5. 9. 2015

Říše temnot - Lovci zla

Název: Říše temnot - Lovci zla
Původní název:
Spisovatel: L. J. Smith
Žánr: Fantasy
Počet stran: 216
Nakladatelství: Fragment





I když je obálka trošku temnější, vzhledově zapadá mezi ostatní. Můžeme na ní vidět Rashel a pak na mlze dřevěný kolík a její meč. Z této série je to jedna z mála obálek, kde nevidím nic, co by se tam nehodilo. Je jednoduchá a autor se jí nepokusil překombinovat.

Lovci zla je už pátý díl ze série Říše temnot. Dlouho jsem z této série nic nečetla, vlastně ani nevím proč, ale teď jsem měla chuť si ji přečíst. Možná to je zapříčiněno nedostatkem upíří četby.

V pěti letech viděla Rashel jak upír zabil její matku a bratra. Od té doby chce pomstu. Proto loví upíry a doufá, že najde toho, který jí zničil život. Tentokrát jde ale o větší akci. V Bostonu se ztrácejí dívky a tak se Rashel spojí s několika dalšími lovci, kterým důvěřuje. To však nemá dlouhé trvání, protože se věci najednou zvrtnou.

Příběh je vyprávěn hlavně z pohledu Rashel, ale občas se tam objevuje i pohled Quina. Překvapivě se mi četl lépe než předchozí díly. Nebylo to stylem psaní, ten byl úplně stejný. Každým coulem L. J. Smith. Ale spíše dějem. V předchozích dílech bylo všechno možné, ale šlo tam hlavně o lásku mezi člověkem a někoho z Říše temnot. Tady šlo o Upíra a Lovkyni upírů, což tomu přidalo na zvláštnosti.

Rashel je odvážná, ale podle mě ta odvaha pramení hlavně z touhy po pomstě. V srdci je jako každá jiná dívka, ale díky hrůzám, které zažila, dokáže jasně přemýšlet. Tedy většinou.

Quin se objevil už ve druhém dílu, kde byl fakt necitlivý. Ale tady odhalujeme víc než tuhle jeho stránku. Možná se ukazuje jako chladný upír bez citů, ale ve skutečnosti je v něm mnohem víc. Přeci jen to byl dříve člověk.

Jako oddechovka je kniha skvělá, ale nějakého překvapení se tady člověk jednoduše nedočká. Celé to bylo dost předvídatelné. Neříkám, že jsem tušila od první stránky, jak to celé skončí, ale během knihy, mi začali docházet události, které se teprve měli stát a tak jsem většinu věcí věděla s předstihem.

Právě proto je těžké porovnávat Lovce zla se zbylými díly. Všechno je to tak trochu předvídatelné, ale i tak vás to baví číst. Stejně si ale myslím, že Lovci zla byla lepší kniha než předchozí. Ačkoliv jsme opět přesunuli dějovou linii k upírům, kterými se zabýval první a druhý díl, vzdálily se od čarodějnic a duchů, řekla bych, že nejoriginálnější kniha je asi tato. Jak už jsem řekla, tak je sice dost předvídatelná, ale na rozdíl od minulých dílů kde byla samá láska, láska, láska… tady byla i nenávist a akce, takže svým způsobem něco nového.

Tentokrát kniha skončila mnohem otevřeněji než obvykle. Ale i přesto bude další díl jako obvykle o někom úplně jiném. Jenže všechny knihy se nepatrně prolínají, takže doufám, že se během následujících dílů dozvím, jak pokračovala situace z této knihy.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)