3. 6. 2018

The Crown

Název: The Crown
Původní název: The Crown
Autor: Robert Lacey
Žánr: Historické / Průvodce
Počet stran: 384
Nakladatelství: Omega





Kdo by neznal anglickou královskou rodinu v čele s královnou Elizabeth II.? Přestože jsme od Velké Británie trochu daleko, tak o ní určitě slyšel každý a leckteří se o ni zajímají i do hloubky. Jak o současné události, tak o historii této rodiny.

Právě historii tohoto královského rodu, především princezny Elizabeth II., ztvárnil Netflix svým seriálem The Crown. Ještě lepší však je, že teď každý může najít podrobnou historii i v knižní podobě, kterou sepsal královský životopisec Robert Lacey.

Přiznám se bez mučení, že jsem seriál The Crown neviděla. Ne proto, že bych nechtěla, prostě jsem se k němu zatím jednoduše nedostala. Na světe je totiž příliš mnoho seriálů, aby je člověk stíhal. Ale rozhodně mám seriál v plánu. A to, že ho právě teď nestíhám, neznamená, že si nenajdu chvilku na tuto nádhernou knihu plnou fotografií.

Normálně bych se asi obávala, že mi kniha naspoileruje celý seriál, ale u tohoto jsem neměla obavy. Jak seriál, tak kniha mají přeci základ v historii, a tak nemůžu přijít o žádný překvapivý zvrat. Sice nejsem nějaký expert na historii, ale nějaké základní znalosti mám. Takže jsem počítala, že kniha mi jen doplní mezery (hodně mezer), stejně jako to v budoucnu udělá seriál.

Nádherná je samozřejmě už samotná obálka, která na černo-bílém pozadí, které je ve své jednoduchosti neskutečné krásné, vyobrazuje elegantní a překrásnou Elizabeth II. z profilu. Lépe řečeno obě její verze. Jak skutečnou panovnici Anglie, tak tu seriálovou.

Kniha pak začíná další Elizabethinou fotografií (tentokrát už pouze její seriálovou představitelkou), ale pak následuje rodokmen dynastie Windsorů. Je jednoduchý, ale opravdu přehledně zpracovaný a každý čtenář si v něm může bez problému vyhledat příbuzenské vztahy, které potřebuje.

Pak už následuje obsah a předmluva od Petera Morgana, scénáristy The Crown, muže, bez kterého by seriál určitě nebyl takový, jaký je a nezískal by si tak velkou základnu fanoušků.

Následují už jednotlivé kapitoly. Celkem jich je deset a každá začíná dvojstránkou s fotografií. Ale tím samozřejmě nekončíme. Každá část obsahuje mnoho fotografií. Některé jsou ze seriálu, ale jsou tu i fotografie skutečné královské rodiny. Některé jsou menší, ale většina z nich je přes celou stránku, občas dokonce i přes dvě. Grafické zpracování je vážně úžasné.

Samozřejmě, že fotografie není všechno, co zde najdete. V každé kapitole je obsaženo mnoho historických informací. Něco jsem věděla, ale přiznám se, že většina pro mě byla novinkou. I když věřím, že pro věrné fanoušky The Crown bude překvapením jen málo co.

Hodně se mi líbí nejen obsah textu, ale i to, jak je zpracován. Při čtení jsem měla dojem, jako kdybych listovala v novinách. Tedy v dost tlustých a těžkých novinách. Nejen proto, že je text na většině stránkách rozdělen na dva sloupce, ale i proto, že jsou z něho vypreparovány různé citace, které jsou pak velkým písmem někde kolem textu.

Ne všechny stránky jsou tvořeny tímto způsobem. Některé jsou takovými „medailonky“, ale ne v pravém slova smyslu. Prostě jen tak na první pohled působí. Ale i tak bych řekla, že se sem skvěle hodí.

Musím vyzdvihnout ještě dvě věci, které se mi na knize líbí. Obsahuje vysvětlivky. Ale ne, že by byl uveden odkaz a někde na konci v rejstříku pak vysvětleno o co se jednalo. Tady jsou klasické vysvětlivky pod čarou, což je podle mě vždycky lepší, než aby člověk musel kvůli jednomu slovu listovat desítky stran dozadu.

Druhou věcí jsou popisky fotografií. Tedy těch reálných. K seriálovým titulek není, ale u těch, které zobrazují skutečnost je vždycky jasně napsáno, co se na nich děje a kdy se to odehrává. Sice by se to ve většina případů asi dalo odvodit z textu, ale jsem ráda, že to autor napsal popisek přímo i k fotce. Všechno je hned jasnější.

Na závěr knihy je pak ještě osa událostí, která je skvělou třešničkou na dortu. Naprosto jasně a stručně shrnuje všechny historické informace, které kniha sděluje. A nesmí chybět ani výpis celého obsazení štábu The Crown a doporučená literatura.

The Crown je úžasně zpracovaná kniha, která poskytuje velké množství informací. Pokud tedy máte rádi seriál nebo se jen zajímáte o historii královské rodiny, můžu knihu jen doporučit. Je rozsáhlá, ale zajímavě podává historii královského rodu a doplňuje ji nádhernými fotkami. Lepší knihu, která by spojovala historii a oblíbený seriál jsem snad ještě nečetla. Asi i proto, že žádná jiná není. Ale i tak. Je to prostě nádherná naučná kniha, která stojí za to.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega. The Crown můžete zakoupit na stránce nakladatelství nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Sice tahle knížka úplně nespadá do mého obvyklého žánru, ale stejně mám chuť si ji pro zajímavost přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Slyšela jsem o seriálu a také se k němu ještě nedostala, mě osobně více láká kniha, než seriál. Seriály mě proti knize většinou zklamou. Velmi hezká recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)