7. 10. 2016

Eden

Název: Eden
Původní název: After Eden
Spisovatel: Helen Douglas
Žánr: Fantasy
Počet stran: 288
Nakladatelství: Yoli





Celá obálka mi přijde hrozně moc umělá. Nejhorší je na tom dívka, která má představovat hlavní hrdinku Eden. Nevím, jestli je vytvořena počítačově nebo někdo použil moc photoshopu, ale výsledek je příšerný. A když se zkombinuje z tím pozadím, které by bylo nejspíš hezké mít v popředí něco skutečnějšího, působí to celé ještě umělejším dojmem. Víc reality by obálce neuškodilo, i když je možné, že to tak působí jen na mě.

Ze začátku mě kniha zrovna dvakrát nelákala. Neměla jsem v plánu si j přečíst, alespoň ne chvíli potom, co vyšla. Jenže když jsem byla v knihovně, tak si tam tak ležela na poličce a já ji tam jednoduše nedokázala nechat.

Když jsem knihu začala číst, nedávala jsem jí moc nadějí. Už jen proto, že je to kniha o cestování v čase a v některých knihách je to popsáno tak, že mi to dost motá hlavu. Ale nepředpokládala jsem, že by to bylo něco, co bych po pár stránkách odložila.

Eden má ráda záhady a jednou takovou je nový kluk ve škole, Ryan. Vypadá jako obyčejný kluk, ale neví nic o Hitlerovi a ještě divnější je, že nikdy v životě neviděl pizzu. To co však mate Eden nejvíc je to, že se o ni Ryan nějak moc zajímá a ona začíná propadat jeho kouzlu. Když u Ryana doma najde knihu jejího kamaráda, která by ještě několik let neměla existovat, začne všechno zapadat do sebe. Je to nemožné, ale přesto se to děje. Jenže proč? A byl Ryanův zájem o Eden jen kvůli jejímu kamarádovi nebo kvůli ní samé?

I když to za začátku vypadalo, že je kniha napsaná nudnějším stylem, než takový průměrný styl psaní (i když i stovka průměrně napsaných knih se přeci jen hodně liší, takže to není tak úplně přesně ten výraz, který bych měla použít) nakonec se ukázalo, že je to opravdu čtivější, než jsem si myslela. Sice to nebyl styl psaní, díky kterému bych se nemohla od knihy odtrhnout, ale pořád se to četlo opravdu pěkně.

Eden je kupodivu naprosto obyčejná dívka. Ani naivní, ani přechytralá. Vůbec ne nafoukaná nebo přehnaně samotářská či přátelská. Připadá mi opravdu jako průměrná holka. Což je opravdu milá změna oproti všem těm naivním hrdinkám, které v knize vídám.

Ryan je zmatený, ale to se dá v jeho situaci pochopit. Jinak je to naprosto skvělý kluk. Možná trochu víc uzavřený, jenže k tomu má také své důvody.

Nakonec se mi kniha opravdu hodně líbila. Cestování časem mi tu zamotalo hlavu, je trošičku a hlavně tu nebylo nic nevysvětlitelného, s čím bych si musela lámat hlavu. Eden má druhý díl, který v Česku nevyšel a vzhledem k tomu, že se kniha objevila v Levných knihách, hádám, že ani nevyjde. Výjimečně jsem za to docela ráda. Konec je uzavřený a podle mě to lépe skončit nemohlo a druhý díl by byl jen zbytečnou komplikací.

11 komentářů:

  1. Taky jsem si knížku koupila v LK :) Za krásnou cenu a doufám, že se mi bude líbit jako tobě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, chci se zeptat, jestli mě máš pořád v affs nebo jestli na tomhle blogspotu vůbec affs vedeš, nebo jak to teď máš se spřátelenýma stránkama, konkrétně se mnou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Affs už nemám, ale blogy které jsem v nich měla normálně navštěvuji a komentuji včetně tvého. Akorát je to tedy dost nepravidelně...

      Vymazat
    2. oki, díky za odpověď :-)

      Vymazat
  3. O knihe som už počula, ale ešte som ju nečítala. Tiež tak nejako neviem či áno alebo nie, avšak som rada, že tebe sa napokon zapáčila. Inak čo sa týka toho hodnotenia obálky tak úplne súhlasím :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Je škoda, že u nás druhý díl nevyšel, zrovna dneska jsem v levných byla a knihu asi nějak přehlédla, ale zase jestli má uzavřený konec, tak si jí ráda přečtu, vypadá zajímavě, cestování časem mám ráda, takže se po ní kouknu až kolem knih půjdu zase kolem. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijde mi, že je uzavřený a docela mám strach, že by to ten druhý díl jen pokazil. Ale i tak je mi trochu líto, že tu druhý díl nevyšel... Určitě přečti :)

      Vymazat
  5. Já mám knihu doma z Levných knih. Také se mi do ní moc nechtělo, obzvlášť proto, že nebude u nás další díl, ale když říkáš, že se ti líbila a konec byl uzavřený, tak se do ní ráda někdy pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původně jsem ji měla půjčenou z knihovny, ale v létě jsem si jí v LK koupila :) Aspoň pokud si to dobře pamatuji :D

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)