27. 9. 2016

Nejkrásnější

Název: Nejkrásnější
Původní název: Fairest
Spisovatel: Marissa Meyer
Žánr: Fantasy
Počet stran: 192
Nakladatelství: Egmont







Obálka je doopravdy nádherná a tajemná. Je na ní Levana s kapucí do obličeje, aby nebylo vidět jak doopravdy vypadá, což by odhalilo zrcadlo, které má před sebou. Jen mě trochu zaráží, že je její kapuce červená. Ta většinou značí Červenou karkulku. V pozadí je les, alespoň si tedy myslím, že to je les. A vypadá to sice dohromady skvěle, ale upřímně mi není jasné, kde by se na měsíci vzal.

Nejkrásnější je novela k sérii Měsíční kroniky (Cinder, Scarlet, Cress, Winter). Je to jedna z mých oblíbených sérií a tak jsem si nemohla Nejkrásnější nechat ujít. Nemluvě o tom, že jsem byla doopravdy zvědavá, jak dobrodružství Cinder, Scarlet, Cress a Winter vlastně doopravdy začalo.

Královna Levana krutě vládne Měsíci a ráda by vládla i Zemi. Ale proč taková je? Co jí přimělo k tomu, aby se stala tou krutou královnou? Jaké bylo její dětství a rodinné zázemí? Tohle nás zajímá a tato kniha má odpovědi.

Stejně jako celá série měsíční kroniky je Nejkrásnější psána dvojitím řádkováním. Což už takhle krátkou knihy opticky ještě zkracuje. Ale překvapivě mi nepřišlo, že by tento příběh potřeboval prodloužit. Je dlouhý tak akorát, řekne všechno, co potřebuju vědět a po dočtení mi vlastně ani nepřišlo, že by byl krátký nebo mu něco chybělo. Popravdě se mi četl mnohem lépe než třeba Cress, která měla 600 stránek a byla z několika pohledů.

Levana je mnohem komplikovanější osoba než jsem si myslela. Ale i když to měla v životě těžké, nehodlám ji litovat. Jistě, její dětství a vlastně i dospívání bylo tragické, ale za to čím se stala si v podstatě může sama. I za to, že je nešťastná.

Evret je milý, přátelský a laskavý. Také velice bojovný. Rozhodně si nezasloužil osud, který pro něj Levana připravila. Zasloužil si od života mnohem víc, jelikož lidí jako on, i v knihách, je velice málo.
Děj se odehrává na Měsíci, v královském paláci. Jak vypadá měsíc, to si asi všichni dokážou představit. Prostě nehostinná půda na které se přesto dá nějakým zázrakem v tomto příběhu žít. A palác ten je samozřejmě luxusní, stejně jako všechny paláce na Zemi.

Nekrásnější je novela k sérii Měsíční kroniky, což je velmi úspěšná a oblíbená série, takže je jisté, že nejkrásnější bude stejně tak oblíbená. Ale u většiny novel oblíbenost pramení ze série ke které patří, ale podle mě by Nejkrásnější byla oblíbená sama o sobě, jelikož je to doopravdy skvělý příběh.

10 komentářů:

  1. Túto knihu si chcem už dlho prečítať, ale ešte som sa k nej nedostala, akosi som sa zasekla pri druhom diele tejto skvelej série :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se na ni pristi mesic chystam :-)

    OdpovědětVymazat
  3. k sérii jsem se nedostala, ale novela vypadá zajímavě
    skvělá recenze

    OdpovědětVymazat
  4. Nečetla jsem bohužel ani původní sérii, což je velká škoda, protože to prý stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
  5. A pak kdo tu má krátké recenze :D
    Nejkrásnější jsem zrovna za včerejšek přelouskala.. Na zbytek dílů to sice nemělo, ale myslím, že by se to s nimi ani srovnávat nemělo, protože to bylo úplně o něčem jiném. Každopádně se mi to moc líbilo, autorka to samozřejmě skvěle napsala a byl to krutý, ale povedený příběh. Levanu jsem na jednu stranu pochopila, ale i tak se chovala příšerně sobecky, takže jsem ji stejně nedokázala odpustit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže ostatní délku téhle několikrát vynahradí :D
      Srovnávám to spíš kvůli tomu, že to napsala stejná autorka, než kvůli podobnosti. Také chování Levany na jednu stranu chápu, ale na druhou...

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)