16. 5. 2018

Ready Player One

Název: Ready Player One
Původní název: Ready Player One
Autor: Ernest Cline
Žánr: Young Adult
Počet stran: 511
Nakladatelství: Knižní klub





Svět má v roce 2045 mnoho problémů. Kromě jiného je většina lidí chudá a trpí hladem. Ale je tu OASIS. Díky této hře lidé zapomínají na problémy reálného světa a užívají si všechny radosti pro které už není ve světě místo. Nakupují, cestují, ale dělají i mnohem obyčejnější úkony jako je navštěvování školy nebo povídání si s přáteli.

Když umřel Halliday, autor této hry, v jeho závěti stálo, že jeho obrovské bohatství získá ten, kdo nalezne jeho velikonoční vejce. K tomu však povede dlouhá cesta, která skýtá tři klíče a tři brány. 

Po pěti letech od jeho smrti stále nikdo nenašel ani první, bronzový, klíč. I když se o to mnoho gunterů (hráčů) i sixterů (pracovníku IOI) snažilo. Tedy až do doby, než na něj narazil Wade Wattkins a všechno se změnilo. Do té doby už skoro zapomenutý hon na Hallidayovo velikonoční vejce znovu započal.

Ready Player One už vyšla v několika vydáních, ale nikdy jsem se nedostala k tomu, abych knihu blíže prozkoumala nebo si ji přečetla. Ale když dostala kniha jak filmové zpracování, tak novou obálku, začala mě zajímat. Přečetla jsem si anotaci a najednou jsem nechápala, proč jsem se o ni nezačala zajímat dřív. Podle anotace to znělo jako skvělý příběh.

Prvních pár kapitol jsem se do knihy nemohla začíst, jelikož se na mě sesypalo velké množství informací o životní situaci, OASIS a samotném zakladateli této hry. A jak jich byla kupa, nebylo to zrovna moc záživné. Ale rozhodně nepostradatelné pro pokračování příběhu.

Jakmile bylo tohle uvedení do děje za mnou, bez problému jsem se do knihy začetla a hltala jednu stránku za druhou. Sice se občas objevily technické věci, kterým jsem moc nerozuměla, ale ani mi to moc nevadilo. Ready Player One je tak skvěle napsaná, že jsem měla pocit, jako kdybych všechny události skutečně prožívala.

Trochu tomu napomohl i fakt, že je kniha doplněna různými chaty a e-maily. Není jich zrovna mnoho, ale i tak je to skvělé. Jednak to vystihuje podstatu světa, kde se většina komunikace odehrává pomocí internetu a pak to dá čtenáři čas si chvíli odpočinout od celistvého textu a pak se do něj pustit s novou energií.

Příběh mě opravdu neskutečně překvapil. Byl svižný, napínavý, plný akce, nebezpečí a nechybělo ani přátelství a láska. Má tedy vše, co má skvělý příběh mít. Navíc se jedná o originální námět. Sice jsem už četla knihy, kde hrály hry velkou roli, ale nikdy ne v takovém rozsahu a rozhodně to nebylo tak dobře promyšlené jako Ready Player One.

Další, co musím vystihnout jsou postavy. Ernest Cline skvěle vystihl jak jejich skutečná já, tak jejich avatary. Nenásilně do příběhu zakomponoval jejich vzhled i charakter, aniž by použil předlouhé odstavce, kde by se věnoval pouze tomuto. Spíše sem tam utrousil nějakou informaci, která perfektně pasovala do děje.

Kniha pro mě tedy byla jedním velkým překvapením. Sice má pár mušek, ale to má skoro všechno a rozhodně o to není příběh horší. Jsem z něj nadšená a momentálně mě mrzí akorát to, že jsem si knihu nepřečetla již dříve. Na druhou stranu lepší pozdě než nikdy.

Jestli máte rádi akční knihy a nemáte nic proti virtuální realitě, tak určitě doporučuji. Je to vážně skvělý příběh a dá se lehce pochopit, jak OASIS a vše kolem ní funguje. Navíc je to zase něco nového a originálních námětů je v poslední době méně než jehel v kupce sena.

Recenze byla napsána pro stránku Databáze knih.
Za poskytnutí knih k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia.

3 komentáře:

  1. Knihu jsem nečetla, ale uvažovala jsem o tom, že půjdu na film, no asi na něj ve volnu zajdu stoprocentně a časem i asi přečtu i knihu :)
    Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. Já chtěla jít na film, ale nakonec jsem odolala:D. Skvělá recenze!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem si zrovna včera přinesla domu a po tvé recenzi se na ni těším ještě mnohem víc! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)