18. 3. 2016

Město z kostí

Název: Město z kostí
Původní název: City of Bones
Autor: Cassandra Clare
Žánr: Fantasy
Počet stran: 416
Nakladatelství: Knižní klub




Mám tuhle obálku ráda. Je mnohem hezčí než ta původní. Připomíná mi kartu. Hlavně proto, že i když ji otočíte vzhůru nohama máte polovinu obálky správně. A rámeček můj dojem jen potvrzuje. Navíc město, lebky i písmo vypadají vážně skvěle. Opravdu nevím o ničem, co bych obálce mohla vytknout.

První díl má navíc i filmový přebal. Ačkoliv z něho většina lidí není nadšená, mně se líbí. I když pravdou je, že na obálku s městem a lebkami jednoduše nemá. Právě proto je skvělé, že je to jen přebal a může se sundat.

O sérii Nástroje smrti nejspíš slyšela většina knihomolů. Zvlášť poté, co vyšlo druhé vydání. A vzhledem k tomu, že jsem to já, neodolám žádné sérii, která je oblíbená. Musím si na ni přece udělat vlastní názor, ne?

Ale abych se přiznala, Město z kostí jsem už jednou četla. Myslím, že to bylo před třemi lety, ale jistá si teď nejsem. Už tehdy jsem se do série naprosto zamilovala, i když měla příšernou obálku, jenže z nějakého záhadného důvodu měly v knihovně pouze první a třetí díl. A tak jsem musela čekat. O pár let později, kdy už jsem sérii odložila do pozadí mysli a vždycky si na ní vzpomněla jen na chvíli se objevila další série od této autorky a já si řekla, že by bylo fajn dát si re-reading, dočíst zbytek série a následně se pustit do další série od Cassandry Clare.

Clary se v nočním klubu stane svědkem vraždy. Chce to nahlásit policii, ale nemůže. Z nějakého důvodu to neviděl nikdo jiný než ona. Clary si myslí, že se zbláznila a snaží se na příhodu zapomenout. Jenže dalšího dne její matka zmizí a Clary zjistí, že svět není takový, jaký si myslela. Je plný démonů, lovců stínů, upírů, vlkodlaků, zkázonošů a dalších bytostí.  Ještě štěstí, že má ve své blízkosti Jace, lovce stínů, který Clary pomůže pochopit tento svět a vypořádat se s veškerým nebezpečím, které na ni číhá.


Kniha je rozdělena na tři části a následně na kapitoly. Právě kapitoly jsou hrozné. Nemám moc v lásce, když jedna trvá nějakých čtyřicet stran, člověk má pak pocit, že se vůbec nikam nepohnul. Kdyby byla rozdělena na víc kapitol o menším počtu stran, vůbec by to neuškodilo.

Pravdou však je, že mě to nezastavilo. Knihu jsem hltala i přesto, že už jsem ji jednou četla. Mám dojem, že tenhle příběh se nemůže číst jinak, než tak, že se do něj ponoříte. Je originální, napínavý a jednoduše úžasný. Navíc děj můžeme sledovat z několika úhlů pohledu, což je vždycky plus.

Opravdu by mě zajímalo, proč je většina hlavních hrdinek přesvědčená, že jsou ošklivé. Setkala jsem se s tím ve spoustě knih a bohužel taková je i Clary. Dobrou zprávou je, že není naivní. Aspoň jsem si toho nevšimla. Na druhou stranu přehlíží spoustu očividných věcí a tím nemyslím démony a vlkodlaky. Ale musí se nechat, že je odvážná. Sice nechápu, kde se v ní ta odvaha bere, ale je tam.

Naopak hlavní mužské postavy ve většině knihách naprosto zbožňuji. Jinak to nebylo ani u Jacee. Je sebevědomí, kapku arogantní a působí dojmem, že ho všichni otravují. Ale také je starostlivý, obětavý a chrání své blízké za každou cenu. Prostě typický neodolatelný hlavní hrdina kterého milujeme.

Simon je v této knize jaksi navíc. Nemyslím to doslova, samozřejmě tu hraje důležitou roli. Ale prostě v té společnosti je navíc, což si uvědomuje i on sám. Do všeho se míchá a to mnohým lidem leze na nervy. Nemůžu říct, že by na něm bylo něco špatného, je to normální kluk. Což je právě ten problém.

Alek je tady otravným a zamračeným elementem. Jenže i přesto, že je většinu knihy protivný, ho zbožnuji. Na povrchu sice není nijak milý, ale když si o něm přečtete trochu víc, poznáte, že je ve skutečnosti přátelský a ochranitelský. Jen ne ke každému.

