18. 12. 2017

Filmová hodinka #10


The Holiday (Prázdniny)


Co by měla dělat čerstvě opuštěná holka v depresích krátce před Vánocemi? Změnit prostředí. Prostě vypadnout někam, kde jí všechno nebude připomínat, že se její život nápadně podobá zápiskům z Deníku Bridget Jonesové. Úplně ideální by bylo, kdyby našla jinou opuštěnou holku v depresích (nejlépe na druhém konci zeměkoule) a vyměnila si s ní aspoň na vánoční prázdniny bydlení. Taková je výchozí situace příběhu úspěšné komediální autorky Nancy Meyers, který je zároveň stejně rozpustilý jako její hit Po čem ženy touží a stejně citlivý jako její předchozí režijní počin Lepší pozdě nežli později. Amanda (Cameron Diaz) je rozkošná a lehce snobská obyvatelka luxusní rezidence v Los Angeles. Ani to však nezabránilo jejímu dnes již expříteli, aby se vyspal s jinou. Iris (Kate Winslet) je stejně rozkošná ale lehce uzavřená obyvatelka „nejmenšího domku na světě“, stojícího na samotě poblíž Londýna, která se zakoukala do šéfa, bohužel čerstvě zasnoubeného. Dvě ženy se stejným problémem, které od sebe dělí devět tisíc kilometrů, se rozhodnou pro razantní řešení. Po vzájemném ujištění, že v okolí ani jedné z nich není žádný chlap, který by jejich deprese ještě prohloubil, míří Amanda do sychravé Anglie a Iris do sluncem zalité Kalifornie, aby si bez chlapů v klidu užily vánoční prázdniny. Jenže Amandě nadělí Ježíšek Grahama (Jude Law), Irisina romanticky založeného bratra, a aby se to nepletlo, kolem Iris se začne motat Amandin přítel Miles (Jack Black), svérázný hudební skladatel. Přestože se obě snažily před chlapy utéct, zdá se, že z louže přešly přímo pod okap…


Tenhle úžasný film dávají vždycky kolem Vánoc a já se do něj absolutně zamilovala. Popravdě do teď netuším, co přesně mě na tomhle filmu uhranulo, ale nedám na něj dopustit. Jedná se o romantický film, kde vlastně za všechno může náhoda. Ale svým způsobem je v něm skryto mnohem víc, než jen to. Nevím. Tohle je prostě film ze kterého nemám slov. A rozhodně ho doporučuji.


Christmas Carol (Vánoční koleda)


Ebenezer Vydřigroš začíná vánoční svátky se svým obvyklým skrblickým opovržením. Ale když ho duchové Vánoc minulých, přítomných a budoucích vezmou na cestu, která mu otevře oči a odkryjí mu pravdy, kterým starý Vydřigroš nechtěl uvěřit, musí otevřít své srdce a odčinit špatnosti, dříve než bude příliš pozdě.

Kdo by neměl rád kouzlo Vánoc? Zdá se, že jedna osoba na světě se najde. Ebenezer Vydřigroš vstupuje do vánočního období s obvyklým znechucením a se svým věrným zaměstnancem i jeho veselým synovcem jedná s notnou dávkou opovržení. Později téhož dne se Vydřigroš setká s duchem svého zemřelého obchodního společníka Josepha Marleyho, který v posmrtném životě platí za své dřívější bezcitné jednání. Marley doufá, že se mu podaří pomoci Vydřigrošovi, aby se před stejným osudem zachránil a prozradí mu, že ho navštíví trojice duchů. A tak se také stane, když vezmou duchové Vánoc minulých, současných a budoucích Vydřigroše na fantastickou pouť, která mu otevře oči a odhalí pravdy, kterým se zdráhal uvěřit, Vydřigroš zjihne. Podaří se mu vše napravit?


Tohle je prostě klasika. Vánoční koleda je totiž moje srdcovka a tuhle animovanou verzi dávají dost často. Nemůžu říct, že by byla špatná. Přeci jen je to Vánoční koleda. Ale v konečném důsledku jsem od filmu čekala trošku víc. Nevím co přesně, prostě víc. Ale i přesto se na něj vždycky ráda podívám. Dickensovi prostě odolat nedokážu.


