18. 7. 2018

Jeden autor, deset nakladatelství






Říká se nesuď knihu podle obalu. A my je nesoudíme… no aspoň ne vždy. Ale občas nám obálka nebo spíše formát knihy nadělá opravdu velkou paseku v organizaci.

Schválně, jak máte řazenou knihovnu? Podle autora? Nakladatelství? Žánru? Nebo je mátě složené bez ladu a skladu? No o tom posledním dost pochybuji.

Osobně preferuji mít knihy jednotlivých nakladatelství a autorů u sebe. A tady nastává estetické jádro problému.

Jakmile se objeví nějaký zajímavý autor, nakladatelé se rvou o práva na jeho knihy. Pak to vypadá tak, že tuhle sérii vydalo tamto nakladatelství, tuhle zase ono a u té třetí už ani nevíme, kdo ji vydal. Ale dobře, to by nebylo tak úplně nejhorší. Nejhorší na tom je, že se málo kdy stane, aby byly knihy ve stejném nebo alespoň podobném formátu.


A v případě, že chci mít alespoň všechny knihy od jednoho autora u sebe, tak se střídají paperbacky s hardbacky různých velikostí a zpracování a v důsledku to nevypadá zrovna dvakrát dobře, ať se snažíte, jak se snažíte.

Vím, že s tím nic neudělám, ale popravdě mi to vadí. Je asi pravda, že můžu být ráda, že tu ty knihy vůbec vychází, ale bylo by fajn, kdyby si nakladatelství rovnou mohlo zabukovat autora. Vemte si třeba J. K. Rowlingovou. Nevšimla jsem si, že by knihy od ní nebo s Potterovskou tématikou vydával někdo jiný než Albatros (i když tady by se o formátech dalo také diskutovat, ale z jiného důvodu), proč to tak nemůže jít všude?

Na druhou stranu je pravda, že občas je to něco jako druhá šance. Pokud autor není nijak významný a jedno nakladatelství po jedné sérii ztratí zájem, může to převzít jiné a dát tak fanouškům další knihy od jejich oblíbeného autora.


Takže je v podstatě dobře, že ty knihy vůbec někdo vydává. Rozhodně je to lepší, než kdyby se v Česku neobjevily vůbec. Jenže estetický problém to bohužel neřeší.

Ovšem nenapadá mě žádné přijatelné řešen pro všechny zúčastněné. Kdyby si někdo skutečně zabukoval nějakého autora, tak stejně může ztratit nakonec zájem a pak to může převzít někdo jiný. A dost pochybuji, že by se nakladatelství podívalo, jak vypadají jiné knihy od autora v původním nakladatelství a inspirovalo se. Vždyť problém s formátem občas, i když naštěstí zřídka, bývají i uvnitř některých nakladatelstvích.

No asi to tedy opravdu nijak nevyřeším, ale štvát mě to bude stále. Zvlášť když kvůli tomu trávím přestavování knihovny mnohem víc času, než bych strávila jinak. Ne že by to i tak nebylo hodně, ale chápeme se, že?




6 komentářů:

  1. Já si knihy řádím tak, že mám u sebe knihy od jednoho autora a pak, když se do poličky vejde i se stejnou nebo blížící se či podobou tématikou. Někdy třeba i jiné, leckdy jen třeba 3 knihy od jiného, protože se tam prostě vejdou a jinam už ne. Ale pravda, že mám ty odlišné formáty mi tam teda paseku dělají.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě asi nejvíc vadí, že každá kniha má jinou výšku. Paperback nebo pevná vazba není až takový problém. Ale co mi ještě vadí, tak nesjednocený směr textu. Každé nakladatelství to má jinak...

    OdpovědětVymazat
  3. Když te´d přemýšlím, nenapadá mě autor, kterého bych měla v knihovničce z více nakladatelství :) Každopádně jsem za to, když se dobrých autorů ujme jiný vydavatel, jen ráda :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nevšimla jsem si nikdy, že by měl jeden autor vydané knihy u více nakladatelství. =D =D Ale to s tím formátem je mi známé. Také mám díky tomu trochu paseku v knihovničce ale zase kdyby byli všechny knihy stejné byla by to nuda, nemyslíš??

    OdpovědětVymazat
  5. Já je mám momentálně podle toho jak se k sobě hodí většinou barevně,) Momentálně se mi zmenšilo místo na knížky ... Ale jednou bych je chtěla řadit podle nakladatelsví.

    OdpovědětVymazat
  6. Ten "problém" znám, jeden z mých oblíbenců Sebastian Fitzek už v Česku vycházel u čtyř nakladatelství... Já ale jeho knihy čtu stejně radši v němčině, což je další důvod, proč někdy nemám knihy od jednoho autora vedle sebe – třeba od Colleen Hoover mám jinde její české knihy a na jiné poličce zas její knihy v angličtině (samozřejmě jiné tituly). A jednu její knihu mám dokonce taky v německém vydání. Takže už jsem na přísné řazení podle autorů tak trochu rezignovala, řadím spíš podle sérií, nakladatelství a částečné tematiky. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)