20. 12. 2018

Medvěd, Slavík a Mrazík


Daleko na severu Rusi se narodí dívka, Vasilisa. Od první chvíle je však jasné, že není jen tak obyčejná. Vidí zvláštní bytosti. Bytosti, které by podle její rodiny neměli existovat. A tak si nechává své zvláštní přátele pro sebe, ale i tak nedokáže zapřít, že je jiná. Je totiž divoká a rozhodně se nechová jako každá slušně vychovaná dívka v jejím okolí.

Ale i tak je Vasilisa spokojená. Tráví čas se svým otcem, sourozenci a chůvou Duňou, ale zároveň i se svými tajemnými kamarády. Tedy až do chvíle, než se její otec vydá do Moskvy a vrací se s nevěstou Annou Ivanovnou.

Anna má stejný dar jako Vasilisa. Vidí různé tvory, ale podle ní jsou to démoni. Spojí se s fanatickým knězem otcem Konstantinem a společně šíří strach. Bytosti tak sotva přežívají a na celou vesničku přichází zlé časy. Ale to je jen maličkost. Zanevřením na tyto bytosti riskují mnohem víc, než si kdo z nich mohl představit. Ale dokáže jedna ne až tak obyčejná dívka zařídit, aby se věci vrátili k normálu? Třebas s menší pomocí?


Už od malička jsem měla ráda pohádky. Medvěd a slavík se sice nedá ani v nejmenším považovat za předělávku nějaké pohádky, ale mají tu opravdu důležitou roli, a tak jsem knihu nemohla vynechat. Zvlášť, když má na Goodreads opravdu vysoké hodnocení.

První díl trilogie Winternight je napsán v er-formě, což vzhledem k pohádkovému nádechu není překvapivé. V této knize je to potřeba, vzhledem k tomu, že i když je hlavní hrdinkou Vasilisa, je v knize popsáno mnoho důležitých událostí, které se odehrávají daleko od ní.

Samotný styl psaní se mi moc líbí. Autorka píše lehce a čtivě. Je pravda, že jsou i čtivější knihy, ale rozhodně si nemám na co stěžovat. Kniha není ani v nejmenším nudná, zmatená nebo krkolomná, a to je podle mě hlavní.

Jak už naznačuje samotná anotace je celý příběh protkán pohádkovými motivy. Zároveň se však nejedná o příběh, který by byl nevinný a končil tak, že všichni žili šťastně až do smrti. Kromě těchto motivů to má i temnější nádech a spolu s originálním nápadem příběhu to tvoří opravdu zajímavou kombinaci, která do sebe přesně zapadá.

Ale pořád je to přeci jen taková temnější verze pohádky, nebo spíše pohádek, a tomu odpovídají i postavy. Jejich vzhled a povaha je v knize sice dobře osvětlena, ale pořád je to spíše povrchnější, ale zase to není tak, že by neměly postavy vůbec žádnou hloubku. Spíše se jedná o takový střed. Jsou popsány dostatečně na to, aby se do nich člověk vcítil, ale zároveň je vnímal jen a pouze jako postavy z knihy.

Kniha Medvěd a slavík se mi opravdu líbila a jsem neskutečně zvědavá, co se bude dít v dalších dvou dílech. První díl má sice otevřený konec, ale i tak si to moc dobře neumím představit, takže doufám, že v Česku vyjdou opravdu brzy.

Pokud hledáte originální čtení s nádechem pohádek a temna, tak je Medvěd a slavík ta pravá kniha pro vás. Je čtivá, zajímavá, nová a nemůžu na ní najít nic, co by bylo vysloveně špatné. Tahle kniha podle mě rozhodně stojí za přečtení a vzhledem k její nádherné obálce i za vystavení v knihovničce.

Za poskytnutí knihy vydané v edici King Cool děkuji nakladatelství a knihkupectví Knihy Dobrovský.

Knihu Medvěd a Slavík můžete zakoupit ZDE.

3 komentáře:

  1. Tak teď mě mrzí, že jsem po knize také nesáhla.

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to jako dobrý příběh a má krásnou obálku. Kde si na takovou knihu narazila?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)