6. 9. 2015

5x Sherlock Holmes

Název: 5x Sherlock Holmes
p
Spisovatel: Arthur Conan Doyle
Interpret: Viktor Preiss a další
Žánr: Detektivka
Délka: 4 h 28 min



Sherlock Holmes je něco jako klasika. Je to ten nejznámější detektiv na světě. Jsou podle něho natočeny filmy i seriály. Přesné i méně přesné. Proto jsem si chtěla aspoň jednu knihu o Sherlocku Holmesovi přečíst. A někdy určitě přečtu, ale zatím mám knih na čtení tolik, že jsem ráda dala přednost audioknize.

Jak už je nejspíš jasné z názvu, nejedná se o jednu knihu o Sherlocku Holmesovi nýbrž o pět samostatných příběhů. Ďáblovo kopyto, Spolek ryšavců, Pět pomerančových jadérek, Druhá skvrna, Modrá karbunkule.

V Ďáblově kopytě je Sherlock v doprovodu Watsona na dovolené v Cornwalu. Ale evidentně se vraždí i tam a tak Sherlock, za zjevného Watsonova nesouhlasu, bere případ vraždy, za kterou nejspíš může sám ďábel.

Spolek ryšavců je příběh o podivném spolku, který hledá ryšavce na přepisování Anglického slovníku za pěknou sumu peněz. Tahle nabídka zní však příliš dobře na to, aby to byla pravda. Sherlock musí zjistit, co za tím vězí.

Pět pomerančových jadérek, příběh o spoustu smrti v rodině, kdy dotyčný dostane poštou jakési varování v podobě pomerančových jadérek. Sherlock musí přijít na to, co dotyčný chce a hlavně kdo to je.

Druhá skvrna je příběh o ztraceném dopise, jehož odhalení by mohlo vyvolat válku. Sherlock Holmes musí jednat opravdu rychle a diskrétně, aby psaní, které zmizelo za velmi zvláštních okolností vypátral.

Modrá karbunkule je z počátku docela nezajímavý případ, který obnáší starý klobouk a husu. Ale později se ukáže, že i případ, který se na začátku zdá úplně zbytečný může vést k něčemu většímu.

Jelikož bylo v příbězích hodně postav, bylo zde i hodně hlasů. Bohužel mi většina z nich splývala. Byly si hodně podobné a díky tomu jsem občas musela chvíli dumat nad tím, kdo právě mluví. Jediný hlas, který byl oproti ostatním výrazný, je hlas Vlastimila Zavřela. Ten tu namluvil jednu z vedlejších postav, ale on má tak specifický hlas, že bych si ho nedokázala splést.

Na začátku každého příběhu byla slyšet hudba, hra na housle. A občas byla slyšet i v případě, kdy se stalo něco významného nebo se děj někam přesouval. Rozhodně to do příběhu o Sherlocku Holmesovi byla skvělá volba. Hodila se jak k místu, tak k době.

Kromě hudby se v audioknize objevily i zvuky, které podtrhovaly dojem, že se příběh odehrává právě teď. Například nalévání vína, odsouvání židle či klapot kopyt.

Postav se tu objevovalo opravdu hodně, a abych byla upřímná, ani si teď nejsem schopna vybavit jejich jména, pouze roli jakou v příběhu hráli. Ale samozřejmě jsou dvě jména, která všechny příběhu spojují.

Sherlock Holmes je nejbrilantnější detektiv na světě. Dokáže z mála vydedukovat opravdu hodně a i nezapeklitější případy má v cuku letu vyřešené. Také má velmi rád včely. Je to doopravdy zajímavý a jedinečný člověk.

Doktor Watson je nejen Sherlocův přítel a doktor, ale také mu pomáhá s případy. I když většinou se ho Holmes ptá na to, co už zjistil, aby věděl, jak jeho detektivní schopnosti pokrčily. Na rozdíl od Sherlocka není jeho životem jen řešení případů, ale má i rodinu.

Všechny případy Sherlocka Holmese byly opravdu zajímavé. Nejvíce se mi líbilo Pět pomerančových jadérek, které mi na rozdíl od ostatních příběhu přišlo vážnější a dopadlo to docela zajímavě. A pak Modrá karbunkule. To byl zajímavý případ, ale kromě toho i opravdu zábavní.

Za poskytnutí audioknihy k recenzi děkuji Audiotéce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)