Isabela je podle Clary holka na kterou kluci letí. Vysoká, krásná a nebojácná. Stejně jako její bratr Alek je přátelská a ochranitelská, ale nedává to hned najevo. Spíše vás z ní přepadne pocit, že nejste vítáni.

Nástroje smrti možná nejsou tak slavné jako Harry Potter nebo probírané jako Twilight, ale rozhodně patří mezi nejznámější série. A tento titul mají oprávněně. Byl by zločin, kdyby tuto sérii nikdo neznal.

Město z kostí bylo zfilmováno. Z nějakého důvodu se většině lidem film nelíbí, ale já ho mám ráda. I když je pravda, že filmový Jace byl trochu přehnaný. Každopádně nejlepší na filmu je, že je podle knihy. Neříkám, že úplně přesně, ale není to jako filmová a knižní verze Percyho Jacksona, je to stejné. A hlavně tam jsou i ty úžasné hlášky z knihy. Takže bych řekla, že je film skoro tak dobrý, jako kniha. I když asi mnozí nesouhlasí.

Právě z toho důvodu, že film neměl moc úspěch se už nenatáčely filmy podle dalších dílů, ale momentálně už běží seriál na motiv těchto knih. Zatím jsem viděla jeden díl a určitě to mám v plánu dokoukat, ale je to moc jiné. Narozdíl od knihy je to moc moderní a herci jsou moc vyumělkovaní... kniha je jednoduše lepší. Je z ní cítit ta správná atmosféra.

Nejspíš vám už z mé nadšené reakce v předchozích odstavcích došlo, že kniha patří k mým oblíbencům. Jak už jsem řekla, je to něco nového, napínavého a jednoduše úžasného. I když je pravda, že kniha má otevřený konec za který byste někoho nejradši praštili. 

Pokud jste tedy Město z kostí ještě nečetli a chystáte se na to (jestli ne, děláte podle mě chybu) rozhodně doporučuji mít po ruce rovnou i druhý díl, nebo nejlépe celou sérii. Věřte mi, že čekání na další díly je jednoduše ubíjející.



Za poskytnutí titulu Město z kostí k recenze děkuji Megaknihám.

12 komentářů:

  1. Mě se tak trochu Jaceho arogance líbí, je to ... osvěžující. Také se mi velmi líbil film a překvapilo mě jak moc jsou tam doslovné některé hlášky, je podle knihy i když trochu přeházeně, ale je super a kniha dokonalá. Na seriál koukám a líbí se mi hodně, hltám ho, mno i když bych pár much našla, některé do očí bijících, ale i tak se na něj budu koukat, je rozhodně zajímavý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netvrdím, že mně ne. Bez arogance by to nebyl Jace :) Jo seriál je zajímavý a určitě ho dokoukám, ale později... chybí tomu ta atmosféra, kterou má kniha :(

      Vymazat
  2. mě se strašně líbil film a těšila jsem na na dvojku, ale nějak to vypadá, že to stopli :/

    OdpovědětVymazat
  3. Nedávno som čítala prvé tri diely tejto série, takže tvojmu nadšeniu úplne rozumiem :-) Prvý diel doslova vtiahne do nového sveta a i keď mi tiež vadili napr. tie dlhé kapitoly, ani som sa nenazdala a bola som na konci knihy. Je to pútavé, Clary až tak nemilujem, ale chalani sú tu skvelí :D
    Pozrela som si aj film, je celkom fajn, ale na knihu rozhodne nemá :D Som rada, že sa ti páčila, vitaj vo fandome TMI :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dlouhé kapitoly nejsou zas až tak velkou překážkou, ale lepší jsou takové středně dlouhé :)
      Jo s tím souhlasím. Kniha vítězí :)

      Vymazat
  4. Sakriš, vážně bych už měla začít pořádně číst abych se dostala i k této knižní sérii. =D
    Jinak pěkná recenze, je vidět, že se ti série líbí. =)

    OdpovědětVymazat
  5. Bohužel jsem se sérií ještě nezačala, ale určitě se chystám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Řekla bych, že tohle píšu asi k osmdesáti procentům tvých recenzí, ale ano, i tohle je další kniha na mém dlouhém seznamu knih k přečtení :D A jako vždy doufám, že si ji přečtu brzy, a ne za 50 let :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen k osmdesáti? :D Ale tuhle by si měla šoupnout někam nahoru...

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)