25. 6. 2017

Nejchladnější dívka ve městě chladu

Název: Nejchladnější dívka ve městě chladu
Původní název: The Coldest Girl in Coldtown
Autor: Holly Black
Žánr: Fantasy
Počet stran: 328
Nakladatelství: Omega




Nejchladnější dívka ve městě chladu je kniha, na kterou jsem se těšila opravdu hodně dlouhou dobu. Jedná se totiž o knihu, jejímž ústředním tématem jsou upíři. Přesto, že éra upírů už je už pár let za námi, pro mě je to stále jedno z mých nejoblíbenějších témat. Navíc jsem byla zvědavá, jak si s upíry poradí Holly Black, jejíž styl jsem znala už z knih, na kterých spolupracovala s Cassandrou Clare. 

Než se pustím do kritizování a oceňování obsahu, musím napsat několik slov o obálce. Na téhle je asi nejlepší, že se tu prolínají pouze tři barvy a to černá, bílá a červená. Je to takové kontrastní seskupení barev, které spolu vypadá velice dobře a červená se k románu o upírech prostě hodí. Také ústřední motiv dívky, která má na zádech vytetovanou, kromě jiného, lebku, není vůbec k zahození. Stajně jako krev mi to připadá jako upoutávka, nebo možná slib, toho, co se v knize bude dít. 

Kniha je o Taně, která žije ve světě, kde jsou Města chladu, což jsou vlastně karantény pro upíry. Právě do jednoho z těchto měst se Tana musí vydat po té, co se probudí obklopena mrtvými těly. Přesto, že je většina jejích přátel mrtvá, zbyl její ex-přítel Aiden. On ale není jediný, kdo potřebuje zachránit. Kromě mrtvých těl a Aidena zůstal ještě Gavriel, jeden z upírů. 


Příběh je psán v er-formě, hladce plyne a nejsou v něm žádné mezery nebo nudné pasáže, jako tomu bylo u jiných knih od Holly Black. Ke stylu psaní nemám tedy vůbec žádné výhrady, spíše naopak. Navíc se mi hrozně moc líbí, jak je každá kapitola uvedena citátem od nějaké známé osobnosti. Je to skvělé zpestření knihy. 

Podobně skvělý jako styl psaní mi přijde i příběh samotný. Pojetí upírů je úplně odlišné od jiných knih a díky tomu je i příběh úplně jiný, díky čemuž je zajímavý a čtivý. Skutečně překypuje novými nápady a akčními situacemi bez zbytečných kapitol, které by sloužily jen proto, aby byla kniha delší. Jediná otřepaná věc byl jakýsi vztah mezi Tanou a Gavrielem, ale to mi vůbec nevadilo. Vlastně se to v tom novém a neokoukaném příběhu skoro ztratilo. 

Tana je umíněná. S upíry už má zkušenosti a tak ví, co od nich očekávat, ale přesto je ochotna pomoci jak upírovi, tak chladnému (člověk, který je nakažen upírem). Právě tohle, podle mě, pramení právě z jejího dětství. Některá její rozhodnutí jsou sice poněkud zbrklá, ale vždycky jsou konaná s dobrým úmyslem. 

Aiden je lehkovážný, nic a nikdo ho nezajímá dlouho a rád se předvádí. Přesto, že na první pohled působí jako frajírek, kterého nezajímá nic jiného než holky a kluci, není to špatný člověk. To je jasně vidět na tom, že když se mění situace, v jaké se ocitl, pozvolna se začíná chovat jinak. 

Gavriel je složitá osobnost, na čemž má určitě podíl i to, že je upírem. Jeho chování je nečekané a občas i výbušné. Jindy se je však pro Tanu docela příjemným společníkem. 

Dva roky čekání na Nejchladnější dívku ve městě chladu byly opravdu dlouhé, ale výsledek stojí za to. Holly Black představila světu originální upíří příběh, který se dobře čte a pro čtenáře má připraveno hned několik překvapujících událostí. Pro mě je to jedna z nejlepších knih o upírech, kterou jsem kdy četla. A že sem jich četla opravdu hodně.

Za poskytnutí knihy Nejchladnější dívka ve městě chladu děkuji nakladatelství Omega. Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

7 komentářů:

  1. Mám stejný názor. Knížek o upírech jsem nepřečetla zrovna málo, takže najít něco originálního je složité, ale tahle knížka je skvělá! ♥

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
  2. O této knize jsem už četla recenzi, která mě donutila si knihu přidat do wish lisu. Tvá recenze mě jen utvrdila v tom, že si ji chci přečíst. Takže děkuji :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :). O knížce vím a strašně ráda bych si ji přečetla. Doufám, že to bude brzy :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já tedy na upíry moc nejsem, ale tohle mě láká od chvíle, kdy jsem knihu zaznamenala. Jsem ráda, že vidím další pozitivní ohlas :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mě to přišlo slabší. Čekala jsem něco víc temnějšího... Tohle bylo skoro jako teen pohádka :-)

    OdpovědětVymazat
  6. O knize už jsem slyšela, bohužel na ni ale asi nebudu mít dost času :P

    OdpovědětVymazat
  7. Rozhodně vypadá zajímavě obalkiu i tématem. Ještě jsem o knize moc recenzí nečetla. Ale rozhodně mě zaujala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)