23. 2. 2016

Čmeláci v srdci

Původní název: Hummeln im Herzen
Spisovatel: Petra Hülsmann
Žánr: Román
Počet stran: 296
Nakladatelství: Omega





Čmeláci v srdci mají jasně žlutou obálku s velkým černým srdcem uprostřed, kolem kterého létají čmeláci. Právě tato obálka potvrzuje, že v jednoduchosti je krása. Nějak si neumím představit, že by obálka měla vypadat jinak. Tenhle jednoduchý styl k ní totiž skvěle pasuje. A opět jsem nadšená z toho, že přebal i obálka vypadá úplně stejně. Je to doopravdy praktické.

Původně jsem ani neměla v plánu knihu číst, ale nakonec jsem neměla jinou možnost. Jelikož ji moje kamarádka Terka četla a pořád o ní básnila, nedalo mi to. Jednoduše jsem musela zjistit, co je na této knize tak úžasného.

V první řadě jsem očekávala romantický příběh. To asi podle názvu dojde každému. A pak se Terez rozplývala nad tím, jak u knihy brečí smíchy. A romantický příběh s pořádnou dávkou humoru? To je prostě moje. Právě proto jsem při čtení měla po ruce kapesníčky. Předpokládala jsem, že mi budou od smíchu slzet oči.

Lena v jeden okamžik přišla o celý svůj život, který měla do puntíku naplánovaný. Opustil ji snoubenec, musela se odstěhovat z domu a vyhodili ji z práce. Takže končí na gauči v bytě svého bratra Michela, jeho přítelkyní Julie a s Michelovým nejlepším kamarádem Benem, který je Leninou osobní noční můrou. Právě proto se snaží Lena dát si svůj život co nejdříve do pořádku a odejít. Ale jak už Lena ví, ne vždy všechno dopadne tak, jak chce.


Jelikož Čmeláky v srdci napsala německá autorka, předpokládám, že v originále byla kniha mnohem delší. A i když bych ji opravdu nerada četla v němčině, tak lituji, že je tak krátká. I přesto, že jsem od samého začátku tušila, jak kniha skončí, tak autorka má jednoduše na psaní talent. Každé slovo jsem doslova hltala a od knihy jsem se odvracela jen, když jsem se potřebovala nahlas rozesmát, abych knihu nepoprskala. Je sice pravda, že byla méně vtipná, než jsem čekala, ale pořád v ní bylo plno vtipných scén, nad kterými jsem se s chutí zasmála.

Úplně na začátku knihy jsem měla chuť Lenou zatřást a říct jí, aby se probrala. Chovala se naprosto hystericky a zoufale. Jak příběh postupoval, tak hysterie mizela a ukázalo se, že má docela smysl pro humor a dokáže velké věci, když se přestane ohlížet na názor ostatních. Ale i tak se občas chovala doopravdy dost pitomě.

Michela jsem neměla šanci poznat. Přesto, že pro Lenu je důležitý, tak v knize jeho postava není nijak podrobně rozebrána. Přesto si však myslím, že je to chlap, který má srdce na pravém místě a vždycky pomůže přátelům a rodině v nouzi. A také se objevuje v těch nejnevhodnějších chvílích.

Julie mi nejdřív připadala fajn, i když možná trošku moc aktivní. Později se ale ukázalo, že není tak skvělá, jak jsem si myslela. Chovala se jako zbabělec a vlastně i jako sobec. Nechala ve štychu lidi, kteří ji považovali za součást rodiny.

A moje nejoblíbenější postava Ben. Ben je doktor, který má strach ze závazků, s nikým nevydrží déle než tři měsíce. Ale i přes tu jeho, dalo by se říci děvkařkou stránku, je to opravdový sympaťák, který má plno vtipných poznámek. A občas i dost pitomých až dokonce nevhodných, ale pořád vtipných.

Důležitou roli v Lenině životě hrají také další dva muži. Jedním z nich je Otto. Je to samotář, který je věčně nabručení. Ale ve skutečnosti má zlaté srdce a nebýt jeho, Lena by se asi nikdy nestala tou vyrovnanou a rozhodnou ženou, jakou je na konci knihy.

A druhým je taxikář Knut, na kterého Lena opakovaně naráží. Je to trochu neandrtálec, ale v jedné věci, kterou Leně neustále opakuje, má pravdu. Láska tě nikdy nesmí odrovnat. Věta, která by se měla tesat.

I přesto, že na obálce není žádná nálepka (což je jedině dobře) jsou Čmeláci v srdci německým bestsellerem. Což je opravdu velký úspěch na to, že je to autorčina prvotina. Abych byla upřímná, řekla bych, že i přes ten trošku předvídatelný děj si kniha toto ocenění zaslouží. A to mnohem více než některé světové bestsellery.

Čmeláci v srdci se mi zapsali do srdce. Jinak to říct nejde. Je to úžasná kniha, která vypráví krásný romantický příběh s velkou dávkou vtipnosti. Popravdě jsem měla co dělat, abych knihu nezačala číst od začátku hned v momentě, kdy jsem ji dočetla. A díky tomu si jsem jistá, že jsem ji nečetla naposledy. Určitě se ke knize co nejdříve vrátím. I když bych popravdě byla nejradši, kdyby autorka napsala další skvělý román, který bych si mohla přečíst a následně se do něj zamilovat. Stejně jako do Čmeláků v srdci.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Knihu Čmeláci srdci můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Omega nebo na stránkách nakladatelství Knihy Dobrovský.


8 komentářů:

  1. Nejdřív bych Ti chtěla poděkovat za milé komentáře, moc mě potěšily :-).
    Čmeláky si chci už dlouho přečíst. Ta obálka je hrozně krásná a příběh zní taky skvěle. Snad se k ní brzy dostanu :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš vůbec zač :)
      Také doufám, stojí opravdu za to :)

      Vymazat
  2. Súhlasím, obálka je pekná a jednoduchá, pôsobí veľmi príjemne a veselo :-) Príbeh, ktorý ukrýva vyzerá tiež dobre a hoci takéto knihy obvykle nečítam, možno urobím výnimku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že bych tě tou kupou recenzí na romantické knihy zlomila? :D Určitě je zkus, je doopravdy dobrá :)

      Vymazat
  3. Obálka je opravdu velmi pěkná, příběh zajímavý, časem si jí ráda přečtu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ta obálka je rozhodně nádherná. Obsah zní také dobře, takže uvidím, jestli se k ní někdy dostanu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bych doporučovala dostat se k ní co nejdříve :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)