7. 4. 2017

Proč jsme se rozešli

Název: Proč jsme se rozešli
Původní název: Why we boke up
Spisovatel: Daniel Handler
Žánr: YA
Počet stran: 368
Nakladatelství: CooBoo





Obálka knihy Proč jsme se rozešli je jednoduchá, ale opravdu krásná. Pozadí je červené, ale vypadá to, jako kdyby byla nakreslené temperovou barvou. Na něm je ve stejném stylu bílý hrníček s podtáckem a kolem pluje černě název knihy. Na názvu se mi líbí, že se tam nepravidelně střídají velká a malá písmenka. Vypadá to, jako kdyby vzal někdo fix a jen tak tam název dopsal. Stejným stylem jsou dole napsána i jména autora a ilustrátorky, ale žlutou barvou, což se mi zrovna dvakrát nelíbí.

Přesto, že je obálka opravdu krásná, že mi nejvíc líbí hřbet knih. Ten je černý a jména autora a ilustrátorky jsou tedy opět napsána žlutě, ale na hřbetu to působí docela pěkně. Ale to co se mi líbí nejvíc je bílý deštník, ve kterém je červeně napsán název knihy. Nevím, proč se mi ten deštník tak líbí, ale nemůžu se na něj přestat dívat.

Než jsme se rozešli je kniha ve které nechybí velká dávka ilustrací. Zhruba jsem jich napočítala asi padesát, a většina z nich je přes celou stránky, ne-li přes několik. Ilustrace jsou opravdu pěkné a jsou umístěné přesně tam, kde mají být. Nejen že jsou tyto obrázky skvělým oživeným knihy, ale řekla bych, že kdyby jich nebylo, tak by v tomto případě byla kniha neúplná.

Na knihu jsem narazila v edičním plánu nakladatelství CooBoo a ve Víkendovce, kde mě zaujaly především ty ilustrace v knize a následně jsem na ni četla i několik pochvalných recenzí. A když jsem šla do knihovny a viděla ji tam osamocenou stát na polici, musela jsem si ji půjčit.

Jako obvykle jsem toho moc neočekávala, spíš jsem byla zvědavá na provedení knihy, ale především na příběh. Přeci jen má kniha nějakých 350 stran a i když těch padesát stran zabírají ilustrace, tak mě doopravdy zajímalo, jak se někomu podařilo napsat o rozchodu nějakých 300 stran tak, aby to bylo zajímavé.

Min se s Edem rozešla a právě teď je připravená vrátit Edovi všechny věci, které od něj kdy dostala nebo jí Eda připomínali. To ale nestačí. Píše Edovi podrobný dopis, kde vysvětluje význam každé té jedné věci, ale všechno to směřuje jen a jen k jednomu. Snaží se Edovi vysvětlit, proč se vlastně rozešli.


Kniha Proč jsme se rozešli není rozdělena přímo na kapitoly, i když je snadné si je domyslet. Každá část začíná obrázkem a textem, který začíná až v druhé třetině stránky a prvních pár slov je tučně. Řekla bych, že je v tom takový skrytý význam. Život ani rozchod se totiž nedá rozdělit na kapitoly. I když možná v tom hledám něco, co tam není.

Bohužel musím říct, že podle mě, byla grafika na knize to nejlepší. Příběh mě prostě a jednoduše nudil a jak jsem postupovala v knize dál, bylo to spíše horší než lepší. Možná má na to částečně zásluhu i to, že se tu míchá dohromady retrospektivní a chronologický děj, ale určitě to není všechno. Autorův styl je prostě suchý a nudný. Podle mě všechno moc okecává, protože kapitoly, které byly asi na půl stránky, mě bavily ze všeho nejvíc.

Mir je ztřeštěná, ale zároveň všechno moc pitvá, o všem moc přemýšlí. Sama nedokážu pochopit, jak je možné mít takové dvě rozdílné vlastnosti, ale ona je má. Také bych o ní řekla, že je naivní a utáplá. Její přítel něco chce, tak to prostě udělá. Neřekne svůj názor, pokud by to mělo odporovat jeho, ale myslí si něco jiného. Je to rozporuplná osoba a její podvolená stránka bohužel přestává.

Ed je typický oblíbený sportovec, který má ve všem jasno. Proplouvá životem a s ničím si nedělá velkou hlavu. Nijak moc neřeší, jak by jeho činy mohly působit na ostatní lidi v jeho okolí zvlášť na jeho přítelkyni. Dalo by se říct, že je bezohledný a oprsklý, ale svým způsobem není vůbec špatný. Jen je zvyklý, že mu nikdy nikdo neodporuje.

Nemyslím si, že bych někdy četla něco podobného, jako Proč jsme se rozešli. Podívat se na vztah dvou lidí, který už vlastně skončil je zajímavý nápad, na který jsem ještě nikde nenarazila a grafická stránka je jednoduše skvělá.

Bohužel mi kniha absolutně nesedla. Příběh by vážně mohl být zajímavý, ale autorův styl psaní není nic pro mě. Rozhodně vás od knihy nechci odrazovat, jelikož jsem vážně narazila na spoustu lidí, kterým se kniha líbila, ale já opravdu nejsem ten případ. Téhle knize se vyhnu obloukem a pravděpodobně i dalším dílům tohoto autora. Ale pokud chcete, zkuste to. Možná jsem jen výjimka mezi stovkami nadšených čtenářů.

3 komentáře:

  1. Když jsem knížku kdysi viděla prvně, chtěla jsem si ji přečíst, ale několik negativních recenzí mě od ní odrazilo a nakonec jsem se k ní ještě nedostala a upřímně? moc na ni nespěchám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento titul jsem původně měla v plánu, ale pak jsem usoudila, že už to pro mě není a Tvoje recenze mě jen utvrzuje v tom, že není čeho litovat :) Díky, Kristý, měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka si mí líbí, pěkná kombinace barev. Nečetla jsem žádnou jinou recenzi, ale i tak myslím, že jestli si knihu někdy přečtu, tak to bude za hodně dlouhou dobu, soudě podle tvé recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)