9. 2. 2016

Cizinka

Název: Cizinka
Původní název: Outlander
Spisovatel: Diana Gabaldon
Žánr: Historický fantasy román
Počet stran: 712
Nakladatelství: Omega




Nejsem si jistá, které nakladatelství vydalo Cizinku jako první, ale její druhé vydání je práce nakladatelství Omega. A přestože první verze obálky a přebalu nevypadala vůbec špatně, jsem hrozně ráda, že se Omega rozhodla dát románu seriálovou obálku. Já totiž zbožňuji seriál a herce, kteří ztvárňují hlavní hrdiny, Claire a Jamieho, kteří jsou na obálce. A právě proto, se mi toto vydání tak moc líbí. Nemluvě o tom, že přebal i obálka jsou úplně stejné, což je dost praktické. Pokud by se nešťastnou náhodou přebal poničil tak, že by se na něj nedalo dívat (což je u mě nepravděpodobné, ale co kdyby…), můžu přebal vyhodit a stejně se těšit z nádherné obálky.

Občas jsem doopravdy ráda, že existuje něco jako internet, na kterém působí knižní blogeři. Bez nich bych nejspíš vůbec nepřišla na to, že existuje Diana Gabaldon, která napsala Cizinku. Nebo možná přišla, ale nejspíš bych to v koutku své mysli odsunula do kategorie „Někdy v daleké budoucnosti“. Ale tak se naštěstí nestalo díky Verunce ze stránky Knihy jako sen. U ní jsem slyšela na Cizinku a vlastně na celou sérii od Diany Gabaldon samou chválu a nedalo mi to. Nejdřív jsem tedy vyzkoušela seriál, který byl podle knihy natočen a jelikož se mi zalíbil, bylo naprosto jisté, že si knihu přečtu.

Když jsem zjistila, že se Omega chystá vydat Cizinku v novém, byla jsem nadšená. Hlavně proto, že první vydání už nebylo k sehnání, ale jak už jsem řekla výše, svou zásluhu na tom měla i obálka.

Přesto, že jsem v podstatě celou dějovou linii znala díky seriálu, těšila jsem se na chvíli, kdy se do knihy začtu, jako kdybych o příběhu nikdy v životě neslyšela. Nebo jsem se na knihu těšila právě proto, že jsem o příběhu slyšela…

A o čem, že kniha vlastně je? Těžko se mi shrnuje děj do pár vět, aniž bych vyzradila nějaký důležitý zvrat, hlavně proto, že mi všechno v knize přijde klíčové. Ale přeci jen pro vás krátký popis děje mám.

Je po druhé světové válce a tak se zdravotní sestra Claire Randallová vydává se svým manželem Frankem na druhé líbánky do Skotska. Tam se ale díky kouzelným kamenům přenese o dvě století zpátky do minulosti. Ocitá se tak ve velmi nebezpečné situaci. Naštěstí o té době něco ví a tak se pomalu učí přežít v minulosti. Ale i když si tam posléze najde dobré přátele, pořád se snaží dostat zpátky do své doby.

Přestože má kniha asi něco přes 700 stran, tak mně trvalo její přečtení jen tři dny. To podle mě mluví samo za sebe. Cizinka mě jednoduše pohltila. Přečetla jsem jednu kapitolu a chtěla jsem další a pak další a nakonec jsem si uvědomila, že mám za sebou nějakých 300 stran a příšerně mě od čtení bolí záda. Tohle je prostě kniha, která mi nedala spát. Chtěla jsem ji co nejrychleji přečíst, abych věděla, jak to bude pokračovat (což je vlastně docela divné, když jsem děj už znala), ale zároveň jsem si přála, abych ji nikdy nedočetla.

V každé knize je důležitá každá postava, i když je její role zdánlivě nevýznamná. Ale vždycky jsou nějaké, které vystupují do popředí. Tady jsou to rozhodně hlavní hrdinové Claire a Jamie. Jenže většina ostatních postav vystupuje v příběhu stejně často jako oni dva a jsou stejně důležité. Ale než bych vám o všech napsala, bylo by ráno. Nemluvě o tom, že už byste se v knize neměli na co těšit.

Claire je sebevědomá žena, která si jde za svým názorem. I když je to v její situaci docela hloupé, pořád je to obdivuhodné. Nenechá si od nikoho linkovat život a dělá to, co je podle ní správné, i kdyby jí to mělo ohrozit. Také je velice chytrá a nadaná zdravotní sestra, která má trochu ostřejší jazyk.