Snow White and the Huntsman (Sněhurka a lovec)


Mocná čarodějnice Ravenna (Charlize Theron) se lstí vetřela do přízně krále prosperující a mocné říše, který z ní záhy udělá královnu a pak zemře. Ravenně ale podle proroctví kouzelného zrcadla stojí ve štěstí nevlastní dcera Sněhurka (Kristen Stewart) a posedlost vlastní krásou, kterou by si ráda uchovala navěky. Všechny problémy by vyřešila Sněhurčina smrt, jenže dívka právě uprchla z domácího vězení do Temného lesa, odkud se ještě nikdo živý nevrátil. Ale královna potřebuje mít jistotu, a tak si najme odvážného lovce (Chris Hemsworth), který dostane za úkol ji vystopovat a přivést zpátky. Jeho sebevražednou misi komplikují nejen podivuhodní obyvatelé, kteří les obývají, ale také to, že Sněhurka není jen tak obyčejná holka. Klidu na práci lovci nepřidává ani statečný princ (Sam Claflin), jenž pro ni má slabost už od dětství, a hlavně partička sedmi trpaslíků, kteří sice nejsou tak roztomilí jako Prófa a Stydlín, zato se umí náramně ohánět se sekyrou a vědí, že se Sněhurkou jim svitla naděje na záchranu temnotou zmítané říše.

Pokud už na tento blog chodíte delší dobu, určitě víte, že mám ráda remaky a retelingy pohádek. I když přiznávám, že Sněhurku moc nemusím, stejně jsem nedokázala filmu odolat. A... nejsem z něj nadšená. Rozhodně už jsem viděla lepší zpracování Sněhurky. Tohle bylo takové... promyšlené dobře, ale nějak jsem se s tím filmem nedokázala zžít. Možná za to mohla částečně i Kristen v roli Sněhurky. Ale i tak neodolám a na film se vždycky mrknu. Kdo by odolal Lovci v Chrisově podání?


The Huntsman: Winter´s War (Lovec: Zimní válka)


Děj snímku Lovec: Zimní válka se zčásti odehrává v době, kdy ještě Sněhurka nebyla na světě a královna Ravenna (Charlize Theron) tak může bez obav diskutovat s kouzelným zrcadlem o tom, kdo že je na tom světě nejkrásnější. Starosti má jen s mladší sestrou Freyou (Emily Blunt), která je v očích Ravenny příliš měkká. Když ale Freya při tragické nehodě přijde o právě narozené dítě, promění se v Ledovou královnu, jejímž smyslem existence se stane dobytí celého světa. Kvůli tomu začne na svých taženích unášet děti a z nich pak vychovává nelítostné válečníky. Takovými rekruty byli i Erik (Chris Hemsworth) a Sára (Jessica Chastain), kteří z řad bojovníků armády Ledové královny vybočují svými schopnostmi a také vzájemnou náklonností, jež se v téhle zemi považuje za největší zločin. Trestem pro Erika je ztráta Sáry a vyhnanství. Z něj vede cesta přes porážku jeho bývalé velitelky. Ta se však chystá zmocnit kouzleného zrcadla sestry Ravenny a s ním pak bude prakticky neporazitelná. Erikovi by se ho muselo podařit ukořistit dřív. Jenže jak může neobyčejný smrtelník uspět v souboji proti dvěma sestrám, z nichž jedna je nebezpečnější než druhá?

Pokračování Sněhurky už bylo mnohem, mnohem lepší. I když osobně byl řekla, že to byl takový remake Ledové královny. Takový byl aspoň můj pocit. Ale film mi přišel skvělý. Navíc tu bylo hodně Chrise a... no nebudu se nad ním rozplývat na to by jeden článek vážně nestačil. Jedna věc mi tu však neseděla. Jak už jsem řekla, Kristen nemusím a na jednu stranu jsem ráda, že se v tomhle filmu neobjevila. Jenže v celém filmu byly zmínky Sněhurka tohle a Sněhurka támto a když se pak nakonec ve filmu neobjeví, působí to divně. Nebo to tak působilo aspoň na mě.


Anotace pocházejí z csfd.cz

4 komentáře:

  1. Súhlasím, táto Snehulienka sa ani mne veľmi nepáčila. Čo sa týka toho pokračovania, to som ešte nevidela, takže by som to asi mala napraviť ak je to teda lepšie :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Prázdniny, klasika, kterou mám moc ráda. Na Vánoční koledu vzpomínám doteď, hlavně na to, jak jsem ji viděla poprvé. Sněhurka, to už je spíš takový průměr nebo lehce pod... Kristen Stewart v tom úplně nesnáším, je divná. Za to Charlize je skvělá. Umí tu temnou královnu suprově zahrát :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Prázdniny je moc pěkný film, letos jsem si ho stáhla. =D
    Sněhurka není špatný film ale víc se mi líbí asi ten první díl. A hlavně Lovec tedy. =D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)