4. 6. 2016

Kniha, kterou mi doporučila knihovnice nebo prodavačka v obchodě



V březnu jsem byla nadšená, že nepíšu článek na poslední chvíli, ale teď? Včera jsem viděla Casionin příspěvek na Facebooku a uvědomila si, že jsem na projekt Knihovníček 2016 úplně zapomněla. Nenapsala jsem dubnový ani květnový článek. Naprosto nechápu, jak se to mohlo stát. Nebo vlastně chápu, nenapsala jsem si to do diáře a ve zmatku kolem školy jsem na to úplně zapomněla. Ale aspoň, že mi to Casion prostřednictvím svého příspěvku připomněla a já tak můžu dopsat dubnový článek.

Dubnovým a zároveň dnešním tématem je kniha, kterou mi doporučila knihovnice nebo prodavačka v obchodě. V předešlých článcích jsem ani nebyla schopna vybrat jen jednu, ale tentokrát musím doopravdy hodně do minulosti, abych si na nějakou vzpomněla.

Když jdu do knihkupectví, tak s jasným záměrem. Buď si něco koupit, nebo jen tak bloudit kolem regálů plných knih. S prodavačkám nebo prodavačům tedy jen maximálně poděkuji. A samozřejmě je pozdravím.

S knihovnou je to docela podobné. Většinou už ji ani neprocházím, jelikož o všech novinkách hned vím, díky internetovým stránkám knihovny, kde si je hned zarezervuji a pak si pro ně akorát zajdu. Upřímně si ani nemyslím, že by knihovnice (o knihovnících ani nemluvím) v našem městě měli zrovna náladu a čas na to mi něco doporučovat. Ale pravdou je, že jsem se nikdy nezeptala.

A tak tedy musím vzpomínat na základku. Přímo ve škole je totiž pobočka městské knihovny a tam jsem byla pečená vařená. Vždycky jsem tam viděla novinky a hned se paní knihovnice ptala o čem to je a jestli si je můžu vzít hned, jak je obalí do obalu. Dalo by se tedy říct, že to z její strany bylo takové nějaké doporučení, i když ne úplně podle definice.

Těch knih bylo opravdu hodně, ale jedna kniha, nebo spíše série, se mi zavrtala do hlavy. Hlavně proto, že už ji mám i doma, stejně jako všechny autorčiny knížky. Jedná se o Poselství jednorožců od Michaely Burdové. Tuto sérii jsem si zamilovala v deseti letech a teď o osm let později, ji pořád zbožňuji. Sice bych si ji pravděpodobně přečetla, ať by řekla paní (když o tom tak přemýšlím, možná to tehdy byla ještě slečna) knihovnice cokoliv, ale je to to nejblíž doporučení, co mám.


Vydejte se za dobrodružstvím do Lilandgarie, země posvátných jednorožců!
Jednorožci jsou ztělesněním dobra, a dokud drží pohromadě, nemá zlo šanci. Černý čaroděj se však chce zmocnit jednoho z nich a ovládnout celou zemi. Do Lilandgarie se proto vracejí elfové, aby pomohli zachránit dobro. Elfská princezna Aranis se musí spojit s nevyzpytatelnými draky, aby temné síly přemohla. Skryté tajemství však ohrožuje i soudržnost záchranné výpravy elfů. Podaří se království zachránit a nastolit opět rovnováhu světa?


12 komentářů:

  1. Ami: Mám to dost podobné. Vždy se jdu jenom podívat a nebo s jasným závěrem. No, taky je možnost,že já bych se ani nezeptala, ale...
    Poselství jednorožců je skvělá série, i když mě se víc líbily Křišťály moci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou ani nemám čas se v knihovně pořádně podívat, jelikož tam chodím vždycky před školou.
      Křišťály moci se mi také moc líbily, ale ty jsem četla až před pár lety.

      Vymazat
  2. Já to mám stejně - i když třeba se knihovnicemi a knihovníky se bavím a dva týdny jsem tam byla i na praxi, ale nějak si nepamatuji, že by mi nějakou knihu doporučili. Poselství jednorožců jsem nečetla a asi to ani nemám v plánu, jelikož mi přijde opravdu dost dětská, pokud mohu soudit podle obálky. Jak říká autorka komentáře výše, nejlepší jsou Křišťály moci. :)

    Mimochodem, vy jste měli knihovnu přímo ve škole? To chci taky! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale je to škoda. Je to doopravdy krásný příběh :)

      Proč myslíš, že jsem si tu školu vybrala? :D

      Vymazat
  3. ♥♥Veronika♥♥6. června 2016 v 16:56

    My teď na vysoký taky máme knihovnu přímo ve škole, ale ta je vědecká no. :D Jinak ten název mě lákal, ale ten obsah nevím nevím. :D Jinak už jsem zpátky na blogu. Vím, zas obrovská pauza, ale ve škole toho bylo opravdu hodně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na střední ji máme taky, ale je tu hlavně četba k maturitě a učebnice. Na základce to byla pobočka městské.

      Vymazat
  4. Do knihkupectví i knihovny jdu většinou s tím, že vím, jakou knihu chci, proto jsem radu od takového člověka snad ještě nedostala. A dostanu ji až na mém seznamu nebude k přečtení žádná kniha, což bude až za hodně dlouho :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu jen souhlasit :D K čemu doporučení, když už tak nevíme, co číst dřív?

      Vymazat
  5. Vitaj v klube zábudlivcov :D Nič si z toho nerob :-) O tejto sérii som už počula, ale nejako som sa k nej nikdy nedostala :D Každopádne s odporúčaniami som na tom rovnako, tiež idem do kníhkupectva s jasným zámerom :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za přivítání :D To je docela škoda :( Kdyby to tak nebylo, nezůstalo by tam nic :D

      Vymazat
  6. Musím říci, že si ani nevzpomínám jestli mi kdy v knihovně nějakou doporučili, ani v knihách, ale pravda je, že jsem se také nikdy nezeptala, jestli by mi nějakou doporučili.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)