12. 12. 2018

Experiment s magií


Lewis Barnavelt nedávno přišel o oba své rodiče, a tak se vydává žít ke svému strýci Jonathanovi. Je zvědavý a také trochu vyděšení z toho, jaký bude, protože v jeho rodině neměl zrovna dobrou pověst. Ale když se s ním setká, vypadá to, že je jeho strýc obyčejným člověkem, který je rád, že může poznat svého synovce. A není jediný, kdo má z jeho příjezdu radost. Oblíbí si ho i Jonathanova sousedka Florence Zimmermannová.

Netrvá však dlouho a Lewis se dozvídá pravdu. Ani jeden z nich není obyčejným člověkem. Jsou to čarodějové. Lewise je z tohoto zjištění nadšený a nemůže se vynadívat na všechno, co jeho strýc s paní Zimmermannovou svedou. Ale dívat se nikdy nestačí, obzvlášť, když je v sázce Lewisův jediný kamarád. Začne s kouzli sám experimentovat, což zapříčiní vzkříšení jedné mocné a zlé čarodějnice.

Nedávno se v kinech objevil film Čarodějovy hodiny, jehož předlohou je právě tato kniha. Přestože jsem film zatím neviděla, zaujal mě trailer a rozhodla jsem se, že se na film brzy podívám. Ale jelikož se jedná o film podle předlohy, tak jsem jednoduše nemohla vynechat knihu.

Čarodějovy hodiny jsou především pohádkou pro děti a u těch není nic neobvyklého, že jsou psané v er formě. Vzhledem k tomu, že příběh pochází z roku 1973 jsem se trochu obávala toho, jak se bude kniha číst, ale hned na začátku jsem zjistila, že tyhle obavy byly zbytečné. Pravděpodobně za to může z velké části i překlad, ale kniha se čte opravdu skvěle a kdybych to nevěděla, rozhodně bych neřekla, že je tento příběh starý skoro padesát let.

Příběh, který kniha vypráví se mi opravdu moc líbí, ale přiznám se, že jsem čekala něco mnohem víc. Je to krásný příběh, ale na můj vkus až příliš jednoduchý. Chápu, že od knihy, která nemá ani dvě stě stran nelze očekávat nějaký extra rozsáhlý děj, zvlášť, když je určená spíše pro děti. Jenže mi přišlo, že v tomhle příběhu je mnoho věcí, které by se daly mnohem více rozpracovat a je opravdu velká škoda, že se John Bellairs této příležitosti nechopil.

Autor skvěle popsal postavy, co se vzhledu týče, ale ohledně jejich povahy toho zrovna moc nezmínil. V podstatě se veškerá vnitřní charakteristika omezuje na to, jestli jsou postavy dobré nebo zlé. Normálně by mi to pravděpodobně neskutečně vadilo, ale přijde mi, že k téhle knize tahle jednoduchá charakteristika, dělení, jednoduše patří.

Nesmím zapomenout ani na to, že celý příběh doplňují celostránkové ilustrace od Edwarda Goreyho. Jsou jednoduché, černobílé a ani trochu se nepodobají těm barevným a vystylovaným kresbám, které jsou dnes ve většině knihách. A samozřejmě na nich není nic špatného, ale tyhle jednoduché a trochu děsivé ilustrace podle mě mají svoje kouzlo. Občas je klasika prostě nejlepší a pro tuhle knihu to podle mě platí obzvlášť.

Přestože jsem očekávala trošku něco jiného, jsem opravdu ráda, že jsem si Čarodějovy hodiny přečetla a už se moc těším na pokračování s Lewisem Barnaveltem v hlavní roli. Pokud se chcete vrátit zpátky do dětství nebo hledáte to správné čtení pro svoje děti, tak vám můžu tuto knihu jen a jen doporučit.


Za poskytnutí knihy vydané v edici King Cool děkuji nakladatelství a knihkupectví Knihy Dobrovský.
Čarodějovy hodiny můžete zakoupit ZDE.

3 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Ráda bych viděla film i přečetla si tuhle knížku :) Vypadá to na kouzelnou oddechovku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu mám na seznamu už dlouho a těším se na ni, film také mám v planu zkouknout
    krásná recenze

    OdpovědětVymazat
  3. Film mě zaujal, přesto jsem ho ještě neviděla. Mě popravdě nepřekvapuje, že je to jen jednoduchý a málo využitý potenciál. Už podle traileru to vypadalo spíš na vizuálně skvělý film ale dějově jen na takovou oddechovou chvilku. Ale pro děti, proč ne, že?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)