17. 12. 2015

Prvních 100

Název: Prvních 100
Původní název: The 100
Spisovatel: Kass Morgan
Žánr: Fantasy
Počet stran: 280
Nakladatelství: CooBoo





Obálka je bílá a nápisem Prvních 100, kde jsou nějaké mechanické součástky a obličej. I když by někdo mohl namítnout, že je obálka moc pustá, mně se líbí. Řekla bych, že svou jednoduchostí skvěle pasuje k příběhu.

Hlavním důvodem, proč jsem si knihu přečetla, je seriál The 100, který je natočen právě na motiv této knihy. Jakmile sleduji něco podle knihy, je jistota, že si ji dříve nebo později přečtu. Ale myslím, že bych si ji přečetla i bez seriálu.

Jelikož sleduji seriál, věděla jsem, o čem kniha bude. To co jsem netušila, byl směr, kterým se měl příběh vyvíjet. Co jsem pochytila z různých spoilerů, měly tu být jiné postavy a trochu jiný děj, i když hlavní dějová linka měla být stejná.

Od doby, kdy byla na Zemi nukleární válka, žije lidstvo ve vesmíru. Teď skoro sto let od války posílají sto mladých lidí, kteří se dopustili nějakého zločinu, na Zem, aby zjistily, jestli je obyvatelná. Musí držet spolu, aby našli jídlo, vodu, léky, útočiště a hlavně aby přežily. Ale na Zemi, kde teď nejsou žádné zákony, není zrovna lehké se semknout a bojovat spolu.


V knize se střídá několik pohledů. Clark, Bellarmy, Wells a  Glass. Tyto čtyři vyprávějí příběh, při čemž Clark, Bellarmy a Wells jsou na Zemi a Glass ve vesmíru. Díky tomu jsem mohla sledovat události jak na Zemi, tak na Arše.  Prvních pár kapitol jsem se v příběhu trochu ztrácela, jelikož jsem si neuvědomovala z jakého pohledu je příběh zrovna vyprávěn,  ale to bylo opravdu jen pár kapitol, než jsem se pořádně seznámila s postavami. Navíc se kapitoly z jejich pohledů skvěle doplňují. I když je to na začátku trochu nepřehledné, časem to do sebe začne všechno zapadat jako dílky puzzle.

Stylem psaní jsem byla příjemně překvapená. Vůbec jsem to nečekala, ale kniha mě naprosto pohltila. Samozřejmě, že děj na tom má velký podíl, ale hlavní je to, jak je kniha napsaná. A Prvních 100 je napsáno opravdu brilantně.

Clarke je odvážná a obětavá. Jediné co chce, je pomoci svým přátelům. Určitě také chce přežít, ale mnohem víc jí záleží na přežití jiných. Nese si v sobě ale spoustu nenávisti a zklamání.

Bellarmy udělá cokoliv, aby ochránil svoji malou sestru. Díky tomu na ostatní působí tak trochu jako diktátor, který nedokáže snést, když není po jeho. Ale on se tak chová jen kvůli ochraně své rodiny.

Glass bojovala za lásku. Ale chvílemi mi přišlo, že se chová jako nána, kterou nebyla. To nejspíš způsobilo to, že má temné tajemství, které může všechno zničit.

Wellsovi záleží jen na jednom člověku, ale překračuje to meze. Je mu jedno, co Clarke chce, hlavně, když se do ničeho nezaplete. Tenhle přístup mu zadělává na spoustu problémů, nejen s Clarke.

Děj se částečně odehrává na Zemi, která je plná nástrah, ale také krás. Jde tam o život, ale stojí to za to. Protože na Arše je všechno umělé. Nevíte jaká je skutečná pravda, a i když by tam mělo být bezpečí, není a na rozdíl od Země o tom lidé ani netuší.

Když jsem začínala číst, myslela jsem si, že se mi kniha bude líbit mnohem měně než seriál, protože tu některé postavy chybí a jiné přebývají. Opak je ale pravdu. Kniha se mi nakonec líbila mnohem více, než seriál. Všechno je zde jednoduší. Sice mi pořád vadí, jak jsou tu nějaké postavy vyobrazeny, ale i tak je kniha lepší.


Prvních 100 je opravdu nádherná kniha a nedivila bych se, kdyby mě někdy v budoucnu přepadla chuť dát si re-reading. Ale teď už se nemůžu dočkat chvíle, kdy se přičtu druhý díl 21. Den, jelikož tato kniha končila opravdu napínavě.

8 komentářů:

  1. Už dost dlouhou dobu si říkám, že bych si tu knihu mohla přečíst. Ale pořád nic a nic. Zrovna teď se věnuju Odkazu dračích jezdců a pak mě čeká Jonathan Strange, tak možná potom se ke knize konečně dostanu. Vzhledem k tomu, že sleduju seriál, mě dost zajímá původní příběh, takže rozhodně mám tuhle knihu na seznamu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevěnuješ se jim nějak dlouho? :D Určitě jí zkus, je skvělá. Možná lepší než seriál, což neříkám moc často :D

      Vymazat
  2. Já o seriálu slyšela jen samou chválu, ale neviděla jsem ho.. :D Na knížku vždycky narazím v knihkupectví, pak si však pořídím jinou. Po tvojí recenzni si ji už rozhodně koupit musím! :D Povedená recenze, skvěle se mi četla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je skvělý :) Ale kniha a seriál jsou svým způsobem dva odlišní příběhy a víc se mi líbí ten knižní :) Aspoň k něčemu je má recenze dobrá... i když tvá peněženka asi jásat nebude :D Děkuju :)

      Vymazat
    2. Má peněženka se přímo zblázní..! :D Ale co, žijeme jen jednou, ne? :D Nemáš zač :)

      Vymazat
    3. To je pravda... pokud teda neplatí reinkarnace :D Ale já moji peněženku držím dost zkrátka, jinak bych za chvilku neměla místo na knihy a jídlo :D

      Vymazat
  3. Kniha byla něco úplně jiného než seriál. Knize jsem dala čtyři hvězdy a pak jsem koukla na seriál a upřímně se mi seriál líbí víc, mám tak nějak seriálové postavy radši i celkově jak se to odvíjí. Ale mám v plánu si knihu přečíst znovu, protože už jsem ji četla asi před rokem a moc si ji nepamatuji a třeba změním názor a bude se mi líbit víc. Ale pamatuji si na ten konec, těch poslední pár vět. To mě hrozně dostalo a chtěla jsem si nutně přečíst další díl :D Ale zatím na mě jen čeká, tak snad se do toho znovu pustím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbí jak seriál, tak kniha. Ale kniha trošku víc, jelikož tam to vypadá, že se dají Clarke s Bellarmym dohromady mnohem dříve než v seriálu :D

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)