z vedlejších postav se můžete těšit na řadu méně významných, ale přesto poměrně zajímavých charakterů. Jedním z nich je například její dcera Viola, díky které můžeme dobře vidět, jak různé věkové generace nahlíží na určité sociální situace. 

A nakonec musím zmínit i samotného Zera, což je postava, která vás při čtení bude jednoznačně zajímat nejvíce. 

Už z Blackoutu jsem byla doopravdy nadšená a popravdě možná i trochu vyděšená a s knihou Zero to cítím stejně. Každou stranu této knihy jsem si opravdu užila a stejně jako autorova předchozí kniha mě donutila se nad mnoha věcmi pořádně zamyslet. Pokud máte rádi temnější zpracování aktuálních témat, myslím, že byste této knize měli dát šanci. Nezklame vás.

Za poskytnutí knihy k recenzi vydané pod značkou Omega děkuji knihkupectví a nakladatelství Knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Na knihu jsem párkrát narazila a řekla jsem si, že bych ji možná mohla zkusit. Jsi mě přesvědčila, že opravdu za to stojí. :)Musím se k ní brzy dostat.

    OdpovědětVymazat
  2. taky ji mam na seznamu, ale pro me byl Blackout po pravde spise prumer, takze nemam prilis vysoka ocekavani

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkně napsaná recenze. Kniha mi zrovna přišla, chystám se otevřít první stránky. Doufám, že nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  4. Předchozí knihu autora jsrm nečetla, ale tato vypadá zajímavě.
    Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)