31. 3. 2018

Nezapomeň

Název: Nezapomeň
Původní název: The Reminders
Autor: Val Emmich
Žánr: Román
Počet stran: 392
Nakladatelství: Omega





Joan je desetiletá dívka, která nikdy nezapomene žádnou svoji vzpomínku. Vždycky si do detailu vybaví, co který den dělala, co měla na sobě, co kdo říkala a je jedno, jestli se to stalo před týdnem nebo před rokem.

Jenže všichni kolem ní zapomínají. Joan to mrzí, protože nikdy nenajde nikoho, kdo by plně pochopil její paměť. Ale především se bojí. Má strach, že se na ní zapomene. Zoufale chce, aby si ji všichni pamatovali, znali její jméno. A tak se rozhodně napsat písničky do soutěže, aby mohla vyhrát a nikdo na ní nezapomněl.

Pomáhá jí v tom Gavin. Herec, který chce zapomenout na svého nedávno zesnulého partnera Sydneyho, ale zároveň si přeje, aby si pamatoval každou vteřinu jejich společného života tak, jak to umí Joan.

A mezi vymýšlením písničky Joan Gavinovi vypráví všechno, co si pamatuje o Sydneym. A pro Gavina je to utrpení, ale zároveň úleva. Jenže při vyprávění odhaluje, že je možná něco, co mu Sydney neřekl. A rozhodně se tomu přijít na kloub. I kdyby měla být pravda sebevíc zdrcující…



Nezapomeň patří mezi ten typ knih, které sice nejsou podle skutečné události, ale jsou ze života. U těchto knih jsem opravdu hodně vybíravá, ale v tomto případě jsem se pro knihu rozhodla, když jsem si přečetla nápis na obálce: Roztomilý debut o tom, co se stane, když se dívka, jež nemůže zapomenout spřátelí s mužem, který si zoufale snaží vzpomenout. Tahle upoutávka je tak skvěle vymyšlená, že jsem nemohla jinak než si knihu přečíst.

Příběh je napsán v ich formě z pohledu dvou osob. Liché kapitoly vypráví Joan a sudé Gavin. A přesto, že se kniha odehrává v přítomnosti, tak se Joan s Gavinem hodně často vrací do minulosti, do vzpomínek.
V knize se orientuje docela snadno. Vzpomínky od současnosti se dají bez problému odlišit, zvlášť u Joan, která si u všech pamatuje přesná data. Dost často jsou vzpomínky napsány kurzivou, ale ne vždycky. A někdy je jí napsána jen část vzpomínky. Popravdě jsem vůbec nepochopila systém. I po dočtení netuším, proč tohle bylo napsáno kurzívou a tamto ne. Ale nemyslím si, že by to nějak moc vadilo. V knize se dá dobře vyznat i tak.

Celkově bych řekla, že styl psaní je vážně skvělý. Okamžitě jsem se do knihy začetla a nemohla jsem se odtrhnout. A v tomto případě to má jednoznačně na svědomí styl psaní. Příběh je sice opravdu skvělý a zajímavý, ale sám o sobě by mě takto nepohltil. Val Emmich má prostě talent.

Hodně se mi líbilo, že je Joanin pohled doplněný kresbami. Samozřejmě, že pro knihu nejsou nezbytné, ale je to taková třešnička na dortu. Rozhodně knihu ozvláštní a vzhledem k Joanině postavě a její posedlostí nejrůznějšími projekty, dává smysl, že v jejím vyprávění figurují.

Jak už jsem řekla, tak příběh sám o sobě je skvělý. Jedná se zase o něco nového, originálního. Má v sobě emotivní náboj a čtenáře zaujme na první pohled. Navíc mi při čtení přišlo, že je to opravdu jakoby ze života, což je jedině dobře.

Jenže mi přišel až moc poklidný. Bylo to zajímavý, ale na můj vkus až moc klidné. Kdybych knihu měla nakreslit jako graf, byla by to rovná čára, menší výchylka a pak zase rovná čára, a takhle pořád dokola. Žádná větší zápletka, situace, kdy by se člověk třásl nedočkavostí na výsledek se bohužel nekonala, a to mě neskutečně mrzí.

Ale zase musím vyzdvihnout postavy. Autor neuvěřitelně přesně popsal, co se uvnitř Joan a Gavina odehrává. S čím bojují, v co doufají. A všechno to působilo opravdu reálně. U vedlejších postav sice nemohl jít tak do hloubky, jelikož to nebyl jejich příběh, ale i tak se mu podařilo je podařilo velmi dobře vykreslit.

Val Emmich napsal skutečně úžasnou knihu. Sice má pár mušek, ale rozhodně nejsem zklamaná. Naopak. Myslím, že by se hodilo víc takových knih. Knih, které vás přimějí doopravdy něco cítit. A Nezapomeň je jedna z nich. Větší akce by sice neuškodila, ale nic nemůže být dokonalý.

Navíc je to autorův debut a na prvotinu je to neskutečně dobré čtení. Popravdě doufám, že zpěvák, skladatel a herec u psaní ještě chvíli zůstane. Jsem totiž neskutečně zvědavá, co ze svého repertoáru může ještě nabídnout.

Pokud máte rádi příběhy, které jako by vymyslel sám život, rozhodně vám knihu Nezapomeň doporučuji. Za ten čas stojí. A podle mého názoru vám toho nakonec dá mnohem víc než jen několik hodin strávených čtením skvělé knihy.

Za poskytnutí knihy Nezapomeň k recenzi děkuji nakladatelství Omega. Titul můžete zakoupit na stránkách nakladatelství nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

3 komentáře:

  1. Kniha vyzerá zaujímavo, ale nejako extra ma neoslovila, vyhľadávam skôr iné žánre :-) Každopádne je super, že je príbeh doplnený ilustráciami, teraz to už nie je také bežné a ja to tiež vždy ocením :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Příběh vypadá zajímavě a obálku ma také pěknou, možná časem si ji přečtu.
    Krásná recenze :):)

    OdpovědětVymazat
  3. O knize slyším prvně, což u mě není nic neobvyklého. Líbí se mi tvá recenze, je kladná a úplně nabudí si knihu jít přečíst. Jediné co mě od toho pak odradilo je právě ten klidný průběh, který moc nesedí ani tobě. Mám raději akci a ráda jsem nedočkavá co se na další stránce odehraje.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)