19. 10. 2017

Rande naslepo

Název: Rande naslepo
Původní název: Mein Blind Date mit dem Leben
Autor: Saliya Kahawatte
Žánr: Humorné / Romantické
Počet stran: 232
Nakladatelství: Omega





Nikdy jsem nedokázala odolat romantickým komediím a už vůbec ne knihám, podle kterých byly natočeny. Tentokrát jsem nejdříve objevila knihu a její filmovou verzi až později, ale už jen zajímavá a originální anotace stačila na to, abych zkusila jak knihu, tak film.

Saliya Kahawatte byl mladý muž, který věděl, co chce v životě dělat. Ale v jeho patnácti letech se mu rapidně začal horšit zrak. Najednou vypadala jeho budoucnost černě. Měl dát sbohem své kariéře a nastoupit do dílny pro nevidomé. Jenže Saliya Kahawatte to neudělal, nevzdal se svého snu, šel za tím, co chtěl. Jenže okolí mu nebylo nakloněno a tak se rozhodl své oční problémy tajit. Nebylo to jednoduché, ale žil život, který chtěl. Jenže pravda vždycky vyjde najevo…

Kniha je napsána v ich formě. Nevypráví ji nikdo jiný, než autor a hlavní hrdina knihy v jedné osobě. Rande na slepo se však neodehrává v jednom časovém období. Střídá se zde minulost se současností. Osobně dávám přednost minulosti, přijde mi trošku záživnější, zábavnější než současnost, ale na druhou stranu jsou některé události poněkud zrychlené.

Celkově je to však velmi dobře napsaná kniha. Je tu několik nudnějších pasážích, ale jinak kniha hladce plyne a nezáludným způsobem čtenáře motivuje, aby šel za svým snem. Nechybí tu ani komické scény, které se jednoduše musí vyskytnout, když skoro slepý člověk předstírá, že má perfektní zrak.

Saliya Kahawatte je odhodlaný. Ví, že se svým hendikepem je hodně malá šance, že by mohl dělat svoji práci, ale je ho to nezastavilo. Kromě odhodlanosti to určitě chtělo i velkou dávku odvahy, trpělivosti a tvrdohlavosti. Je to muž, který má víc důvodů než kdokoli jiný, aby se vzdal svého snu, ale on to neudělal a ve své píli nepolevil. Je to někdo, kdo si zaslouží obdiv a všichni by si z něj měli vzít příklad.

Moje očekávání, zvlášť po zhlédnutí filmy, byla vysoká. Nakonec jsem však dostala mnohem víc, než jsem předpokládala. Film je romantický a komediální, ale kniha je, jako obvykle, něčím mnohem větším. Nechybí tu romantická ani vtipná část, ale přesto, že to tak podle názvu vypadá, tohle na ní není to nejdůležitější.

Kniha je vlastně o autorově životě. A proto dává čtenářům něco mnohem víc, než jen pár hodin kvalitního čtení. Dává jim naději. Právě ta je totiž v životě nejdůležitější. A Rande naslepo křičí do světa, že je naprosto jedno, co a kdo se nám postaví do cesty, protože když něco skutečně chceme, stačí jen udělat první krok a pak další a další, dokud nedojdeme do cíle. To je podle mě skutečné poselství této knihy.

Pokud hledáte nejen skvělý příběh podle skutečných událostí, ale i nějakou motivaci, jděte do této knihy. Vykašlete se na údajné motivační knihy s radami, jak žít. Pravdou totiž je, že vám nepomohou, spíše vám popletou hlavou. Ale Rande naslepo je ta práva kniha, která vás inspiruje, dojme a bude vás bavit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega. 
Rande naslepo můžete zakoupit na stránkách nakladatelství nebo na e-shopu Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. Viděla jsem film a je skvělý! Na knihu už se chystám:) skvělá recenze!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  2. Ani jsem nevěděla, že je i kniha :) pěkná recenze a knihu si ráda časem přečtu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)