23. 11. 2015

Unesená

Název: Unesená
Původní název: Stolen
Spisovatel: Lesley Pearse
Žánr: Román
Počet stran: 450
Nakladatelství: Moba






Není moc situací, kdy bych nevěděla, co říct. Ale když se podívám na tuhle obálku, tak vážně nevím, jak ji osobitě popsat. Rozhodně je pěkná, ale to je v podstatě všechno, co o ní dokážu říct. Nijak extra se mi nelíbí ani neprotiví. Prostě obyčejná obálka, na kterou není špatný pohled a která neprozrazuje nic o ději.¨

Když jsem si knihu vybrala, měla jsem za to, že mě jednoduše zaujal děj. Později jsem zjistila, že jsem na tuto knihy četla kladnou recenzi, kterou jsem úplně vytěsnila z hlavy.  Vedl mě tedy instinkt, který mi napověděl, která kniha je ta správná na volnou chvíli.

Poslední dobou jsem četla hlavně fantasy a povinnou četbu, což mi už trochu lezlo na mozek. Potřebovala jsem nějakou změnu a tou byla právě Unesená.  Román s pořádnou dávkou napětí byl přesně ten, který jsem potřebovala. A právě proto jsem do něj vkládala velké naděje.

David Mitchell na pláži venčí psa jako už mnohokrát předtím. Ovšem tentokrát v moři najde polomrtvou dívku s oškubanými vlasy a podivnými šaty. Dostane ji do nemocnice a dívka se nakonec vzpamatuje, ale má to jeden háček. Nemá nejmenší ponětí o tom, kdo je, s kým se přátelila nebo o tom co dělala. Naštěstí má Lotte dobré přátele Simona, Adama, Scotta a Dale, díky kterým se jí postupně vrací střípky paměti. Jenže někdo nechce, aby si vzpomněla a tak se ji snaží umlčet všemožnými způsoby.

Po prvních stránkách jsem měla pocit, že se do toho nikdy nezačtu. Bylo tam na mě moc postav a vůbec jsem nechápala spojitost. Ale stačilo, abych přečetla dalších pár stránek a vše se mi vyjasnilo. Takže vlastně tak od nějaké asi patnácté stránky jsem si začala příběh užívat, jelikož je opravdu dobře vymyšlený, ale především také dobře napsaný. Jakmile jsem si ujasnila postavy a jejich roli v příběhu, neměla jsem se čtením nejmenší problém. Vlastně jsem se do toho začetla tak, že jsem knihu přečetla za jeden den a ani mi nevadilo, že mě z toho šíleně bolí oči. Tedy nevadilo mi to, dokud jsem knihu nedočetla.

Lottina povaha by se dala rozdělit na dvě části. Před tím, než ji unesli, to byla tichá, klidná, milá a pracovitá holka, jen bohužel dost naivní. Ale v nemocnici, poté co se jí začíná vracet paměť, se ukazuje, že získala pěknou dávku odvahy a opatrnosti, a vlastně i nedůvěřivosti. Což podle mě není špatná vlastnost.

Dale je příkrá a nebere si servítky. Je to typ holky co na srdci, to na jazyku. Díky tomu mi je sympatická, na nic si nehraje. Ale i když je na první pohled ostrá jak šmirgl papír, má i milou a starostlivou stránku a je křehká. A občas taky trochu žárlivá.

David je milý, přátelský a vlastně na něm není nic špatného. Jen mi přijde trochu přehnané, že nalezne polomrtvou dívku a během pár dní mu na ní začne hodně záležet. Ve stínu této události bych řekla, že se asi trochu upíná k osobám či událostem, které potká. Ale jen v rámci slušného chování.

Simon, Adam a Scott jsou Lottini přátelé. Všem jim na ní moc záleží a chtějí, aby byla spokojená a šťastná. Jsou to opravdu dobří kamarádi, kteří by se pro ni rozkrájeli.

Nemyslím si, že je kniha nějak slavná ať už v Česku nebo v cizích zemích. A nejspíš se asi na seznam bestsellerů nikdy nedostane, což je podle mě škoda.  Ale její autorka je autorkou bestsellerů, takže se to na knize určitě nějak podepsalo.


Unesená byla opravdu skvělá změna oproti žánru, který jsem teď četla. Líbí se mi jak příběh, tak autorčin styl psaní. Právě proto jsem si jistá, že si Unesenou ještě někdy přečtu. Ale upřímně bych byla ráda, kdyby tu od Lesley Pearse vyšla ještě nějaká další. Knih napsala plno, ale nepodařilo se mi najít, že by jiná než tato byla přeložena do češtiny. Snad v budoucnosti… brzké budoucnosti.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji obchodu Palmknihy.

9 komentářů:

  1. Pěkná recenze. Kniha se mi také líbila. :) Navíc, neustále jsem musela ochmatávat obálku, protože... však víš, jaký vztah mám k takovým hedvábným, sametovým obálkám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já sice nevím, co na té reálné obálce máš, ale fajn, bookofile :D

      Vymazat
    2. Víš, jakou obálku má Verity? Tak tohle je to samé. :D

      Vymazat
  2. Děkuji za doporučení, kniha mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nijak zvlášť mě kniha nezaujala, ale nemuselo by to být špatné čtení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špatná opravdu není, ale pokud to není tvůj styl, chápu, že tě nezaujala :)

      Vymazat
  4. O knize jsem neslyšela a nevypadá špatně. I když můj šálek kávy to zrovna není. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu :) Ale když o tom tak přemýšlím, vlastně si nejsem jistá, co tvůj šálek kávy je :D

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)