1. 8. 2018

Sušenky Oreo a neúplné věty

Simon už nějakou chvíli ví, že je gay, ale zatím to ještě nikomu neřekl. Není to proto, že by se bál, jak jeho orientaci vezme jeho rodina a známí. Prostě se jen necítí být připravený sdělit tuhle osobní záležitost celému světu. Je ovšem jeden člověk, který o Simonovi ví. Vlastně ví o jeho životě skoro víc než Simonovi nejlepší přátelé. Je tu však jeden háček. Simon nemá tušení, kdo se pod tajemnou přezdívkou Blue skrývá a Blue zase netuší, že se baví právě se Simonem.

Nevypadá to, že by se aktuální stav měl brzy změnit, ale všechno nabere rychlý spád, když se Simonovy maily dostanou do nesprávných rukou a jsou využity k jeho vydírání. Simon se tak ocitá ve středu neočekávaných událostí se kterými se musí vypořádat tak jak nejlépe umí, aniž by nějak poškodil svá přátelství.

V Česku je LGBT literatura docela novinkou, ale postupně se tu už začíná rozvíjet. Mezi prvními knihami, které tu vyšly, bylo právě Probuzení Simone Spiera. Tuhle knihu si zamiloval snad celý svět. A tak není divu, že s příchodem filmu Love, Simon, který je natočen podle této knihy se Yoli rozhodlo vydat druhé vydání s filmovou obálku pod názvem Já, Simon. A tomu jsem jednoduše nemohla odolat.

Celá kniha je o Simonovi a jeho životě a neexistuje tedy lepší vypravěč než právě on. Díky tomu, že je kniha psaná v ich formě jsem se podle mě mohla do Simonovi situace lépe vžít, vyznat se v jeho pocitech. I když Já, Simon je napsána tak skvěle, že by asi nevadila ani er forma, ale takhle to působí mnohem víc reálněji.

Na čtivosti knize přidává také to, že každá druhá kapitola je složena z e-mailové korespondence mezi Simonem a Bluem. Přesto, že se knihy, které jsou psány celé nebo alespoň z části pomocí e-mailů vyskytují v poslední době často, tak jsem za tohle oživení vždycky ráda. I když zrovna u této knihy mi to nepřijde jako pouhé oživení. Maily mezi Simonem a Bluem jsou totiž pro knihu klíčové a bez nich by to nebyl tak skvělý příběh. Navíc jsou opravdu vtipné.

Příběh je nový, neokoukaný a absolutně nádherný. Nejen, že v sobě skrývá překrásný romantický příběh, ale zároveň řeší závažné téma – jak společnost přistupuje k členům LGBT komunity. Ukazuje tak ty nejlepší a nejhorší lidské stránky. Samozřejmě to není jediným motivem. Kniha je také o přátelství a o lásce rodičů k dětem. V příběhu je prostě od každého něco a to, že se nesoustředí pouze na jedno téma ho dělá výjimečným.

Nezáleží na tom, jestli sáhnete po prvním či druhém vydání, i když si osobně myslím, že filmová obálka vypadá o krapet lépe, ale pokud vás kniha alespoň trochu zaujala, nějakou její verzi si přečtěte. Já, Simon za přečtení rozhodně stojí. Určitě nebudete litovat.

A pokud jste ji už četli, rozhodně neuškodí si Simonův příběh připomenout, je totiž vážně úžasný. Já sama se k němu určitě v budoucnu vrátím. Momentálně se však nemůžu dočkat dvou věcí. Jednak další autorčiny knížky Podělaným navrch, kterou si, jak doufám, přečtu brzy, a pak filmu Love, Simon. Opravdu doufám, že bude alespoň tak skvělý jako kniha.

Recenze byla napsána pro Databázi knih.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia.

4 komentáře:

  1. Nečetla jsem, ale chystám se v budoucnu. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha byla výborná. Film mě taky hodně bavil. Další autorčiny knihy určitě budu postupně zkoušet, ale až bude čas...

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Hodně na tuto knihu i film narážím a ráda bych si to přečetla. Snad se mi to brzo poštěstí, tvá recenze mě navnadila ještě více. =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)