Jamie je typický Skot své doby. Je tvrdohlavý jako stádo oslů, ale zároveň také milý, chápavý a přátelský. Přestože mu život přichystal mnohé zkoušky, on to se sebou nikdy nevzdal. Je vtipný, chytrý, veselý a neužírá se minulostí nebo nebezpečím, které by mu mohlo hrozit. Ale i přesto je vždy připraven bojovat.

Když se Cizinka objevila v Česku poprvé, skoro nikdo ji neznal. Popravdě nechápu, jak někdo mohl takový skvost přehlédnout, ale já ho přehlédla také, takže nemůžu nikomu nic vyčítat. Ale naštěstí to bylo jinde jinak, jelikož se podle knihy natočil již zmiňovaný seriál Outlander. A právě tehdy se povědomí o Cizince rozšířilo k většině knihomolům v Česku a vyšlo druhé vydání. Takže myslím, že dnes už je jen málo lidí, kteří se zajímají o knihy a o Cizince by nikdy neslyšeli. Cizinka je skvost, který si sovu slávy rozhodně zaslouží.

A vlastně jedním z důvodů proč to tak je, je originalita Diany Gabaldon. Uznávám, že jsem nečetla všechny knihy na světě, ale nevěřím tomu, že by existoval nějaký jiný příběh podobný tomu, jaký prožila Claire. Tohle je prostě jedinečná kniha, která podle mě nemá konkurenci.

Tedy vlastně tu je jeden úplně stejný příběh a to ten převedený na filmové, vlastně seriálové, plátno. A když říkám stejný, myslím opravdu stejný. Je jedno, jestli si přečtete dřív knihu nebo se nejdřív podíváte na seriál, jelikož tyto dva příběhy jsou jednoduše stejně. Scénáristé seriálu se opravdu drželi předlohy, za což jsem opravdu ráda. Tedy nějaké menší odchylky tam jsou, ale ty jsou skoro neviditelné.

Já jen po dočtení knihy nevím, co dělat. Na jednu stranu bych nejradši začala číst knihu znovu. Též mám chuť se znovu podívat na seriál. Ale nejradši ze všeho bych se pustila do druhého dílu s názvem Vážka z Jantaru. Takže si asi pověsím na dveře tři metry a budu odstřihávat. Na jednom vydání druhého dílu, na druhém pokračování seriálu a na třetím vydání omalovánek k této knize.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega, kde si můžete Cizinku objednat.
Knihu Cizinka také zakoupíte v knihkupectví Knihy Dobrovský.

14 komentářů:

  1. V knihovně druhý díl k dispozici nemáš? :) Ještě předtím, než jsem si mohla přečíst Cizinku, jsem další díly vídávala v knihovně na poličce u novinek opravdu velmi často - až jsem si říkala, jestli mi to někdo nedělá naschvál. :D Ale asi taky počkám na druhé vydání, beztak tu mám dost knížek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A místo čtení natáčím videa... měla bych se probrat. :D

      Vymazat
    2. Možná taky za rok bych mohla mít :D Ale já prostě chci to nové vydání, šíleně se mi líbí :D

      Vymazat
  2. O knize jsem už četla, ale jen velmi krátce. Vypadá každopádně zajímavě a příznak se, že jsem seriál ještě také neviděla. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. O knize jsem nikde snad neslyšela a nevybavuji si ani seriál. Každopádně téma mě zaujalo a překvapilo mě, že má kniha sedm set stran.
    Rozhodně bych se k ní ráda někdy dostala a přečetla si ji. =)
    Musím si to napsat na seznam, abych nezapomněla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je ještě psána dost malým písmem :D Doufám, že se k ní dostaneš co nejdříve. Doopravdy stojí za to :)

      Vymazat
  4. Cizinku jsem ještě nečetla, ač bych chtěla. Minulý týden jsem viděla první díl seriálu a ten mě teda neokouzlil :)

    OdpovědětVymazat
  5. No páni, vážně perfektní recenze! :) Úplně jsi mi vyrazila dech a to beze srandy! :) Cizinku mám rozečtenou (což pravděpodobně víš :D) a díky tobě se na ni těším mnohem více. :) Až ji dočtu, musím se kouknout na seriál :) Díky za recenzi, strašně moc se ti povedla! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě recenzí trochu postrčila jak v čtení knihy, tak v kouknutí se na seriálu. Určitě mi pak musíš dát vědět, co si o něm myslíš :)

      Vymazat
  6. Som veľmi rada, že sa ti kniha páčila. :) Už veeľmi dlho sa na ňu chystám, no nejako nikdy nie je ten správny čas. Dúfam, že to bude čoskoro. Maj sa nádherne a užívaj víkend. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji začni číst co nejdřív, stojí za to! Ale chápu, jak to myslíš s tím správným časem. Na Cizinku prostě musí být ta správná nálada a moře volného času :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)