14. 9. 2017

Maminčin mazánek


Název: Maminčin mazánek
Původní název: Mummy´s Favorite
Autor: Sarah Flint
Žánr: Thriller
Počet stran: 272
Nakladatelství: Omega




Po dvou měsících plných volna, slunce a romantické byl nejvyšší čas, abych z oddechové zamířila do jiných knižních vod. Novinka od Sarah Flint, Maminčin mazánek, byla jasná volba. Detektivní thrillery jsou mým šálkem černé kávy.

V příběhu se setkáváme se sympatickou detektivkou Charlie, která pracuje na případu pohřešované matky se synem. Ze začátku to vypadá jako jasný případ s perfektním podezřelým, ale v momentě, kdy se začínají ztrácet další matky s dětmi, detektivům dochází, že se jedná o případ sériového vraha. Nikdo ale neví, co se snaží svými únosy dokázat a mohl by jím být naprosto kdokoli…

Díky tomu, že je příběh vyprávěn v er formě, není průvodcem celého děje pouze Charlie, ale i další postavy. V knize jsou dokonce i kapitoly od samotného vraha, ale nikdy nevyzrazují tolik, aby napověděly, kdo je vrah. Řekla bych, že jsou v knize především proto, aby navodily dojem hrůzy.

Střídání průvodců však není jediná věc, která zvyšuje atraktivitu knihy. Maminčin mazánek má krátké kapitoly, což je vždycky plus. Než se člověk naděje má dočtenou první, druhou, třetí… a najednou je na konci knihy. Samozřejmě, že délka kapitol a počet úhlů pohledů není v příběhů to nejdůležitější, ale zrovna u Maminčina mazánka dělají knihu záživnější. 

Nejen příběh, ale i postavy se autorce povedlo dobře popsat. I když musím přiznat, že hned na začátku knihy mi přišlo, že se úporně snažila, aby byla každá postava naprosto odlišná od druhé jak povahově, tak vzhledově, což mi nepřijde zrovna ideální.

Hodně se mi zamlouvala právě hlavní hrdinka Charlie. Jedná se o detektivku, která má skutečně smysl pro spravedlnost a to nejen v práci. Vlastně bych, i přes ti hrůzy, řekla, že její práce je jejím koníčkem. Snaží se za každou cenu docílit spravedlnosti a zachránit co nejvíc lidí, což je obdivuhodné. 

Za těch několik set stran mi přirostla autorčina tvorba k srdci. Maminčin mazánek je skvěle promyšlený a neobjevují se zde příhodné náhody, jak to v některých detektivkách bývá. Ale hlavně se autorka nesoustředila jen na případy zmizelých dvojic, ale i na pár dalších dějových linek, což je skvělé zpestření.

A pak je tu samozřejmě ta maličkost, u knih a především u detektivek dost důležitá, že jsem neuhodla vraha. I přesto, že jsem skutečně uvažovala nad tím, kdo by mohl být vrahem, neměla jsem nejmenší tušení. Dozvěděla jsem se to až ve chvíli, kdy na něj přišla Charlie, což jen dokazuje, jak dobrá tato knihy je. Vlastně mi připadá, že se blíží skutečnosti mnohem víc, než většina detektivek, které jsem četla.

Sarah Flint na mě udělala dojem. Už se velmi těším na druhý díl ze série DC Charlie Stafford a jsem zvědavá, jaký zapeklitý případ vymyslí. Možná, že se v pokračování aspoň přiblížím k tomu, abych odhalila pachatele dřív než Charlie… a nebo možná ne.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega
Detektivní thriller Maminčin mazánek můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Omega nebo na stránkách knihkupectví Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. Kniha vyzerá naozaj dobre, má rada krátke kapitoly, vtedy mi kniha ubieha akosi rýchlejšie a využitie aj pohľadu vraha je tiež super nápad :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám ráda krátké kapitoly, rychle to plyne :) Pohled vraha je vždycky fascinující :D

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)