5. 10. 2015

Hvězdy nám nepřály

Název: Hvězdy nám nepřály
Původní název: The fault in our stars
Spisovatel: John Green
Interpret: Veronika Kubařová, Matouš Ruml
Žánr: Román
Délka: 7 hodin 40 minut






Hvězdy nám nepřály zná snad celý svět. Já nejsem výjimkou. Už jsem přečetla knihu a několikrát viděla film, který mě i rozplakal. Ale pořád tohoto příběhu, především dokonalých hlášek a slovních obratů v něm, nemám dost. Což je důvod, proč jsem se rozhodla, poslechnout si audioknihu. Není nic lepšího, než když vás ráno do školy doprovází jedna z vašich oblíbených knih.

Trochu jsem přemýšlela, jestli má vůbec cenu, vypisovat sem děj. Přeci jen jsou Hvězdy velkým hitem a moc nevěřím, že by je někdo neznal. Ale jistota je jistota, co kdyby náhodou.

Hazel má rakovinu, ale už si na to zvykla. Jenže její matka se rozhodne, že má depresi a tak ji pošle na podpůrnou skupinu. Tam Hazel potká Augusta, který rakovinu měl, ale zvítězil nad ní. Ale vítězství nad rakovinou není důvod, proč Hazel zaujme. Je to spíš jeho postoj k životu. A když se i Augustus začne zajímat o Hazel, všichni víme, co se rýsuje.

Matouš Ruml i Veronika Kubaříková mají opravdu pěkný přednes. Jenže nic není dokonalé. Matouš Ruml, respektive jeho hlas, se na roli Augustuse vysloveně hodí. U Veroniky Kubaříkové to je bohužel jinak. Na roli Hazel se jednoduše nehodí. Když jsem poslouchala audioknihu, neslyšela jsem Hazel, ale Veroniku.

Ale tohle je spíš taková maličkost, spíš mi vůbec nesedlo, jak byla kniha namluvená. V podstatě celý příběh vyprávěla Hazel a občas tam něco řekl Gus. Přišlo mi to divné. Mnohem lepší by bylo, kdyby to buď celé vyprávěla jedna osoba, nebo tam bylo postav víc a každý přednesl svou část bez toho, aby zmiňovali různé uvozovací věty. Jakákoliv z těchto variant by bylo lepším řešením, než způsob, jakým byla namluvena.

Abych však nebyla jen negativní, každá kapitola začínala hudbou. Je to skvělý detail a navíc hudba byla opravdu krásná a řekla bych, že se k určité kapitole vždycky i hodila. Pravdou je, že mi u některých kapitol připadala úvodní skladba stejná, ale do teď nevím, jestli to tak opravdu bylo, nebo si jen byly hodně podobné.

Hazel je chytrá a vtipná. Bere život takový, jaký je. Ale přijde mi, že z jejích myšlenek se řine jistá dětinská naivita.

Augustus je dokonalý, co jiného říct? Jistě, chybí jedna noha, ale to mu na kráse a šarmu neubírá. A když k tomu přidáte jeho hlášky a metafory, vyjde vám kluk, kterému prostě nelze odolat.


Audiokniha by měla být úplně stejná jako kniha, ale z nějakého důvodu se mi líbila mnohem méně. Popravdě je to nejspíše tím, že když jsou některé věci napsané na papíře, nezní tak směšně až trapně jako když je někdo vysloví nahlas.

Nemůžu říct, že bych byla z audioknihy úplně nadšená, ale rozhodně není špatná. Jak jste si asi všimli, mám k audioknize hodně negativního, ale nic z toho není určující. To, že to nesedlo mě osobně, neznamená, že vám styl namluvení audioknihy nesedne také. Zkuste to a uvidíte.

Za poskytnutí audioknihy k recenzi děkuji Audiotéce.

4 komentáře:

  1. Já bych se asi do audioknihy celkově nepustila, jelikož si myslím, že bych se na to vyprávění nedokázala soustředit. =)
    Jinak Matouše Rumla si jako Augusta dokážu představit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to poslouchám cestou do školy. Občas je to fajn :)
      Matouš Ruml se na to hodí :)

      Vymazat
  2. Film som nevidela, knihu som nečítala a neviem, ani ma to nejako extra neláka. Možno preto, že bol okolo toho celkom ošiaľ (a trochu ešte stále je), možno aj preto, že tématicky to tak úplne nie je môj šálok kávy. Každopádne, príbeh má nepochybne niečo do seba, keď si získal toľko fanúšikov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příběh ani tak ne. Řekla bych, že je docela dost knih na toto téma, ne milion, ale dost. Ale ty hlášky jsou perfektní :) Každopádně tě nebudu nutit. Chápu, že něčí šálek kávy je jen fantasy :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)